Koti ja keittiö

Näin teet viiliä kotona

Itsetehty viili syntyy helposti

Kesäpäivät mökillä palauttivat mieleeni lapsuusmuiston siitä, kun teimme äitini kanssa viiliä, eli ”pitkää piimää” täällä saaristossa. Päätinkin nyt mökillä olessani kokeilla pitkästä aikaa, kuinka viiliä tehdään. Viilin valmistus kotona vaatii aikaa, mutta on helppoa. Näillä ohjeilla ja vinkeillä teet viiliä kotona.

Täällä saaristossa, jossa kaupalle on matkaa noin kahdeksan kilometriä ja liikun kävellen, ei ostoksille tule lähdettyä aivan hetken mielenjohteesta. Maito kuuluu kuitenkin niihin elintarvikkeisiin, joita poikkeuksellisesti saa yleensä myös vierasvenesatamasta. En kuitenkaan juo maitoa sellaisenaan, mutta maidosta ja pienestä määrästä viiliä saat helposti valmistettua aamu- ja välipalaherkkuja.

Maitoa ruokaisampi viili kuuluu hapanmaitotuotteisiin ja sisältää suolistollemme hyviä maitohappobakteereita. Lisäksi viili on oivallinen apu keittiössä, sillä siitä voi valmistaa esimerkiksi helpon viilipiirakan. Viilipiirakan ohjeen löydät täältä.

Kuinka viiliä sitten tehdään? Jääkaapissa jäljellä oleva viimeinen kaupasta ostettu viili ja satamasta haettu maito pääsivät osaksi viilinvalmistuskokeiluani. Aineisosat ovat hyvin yksinkertaiset ja muistikuvieni mukaan viilin valmistus kotona on helppoa. Näin teet viiliä kotona.

Valmistuksessa käytin perinteisiä keraamisia viilikulhoja.

Ohje

  • 1 litra kevytmaitoa
  • 1 purkki viiliä
  1. Jaa viili viiteen pienehköön kulhoon tai purkkiin, jonka vetoisuus on vähintään 3 desilitraa.
  2. Lisää 2 dl maitoa jokaiseen kulhoon ja sekoita tasaiseksi.
  3. Anna viilin valmistua huoneenlämmössä noin 1,5 vuorokautta liinan alla.
  4. Laita valmiit viilit jääkaappiin.

Muistan, että äitini käytti niin sanottua viililautaa apunaan. Laudan avulla kulhot saattaa kasata kerroksittain, jolloin pöytätilaa tarvitaan vähemmän. Samalla viililauta suojaa valmistuvaa viiliä kesän kärpäsiltä. Itse käytin tällä kertaa puhdasta liinaa viilien peittona.

Aluksi viilit olivat tekeytymässä ruokapöydän päässä. Ikkunan edessä olevalle pöydälle paistaa kuitenkin osan päivästä aurinko, joten siirsin tässä viilit varjoisammalle keittiötasolle.

Noin vuorokauden kuluttua viilille tyypillinen pinta oli jo alkanut muodostua. Rakenne ei ollut kuitenkaan muuten vielä kokonaan hyytynyt viilille ominaiseksi.

Noin puolentoista vuorokauden päästä, eli seuraavana iltana, viilit olivat valmiita ja siirsin ne jääkaapin viileyteen. Muistikuvani viilin helposta valmistamisesta ei ollut virheellinen. Ainakin tällä kerralla kaikki sujui hyvin.

Viilin olen tottunut syömään kanelin ja sokerin kera, mutta viili on hyvää toki sellaisenaan tai vaikka marjojen tai hedelmäpalojen kanssa.

Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Pauliina says:

    On pitänyt jo pitkään kokeilla viilin valmistusta. Pienet kokeilut on aina piristäviä ja viili on jotenkin nostalgista ja lohdullista ruokaa. 🙂

    1. admin says:

      Kannattaa kokeilla! Tämä on hyvin helppo ja vähillä raaka-aineilla mahdollistuva pikkuprojekti. Ja nostalgista viili todella on 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.