Tutkimusmatkat

Päiväretki Jurmoon

Lautalla saaristoidylliin

Kustavista Vartsalan saaren Vuosnaisten rannasta pääset helposti yhteysaluksilla Jurmon saareen, joka on sopivan kokoinen päiväretkikohteeksi tai muutaman päivän saaristolomakohteeksi. Vaikka tämä Pohjois-Jurmoksi toisinaan kutsuttu saari jää usein eteläisemmän Jurmon varjoon, on se ehdottomasti käymisen arvoinen, rauhallinen retkikohde.

Yhteysalus Viggen on juuri irtautunut Vuosnaisten satamasta.

Brändön kuntaan kuuluvassa Jurmon saaressa vierailua olen harjoittanut koko ikäni, eli aina 1980-luvulta alkaen. Edellisestä vierailusta on kuitenkin ehtinyt vierähtää jo kymmenisen vuotta. Nyt kun pitkästä aikaa pääsin viettämään saaristossa pidemmän pätkän, halusin päivittää myös Jurmo-kokemukset 2020-luvulle.

Lapsuudessani 80-luvulla, kun vietimme kesiä Kustavissa, kävimme toisinaan kaupassa Jurmon saaressa. Jurmossa asioimme siksi, että meillä ei ollut autoa arkisin käytössä ja matkaa Kustavin keskustan kauppaan oli yli kahdeksan kilometriä. Jurmoon pääsimme kuitenkin ilmaiseksi lautalla. Ilahduinkin huomatessani, että Jurmossa on tänä päivänä myös pieni kauppa, josta saa täydennystä keittiön kaappeihin tarvittaessa.

Lapsuuteni Jurmossa oli myös keltainen vanha kyläkoulu, jonka pihalla oli keinulauta ja muuta ajanvietettä lapsille. Retket, tai kauppareissut, Jurmoon ovat siten säilyneet ihanina kesäisinä muistoina. 1980-luvun jälkeen en ole kuitenkaan usein Jurmossa enää vieraillut, ehkä muutaman kerran vuosikymmenessä.

Yhteysaluksella Jurmoon

Teimme päiväretken Jurmoon Vartsalan satamasta, josta kulkee yhteysalus Åvaan ja Åvasta pääsee edelleen jatkoyhteydellä Jurmon satamaan. Matkaan kuluu kaikkiaan alle tunti, jos katsoo aikataulusta lauttavuorot, joiden välillä ei ole odotusaikaa.

Lauttamatkoihin kuluva aika (Norra linjen):
Vuosnainen (Osnäs) – Åva 35 min
Åva – Jurmo 10 min

Lautalla matkustaminen on kävelijöille ilmaista, mutta jos matkustat autolla kannattaa ainakin kiireisimpään kesäsesonkiaikaan varata lauttapaikka ennakkoon. Hintatiedot löytyvät Ålandstrafikenin sivuilta.

Mikäli saavut autolla Vuosnaisiin, on auto mahdollista jättää sataman maksuttomalle parkkialueelle. Parkkipaikat saattavat kuitenkin olla ahkerassa käytössä kesäsesongin aikana.

Odotusajoista vapaa lauttayhteys kulki aamupäivällä ja takaisin päin päätimme lähteä kolmen tunnin kuluttua, jolloin pääsimme jälleen kulkemaan näppärästi jälleen ilman turhaa odottelua. Suosittelen tutustumaan saaristolauttojen aikatauluihin huolella ennen matkaa, sillä odottelu Åvan satamassa, jossa ei ole palveluita, on hieman tylsää.

Vuosnaisista Åvaan kulkevalla yhteysaluksella Viggenillä on kesäaikaan kahvila. Matkamme aikana kahvila ei ollut vielä auki, joten sen tarjontaan en päässyt tarkemmin tutustumaan. Jäätelöaltaat ainakin löytyvät, vaikkakin tyhjinä.

Jurmon päässä Doppingen-lautta ajaa suoraan Jurmon satamaan, joka toimii myös vierasvenesatamana. Saaren palvelut sijaitsevat sataman välittömässä läheisyydessä.

Ajan kerroksellisuutta saaristossa

Vierailimme Jurmossa 12.6., joka oli saaren kesäkauden avauspäivä. Tästä syystä palvelut olivat vielä hieman vaillinaisia, mutta eipä meitä retkeilijöitäkään paljoa ollut. Saaristossahan sesonki alkaa kunnolla vasta juhannuksen jälkeen, joka näkyy myös palveluiden, sekä lomalaisten, määrän kasvuna.

