viisi vinkkiä melontaharrastuksen aloittamiseen
Parempi päivä

Viisi vinkkiä melontaharrastuksen aloittamiseen

Minustako meloja?

Uuden harrastuksen aloittaminen voi mietityttää, eikä välttämättä oikein tiedä mistä lähteä liikkeelle. Mitä kaikkea pitäisi huomioida? Lue viisi vinkkiä melontaharrastuksen aloittamiseen.

Melonta on hauska harrastus ja varsinkin viime vuosina sen suosio on kasvanut hurjasti. Melontaa voi harrastaa kaikenlaisissa vesistöissä, mutta olosuhteet sanelevat tiettyjä sääntöjä välineiden suhteen. Kun tekniikka ja riskien ennakointi on hallussa, on melonta kiva, monipuolinen ja turvallinen harrastus.

Melontainto voi herätä monesta syystä. Itse olen ihastunut varsinkin lajin luonteeseen ja luonnonläheisyyteen, lisäksi melonta tuntuu tekevän hyvää selän liikkuvuudelle. Tämä voi olla avuksi muillekin toimistotyöläisille, jotka kärsivät niskan ja selän alueen jumeista.

Syttyypä kipinäsi kokeilla melontaan sitten mistä tahansa syystä, voi jutun vinkeistä olla hyötyä, mikäli lajin harrastaminen kiinnostaa. Seuraavat viisi vinkkiä melontaharrastuksen aloittamiseen olen koostanut saamistani neuvoista ja oman kokemuksen kautta tulleista huomioista.

1. Kajakilla vai kanootilla melomaan?

Melontaa voi harrastaa sekä umpinaisella kajakilla että avonaisella kanootilla. Kajakilla ja kanootilla melominen eroavat toisistaan melko paljon. Alle olen listannut muutamia eroja.

Kanootti

  • Yleensä 1–3 melojaa per kanootti
  • kajakkia kömpelömpi, mutta vakaampi
  • melonta-asento ergonomisesti haastavampi
  • yksipäinen mela
  • sopii järviin ja jokiin (rauhallisiin vesistöihin)

Kajakki

  • yksikköjä ja kaksikkoja = yhden tai kahden hengen kajakki
  • linjakkaampi, mutta myös kiikkerämpi
  • parempi ohjattavuus
  • kaksipäinen mela
  • sopii meriin, järviin, jokiin ja koskiin
  • Kajakkeja on eri tarkoituksiin ja mallien välillä on eroja

Kajakkien ja kanoottien lisäksi vaihtoehtona on vielä sup-laudat, mutta niiden kohdalla ei puhuta enää melonnasta vaan suppailusta.

Kulkupelin valinnan kohdalla onkin syytä ensimmäisenä miettiä missä aikoo meloa: merellä, järvissä vai joissa. Kanootti ei ole varsinaisesti merikelpoinen, joten joet ja pienemmät järvet soveltuvat kanootilla liikkumiseen paremmin. Kajakilla voi hyvin suunnata myös merelle.

Kajakkien kohdalla olen huomannut, että niiden umpinainen kansi voi herättää toisissa lievää ahtaanpaikankammoa. Tämä oli myös itselleni pienimuotoinen haaste harrastuksen alkuvaiheessa. Kajakin sisältä pääsee kuitenkin helposti ulos, mikäli sen kanssa sattuu kaatumaan. Kaatumista onkin itseasiassa hyvä harjoitella turvallisissa olosuhteissa, niin pelosta pääsee eroon.

Suosittelen melonnasta kiinnostuneita ainakin kokeilemaan kajakilla melomista. Itse pidän kanootilla leppoisesta matkan taittamisesta, mutta kajakkien monipuolisemmat mahdollisuudet vetävät omassa vertailussani pidemmän korren.

2. Tekniikkaa ja turvallisuutta melontakurssilta

Vaikka melontaa voi harrastaa ilman minkäänlaisten kurssien suorittamista, kannustan suuntaamaan melonnan alkeis- tai peruskurssille, mikäli lajin harrastaminen kiehtoo yhtään enempää. Kurssin suorittaminen tuo varmuutta omaan toimintaan vesillä ja perusasioiden läpikäynti lisää sekä omaa että kanssamelojien turvallisuutta.

