paasiainen on taalla
Parempi päivä

Pääsiäinen on täällä!

Ihanan värikäs juhla ja arkipyhät..

Kevät tulvii kotiin valona ja väreinä. Viimein on edessä toivottu ja odotettu hengähdyshetki. Pääsiäinen on täällä!

Kevään odotus on ollut raskas ja pitkä. Tämä on niitä vuosia, kun odotus on tuntunut olevan vielä raskaampi ja pidempi. Koronakevät vol 2 jatkaa arkea epävarmuuden harsossa, ilmassa alkaa olla kisaväsymystä ja koko elämä tuntuu olevan vain ja ainoastaan töitä ilman unelmia.

Tänä vuonna pääsiäinen osuu aika aikaiseen vaiheeseen, onneksi. Ainakin minä kaipaan irtiottoa siitä tunteesta, että elämäni on vain töitä ja ylitöitä. Siksi tänä vuonna aionkin pyhittää pääsiäisien sille, että jätän aivot narikkaan, nautin ulkoilusta ja auringosta, enkä ainakaan mieti niitä töitä.

Mitä tehdä, kun mitään ei saisi tehdä?

Koronan rajoittaa pääsiäisenäkin tekemisen mahdollisuuksia, vaikka toistaiseksi ainakin liikkumisrajoitteet jäivät toteutumatta, mutta rajoitteiden keskellä elämme joka tapauksessa. Mitä tässä sitten voisi tehdä, kun oikein mitään ei saisi kuitenkaan tehdä?

Toisinaan olen pääsiäisen viettänyt mökillä saaristossa, mutta tänä vuonna, pääsiäisen aikaisen ajankohdan vuoksi, ei venettä ole vielä laskettu vesille. Alla olevista kuvista näkyy, millainen jäätilanne oli Turun saaristossa vielä hetki sitten.

Keväisin ahtojäät liikkuvat tuulen mukana ja avovesi saattaa muuttua nopeastikin jäälauttojen valtaamaksi. En ehkä kuitenkaan haluaisi jäädä jäiden vuoksi saareen jumiin, joten merihenkiset seikkaulut saavat odottaa vielä hetken.

Paasiainen on taalla

Luvassa on siis kaupunkipääsiäinen kera lähiluonnon. Tekemistä-listallani ei ole mitään uutta varsinaisesti, mutta kuitenkin muutamia ajatuksen siemeniä, jos itse pohdit mitä voisit pääsiäisen pyhinä tehdä.

Polkupyörällä matkaan
Täällä Turussa kadut ovat viimein kunnolla sulat, joten aion ottaa pitkän odotuksen jälkeen polkupyörän ajoon. Alkuvuodesta vein pyöräni laajamittaiseen huoltoon, jossa vaihdettiin vaijereita, renkaita ja jarrupaloja. Sen jälkeen olen vain odottanut hyviä pyöräilykelejä.

Ajatus siitä, että elinpiirini laajenee edes hieman talvielon muutamia neliökilometrejä laajemmaksi, tuntuu suureltakin vapaudelta. Kuinka nopeasti ja huolettomasti pyörällä voikaan taittaa siirtymiä. Mikäli pyöräsi odottaa vielä keväthuoltoa, kuten minun kakkospyöräni, voi pienemmät korjaukset, pesut ja ketjujen öljyämiset hoitaa hyvin myös itse. Asfaltti odottaa polkijaa jo!

Lähiluonnon tarkkailua ja villiyrttien bongailua
Pyörän kuljettamana lähdenkin kohta katselemaan, kuinka paljon metsässä on vielä lunta ja mahtavatko kevään ensimmäiset villiyrtit jo nostaa päätään. Kun kasvukausi alkaa, tapahtuu kaikki niin nopeasti. Maaliskuussa havahduin yht’äkkiä siihen, että pakkasestahan pitää syödä pois viimeiset nokkoset ja vuohenputket, sillä satokausi on täällä nopeammin kuin huomaakaan.

Tutkimusten mukaan pieni mullassa möyriminen tekee hyvää meille ihmisille.

Kädet multaan
Lisäksi aion upottaa kädet multaan, antamalla hieman ansaittua huomiota huonekasveilleni. Tutkimusten mukaan pieni mullassa möyriminen tekee hyvää meille ihmisille. Sanotaankin, että puutarhurit ja arkeologit ovat siksi onnellisia ihmisiä, koska käsittelevät työkseen maa-ainesta. Nyt en kuitenkaan pääse arkeologisille kaivauksille, joten tyydyn viherkasvien kukkamultaan.

Taidetta kotisohvalta
Kulttuuria pääsiäisenä olen suunnitellut harrastavani taidematkalla Louvreen, jonka kokoelmat ovat nähtävillä verkossa. Paikan päällä Louvressa olen käynyt vuonna 2006 ja toivottavasti vielä joskus uudelleenkin. Muistan kuinka loputtomilta tuntuvat Louvren taideteoksilla kuorrutetut käytävät. Kokemus sai aikaan jonkinlaisen visuaalisten ärsykkeiden ähkyn jo muutamien tunnin vaeltelun jälkeen, mutta näin minä sentään Leonardo da Vincin kuuluisan Mona Lisan. Taidematka kotisohvalta on toki erilainen kokemus, mutta toisaalta kotisohvalta voi Mona Lisaakin katsella pitkään ilman muiden turistien tunkua.

Ja tietenkin aion nauttia pääsiäisenä hyvästä ruuasta, suklaasta, tekemistäni pääsiäiskoristeista sekä sisälle väriä ja tuoksua tuovista ihanista tulppaaneista.

Pääsiäinen on täällä ja kohta kesä..

Huhtikuu on alkanut ja ainakin täällä eteläisellä rannikolla ollaan jo reippaasti kallellaan kesää kohti. Vähitellen luonto herää ympärillämme eloon, talvivaatteet voi pakata pois ja olo tuntuu kevyemmältä. Pääsiäisen pitkä viikonloppu tarjoaa mahdollisuuden levätä viimein hieman enemmän, puuhata harrastusten parissa sekä irtautua talven rippeistä ja töistä. Onneksi.

Nostan maljan minilomalle ja vapauden tunteelle. Hyvää ja rauhallista pääsiäistä!

Teksti ja kuvat Johanna Nylund 2021
Lue lisää/lähteitä Ympäristötietofoorumi, Kotiliesi Upota sormet multaan!
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.