Jurmossa vieraillessa aikaa voi viettää tutustumalla saaren luontoon 2,5 km pitkällä luontopolulla. Polku kulkee metsässä, niittyjen vieressä, meren rannassa ja ylämäänkarjan laidunalueiden vierestä. Osittain polku on hieman haastava kulkea ja polun tähtimerkkejä on syytä pitää silmällä, ettei eksy jollekin sivupolulle.

Saarella on myös näköalatorni. Tornista pystyy hahmottamaan hyvin noin kolme kilometriä halkaisijaltaan olevan saaren. Torni sijaitsee luontopolun alussa tai lopussa, kulkusuunnasta riippuen. Joten tornissa on helppo vierailla, vaikka luontopolkua ei lähtisikään kiertämään.

Saaren rakennuskannasta peilautuu sen historia. Kalatalous on ollut täällä merkittävässä roolissa ja se näkyy sataman läheisyydessä. Maanviljelys on ollut kuitenkin osa toimeentuloa ja teiden varsille on sijoitettu vanhoja ruostuneita maatalouskoneita ihmeteltäviksi. Vaikka retkikunnassamme oli tällä kertaa kansatieteilijä ja maanviljelijän poika, emme aivan kaikkia vanhoja koneita tunnistaneet.

Hauska yksityiskohta alueen palveluiden historiasta oli käytöstä poistunut postin oranssi postilaatikko, jota koristi vanha postitorvitunnus.

Päiväretkemme aikana oli ihana huomata, että Jurmossa tuntuu olevan yhä sellaista ”vanhan ajan maaseudun” tunnelmaa. Saarella on mahdollista ihastella laiduntavaa ylämaan karjaa ja lisäksi pihapiireissä näkyi olevan kanoja, vuohia, hevosia ja lehmiä. Lapsuuden kesät toi mielen myös se, että teiden pientareilla kukkivat perinteisemmät niittykukat, eivätkä ainoastaan lupiinit.

Jurmosta välittyy saaristoelämän tunnelma tavalla, jota eivät liian modernit rakennusratkaisut tai materiaalit ole liiaksi pahasti pilanneet. Onneksi näin.

Jurmon palvelut vierailijoille

Jurmon palveluihin kuuluvat kahvila ja ravintola Kvarnen, jonka yhteydessä on myös peruselintarvikkeita myyvä pieni puoti. Kvarnen tarjoaa kävijöille lähiruokaa kuten kalaa ja ylämaa karjan lihaa. Puodin puolelta on mahdollisuus ostaa myös muita ahvenanmaalaisia tuotteita.

Kahvilasta katsottuna tien toisella puolella vanhassa koulussa toimii matkustajakoti, joten yöpyminen saarella on mahdollista niille, jotka eivät saavu veneellä tai kuljeta mukanaan telttaa. Molemmat rakennukset ovat noin alle 100 metrin päässä lossilaiturista.

Saarella on myös museo Jurmo Sjöbodsmuseum, jossa on näytillä kokoelma esineitä, joita on tarvittu ympärivuotisessa saaristoelämässä. Omalla vierailullamme ei harmikseni ollut enää aikaa näköalatornin, luontopolun ja kahvilakäynnin jälkeen museovierailulle. Museo löytyy lyhyen kävelymatkan päästä matkustajakodilta vasemmalle käännyttäessä.

Jurmon satamaan näkyi olevan rakenteilla jonkinlaisia lisäpalveluita, joten kesävieraille saarella käynti tarjoaa hyvinkin kattavasti kaikkea mitä vierailun aikana todennäköisesti voisi tarvita.

Mainitaanpa vielä, että Jurmossa on ainakin aiemmin järjestetty heinäkuussa Island in the Sun -festivaali, jossa yhdistyvät saaristoluonto ja livemusiikki. Lisätietoa löytyy ainakin festivaalien Facebook-sivuilta.

Lopuksi vielä listattuna linkkejä lisätietoihin

Onko Ahvenanmaahan kuuluva Jurmo sinulle tuttu kohde tai haluaisitko kenties vierailla siellä? Kommentoi alle!

Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.