Monipuolinen teoria ja käytännön harjoitteet valmistavat erilaisiin tilainteisiin, joita melontaretkillä voi tulla vastaan. Kurssin sisältöön kannattaakin tutustua ennakkoon ja valita kurssi, jolla käydään läpi välineet ja varusteet, erilaisia melontatekniikoita ja pelastustilanteita (reskutuksia).

Alla olevissa kuvissa harjoitellaan kajakilla kaatumista ja pelastautumista.

viisi vinkkiä melontaharrastuksen aloittamiseen
viisi vinkkiä melontaharrastuksen aloittamiseen

Kurssia valitessa on hyvä miettiä myös kurssin kestoa. Informaatiota tulee paljon, joten kurssin jakautuminen useammalle päivälle voi olla hyvä asia. Tällöin opittuja asioita saa työstää ja kerrata mielessään aina seuraavaan kurssipäivään asti.

Itse osallistuin Turussa Saaristomeren Melojien peruskurssille. Kurssi kesti 10 tuntia ja se toteutettiin kolmena arki-iltana. Jokaisena kurssipäivänä käytiin myös melomassa. Vaikka viime syksynä suoritin neljän tunnin perehdytyksen melontaan, ei kurssilla asioiden kertaaminen ollut lainkaan tylsää. Oikeastaan päinvastoin, sillä nyt pääsin kokeilemaan kaikkea oppimaani tehokkaasti, kun asiat eivät olleet enää aivan uusia.

Miksi melontakurssille kannattaa osallistu?

  • erilaisten melontatekniikoiden oppiminen
  • melonnan perusvälineisiin tutustuminen
  • reskutusharjoitukset
  • kokeneiden ohjaajien ja melontaharrastajien käytännön esimerkit
  • turvallinen toimintaympäristö testata oman osaamisen rajoja
  • mahdollisuus tutustua erilaisiin kajakkeihin

Melontaseurat järjestävät kursseja eri puolella Suomea. Aloittelijan, ja kokeneemmankin melojan, kannattaa harkita melontaseuran jäsenyyttä, joka vaatii todennäköisesti melontakurssin suorittamisen. Jäsenyyden hyödyistä seuraavaksi..

3. Liity melontaseuran jäseneksi ja hyödy eduista

Melontaseuraa, välineitä ja lisäoppia..

Seuroissa ja niiden säännöissä on varmasti eroja, mutta seuran jäsenet ovat mitä todennäköisimmiten oikeutettuja käyttämään seuran välineitä (kajakkeja, liivejä, meloja jne.) ja lisäksi seurat tarjoavat usein jäsenilleen erilaisia tapahtumia, kuten yhteismelontoja, retkiä ja pidempiaikaisia välinevuokria alennetuin hinnoin.

Seuran jäsenenä melontaharrastuksen aloittaminen on mahdollista ilman oman kajakin hankkimista. Mikäli tulevaisuudessa on kuitenkin tiedossa oman kajakin hankkiminen, on seuran jäsenyydestä siinäkin hyötyä. Jäsenenä pääset kokeilemaan seuran kajakkeja, jotka ovat todennäköisesti keskenään erilaisia, ja löytämään itsellesi parhaiten sopivan mallin. Itse olen ainakin toistaiseksi pyrkinyt kokeilemaan aktiivisesti erilaisia kajakkeja ja haastamaan itseäni opettelemalla niiden ominaisuuksia vesillä.

Seuran jäsenenä olet myös osa porukkaa ja muista jäsenistä voit löytää uusia melontakavereita. Varsinkin, jos omat taidot ovat vielä aloittelijan tasolla, ei ole suositeltavaa lähetä yksin melomaan. Tällöin seuran yhteiset melontaretket ovat hyviä tilaisuuksia harjoittaa omia taitoja. Tutustu siis oman alueesi melontaseurojen toimitaan!

4. Älä kiirehdi varusteiden hankinnassa

Kajakin hankita ei ole akuuttia, jos liityt melontaseuran jäseneksi. Muidenkaan varusteiden hankkimista ei kannata turhaan kiirehtiä, vaikka uuden harrastuksen mukana tuleva into vie helposti mukanaan. Ennen ostomaniaa on hyvä miettiä mitä todella tarvitsee, sillä varusteet eivät ole ilmaisia. Ja toisaalta, niitä on turha ostaa vain nurkkiin pölyttymään, jos niille ei olekaan käyttöä.

