Kirjanpito liitetään yleensä yritystoimintaan ja yrittäjille se onkin lakisääteistä. Kirjanpito työllistää, mutta on myös suureksi avuksi yrittäjälle. Samalla tavalla kirjanpito voi olla avuksi myös henkilökohtaisessa elämässä, kun itsellä on selkeä kuva omasta taloudesta.
Ajantasaisen kirjanpidon avulla on esimerkiksi helppoa todentaa tulovirran lähteet, sekä se, mihin rahat ovat kuluneet. Henkilökohtaisen kirjanpidon avulla on myös mahdollista arvioida seuraavan vuoden kuluja ja seurata ylittyvätkö arvioidut menot. Samoin voi esimerkiksi suunnitella kesken vuoden korjausliikkeitä yllättävien kulujen osuessa kohdalle. Kirjanpidon avulla on helpompaa arvioida, kuinka paljon yllättäviä menoja voi kuitata vaikkapa sillä, ettei osta enää loppuvuonna vaatteita, kun keskimääräinen vaatteisiin kuluva rahamäärä on tiedossa.
Mikäli tuloissasi on paljon vaihtelevuutta, on kirjanpitäminen erityisen suositeltavaa. Tuolloin rahankäyttöä on suunniteltava huomioiden myös eri syistä johtuvat suvantovaiheet ja taloudenpito vaatii enemmän ennakointia. Epäsäännölliset tulot voivat olla esimerkiksi yrittäjällä, lyhyitä määräaikaisuuksia tekevillä henkilöillä tai keikkatyöläisillä.
Kirjanpito on suureksi avuksi myös silloin, kun haluat suunnitella tulevaisuutta ja esimerkiksi säästää järjestelmällisesti jotain tiettyä hankintaa varten. Kirjanpidon avulla on helppoa seurata säästöjen kasvua ja toisaalta havaita miksei säästöjä synny toivotulla tavalla.