Koti ja keittiö

Näin teet helpon viilipiirakan

Pehmeä ja herkullinen viilipiirakka

Näin teet helpon viilipiirakan, jonka ainekset löytyvät yleensä kotoa. Tämä viilipiirakka on tekemäni mukaelma perinteisestä piimäpiirakasta ja se sopii hyvin alkukesään raparperipiirakan pohjaksi piimäpiirakan tavoin. Tällä kertaa päädyin kuitenkin käyttämään piirakan täytteenä omenoita, sillä saariston raparperit tuntuivat vielä niin kovin pieniltä leikattaviksi. Helposti ja nopeasti valmistuva viilipirakka sopii hyvin vaikka hätävaraksi yllätysvieraille.

Kuvan piirakkapalat ovat noin 1/3 osa koko piirakasta.

Piimäpiirakka on yksi suosikeistani makunsa ja helppoutensa takia, mutta koska en käytä piimää kovinkaan usein ruuanlaitossa, on lopulle piimälle pitinyt aina keksimällä keksiä jotain käyttöä. Yksi viili sen sijaan tulee kokonaan käytetyksi tällaiseen kuuden palan piirakkaan, joka on riittävä meidän kahden hengen taloudessa tai pienemmillä kahvikutsuilla. Viilipiirakan etuja on myös se, että ainekset siihen löytyvät usein miten kotoa.

Gluteenittoman version piirakasta saat vaihtamalla vehnäjauhon esimerkiksi gluteenittomaan vaaleaan jauhosekoitukseen. Voit myös korvata osan jauhoista manteli- tai pähkinäjauhoilla, jotka tuovat pohjaan oman makuvivahteensa.

Olen valmistanut piirakan muutaman kerran myös maustamattomasta kasvipohjaisesta jugurtista. Tällä pienellä muutoksella piirakasta saa vegaanisen.

Vaihtelua piirakkaan saat vaihtelemalla täytteitä. Omenan ja raparperin lisäksi täytteenä olen käyttänyt mm. päärynää tai marjoja. Marjat tuovat piirakkaan lisää nestettä, joten paistoaikaa kannattaa hieman pidentää, noin 25 minuuttiin, ja piirakan on hyvä antaa vetäytyä hetki ennen sen leikkaamista.

Koska viilipiirakan valmistus kestää vain noin 30 minuuttia, sopii se hyvin yllättävän makeanhimon taltuttajaksi tai vaikka hätävaraksi yllätysvieraille.

Ohje

Näin teet helpon viilipiirakan. Ohjeesta tulee noin kuusi palaa ja sopivan kokoinen vuoka on halkaisijaltaan noin 15 cm.

  • 1 prk viiliä (katso myös Näin teet viiliä kotona)
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl sokeria
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl juoksevaa margariinia tai mietoa kasviöljyä (esim. rypsiöljy)

Täyte:
Mikäli käytät täytteenä omenoita tai päärynöitä, tarvitset kaksi keskikokoista hedelmää. Raparperin menekki on 1-2 vartta varren koosta riippuen. Jos haluat täytteeksi marjoja, varaa niitä noin 2 dl.

  1. Mittaa kaikki taikinan ainekset kulhon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.
  2. Valmistele täyte. Mikäli käytät täytteenä marjoja voit sekoittaa ne varovasti taikinan joukkoon ennen vuokaan kumoamista. Muussa tapauksessa pilko haluamasi täyte ohuehkoiksi paloiksi ja asettele taikinan päälle.
  3. Ripottele päälle halutessasi vielä hieman sokeria ja kanelia.
  4. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Viilipiirakka on hyvää sellaisenaan ja säilyy mukavan pehmeänä muutamia päiviä. Loppuun vielä vinkkinä mainitsen, että vastapaistettu piirakka on erittäin herkullinen myös jäätelön kanssa!

Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.