Varusteiden hankinnassa on hyvä pitää mielessä vesillä liikkumisen turvallisuutta parantavat välineet, mukavuutta lisäävät varusteet ja oma käyttötarve. Itse olen hankkinut tähän mennessä vasta kelluntaliiviin kiinnitettävän pillin sekä kännykälle ja vaihtovaatteille vedenpitävät suojapussit.

Auringolta ja sateelta suojaava hattu sekä polarisoivat aurinkolasit suosittelen kuitenkin hankkimaan, mikäli sellaisia ei kotoa valmiiksi löydy. Lisäksi melonnassa vaatteiden materiaaleihin on hyvä kiinnittää huomiota. 

Kestääkö melontakautesi keväästä syksyyn vai melotko vain kesäisin?

Melontaa varten voi hankkia harrastukseen soveltuvia melontavaatteita, mutta niidenkin hankkimisessa on hyvä huomioida se, koska aiot suunnata vesille. Kestääkö melontakautesi keväästä syksyyn vai melotko vain kesäisin?

Mitä viileämmillä säillä aikoo melontaa harrastaa, sitä enemmän on kiinnitettävä huomiota varustukseen. Kun alku- ja loppuvuodesta vesi on kylmää, on syytä pukea päälle kuivapuku, joka on jo useiden satojen eurojen sijoitus. Kesämeloja sen sijaan pärjää kevyemmällä vaatetuksella, joka suojaa auringolta ja kuivuu nopeasti kastuessaan.

Extra vinkit!

  • Kokeneemmilta melojilta kannattaa kysyä vinkkejä siitä, mitkä materiaalit ja ominaisuudet ovat eri varusteiden kohdalla hyviä.
  • Varusteiden hankinnassa on hyvä pitää silmällä erilaisia melojien omia kirppiksiä, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, joista voi tehdä hyviä löytöjä.
viisi vinkkiä melontaharrastuksen aloittamiseen

5. Kokeile ja löydä oma tyylisi

Houkuttaako leppoisa vapaa-ajan meditatiivinen lilluminen vesillä? Kiinnostaako kunnon kohottaminen tai tekniikan hiominen? Ehkä päämääränä ovat pidemmät melontaretket Suomen vesirikkaissa maisemissa tai vuositason kilometritavoitteet? Vai mahdollisesti kaikki edellä mainittu? Melontaa voi harrastaa hyvin monella tavalla ja itselle sopivan tyylin löytyminen voi ottaa aikansa. Omia taitoja kehittäessä ja samalla oman mukavuusalueen rajoja tunnustellessa löytyy varmasti se oma juttu.

Miksi oman tyylin löytämisellä on sitten merkitystä? Sillä mitä etsit melonnasta, on merkitystä sen osalta, millaisessa porukassa kannattaa lähteä melomaan ja millaisia varusteita tarvitset. On hyvä muistaa, että kaikkien ei tarvitse olla talvimelojia tai koskimelojia. Eikä kaikkien tarvitse myöskään itseni tavoin innostua kanootilla lilluskelemisesta luontoa ihaillen. Toki aina voi kokeilla uusia asioita ja haastaa itseään, mutta oman tyylin löytäminen ja tunnistaminen tekee harrastuksesta todennäköisesti mukavamman.

Tässä olivat minun viisi vinkkiä melontaharrastuksen aloittamiseen. Toivottavasti niistä on sinulle hyötyä! Muista, että melontaharrastuksen aloittamisessa, kuten minkä tahansa harrastuksen aloittamisessa, tärkeintä on kuitenkin se aloittaminen. Kesää ja lämpimiä säitä riittää vielä, joten nyt on hyvä aika ottaa ensimmäinen askel. Mukavia melontahetkiä!

Lue lisää melonnasta Melontaretki Airistolla -jutusta.

Teksti Johanna Nylund 2021.
Kuvat Johanna Nylund 2019-2021, Markku Kuittinen 2020 ja Maiju Hakala 2021.
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.