Kädentaidot

Kauniit neulossukat

Pitsineulos ja erilaiset kuvioneulokset tuovat vaihtelua perussukille

Kauniit neulossukat syntyvät yllätävänkin helposti. Kokeilemalla erilaisia pitsi- ja kuvioneuloksia saat persoonallista ilmettä, vaihtelua tai romanttisempaa ja kesäisempää tunnelmaa villasukkiin. Kuvioiden haastavuus vaihtelee ja tästä jutusta esittelen muutamia eri neuloskuvioita, joista osa sopii hyvin ensimmäistä kertaa kuvioneulosta kokeileville ja osa hieman jo aiheeseen perehtyneille.

Opettelin koronakeväänä neulomaan pitsineuletta ja kuvioneuletta. Hurahdin täysin näihin kohtuullisen helppoihin neulosmalleihin. Muutamassa viikossa täytin liikenevän ajan neulomalla kuusi sukkaparia ja muutaman korvapannan. Tämä lienee hyvä esimerkki siitä, kun uuden oppimisesta innostuu ja haluaa oppia ymmärtämään syvemmin.

Alusta alkaen päätin aloittaa harjoittelun tekemällä sukkia, joiden neulominen on minulle aika rutiininomaista. Sukka on myös kohtuullisen pieni kokonaisuus, joten virheen vuoksi neuloksen osittainen purkaminen ei tuota niin paljon henkistä turhautumista ja tuskaa. Toisaalta sukka on riittävän iso siihen, että kuvio hahmottuu selkeänä ja seurattavana.

Sukat ovat myös minulle looginen vaihtoehto, sillä käytän villasukkia kesät ja talvet, joten sukkia myös kuluu käytössä. Näin ollen uusille sukille on useinmiten tarvetta. Liikenevät sukat ovat toisaalta myös mieleinen lahja useinpien mielestä.

Sovelsin alkuperäisia ohjeita mukauttamalla ne minulle tuttuun sukkamalliin. Etenin siis alkuperäisen ohjeen mukaan kantapäähän saakka ja tämän jälkeen etenin tehden kuvioneuletta vain kahdella puikolla ja sukan pohjapuolella neuloin itselleni tutulla tavalla. Myös kärkikavennusten osalta käytin luovuutta.

Jatkossa ajatuksenani on soveltaa oppimiani kuvioita tai itse suunnittelemani muunnelmia pitsineulekuvioista suurempiin töihin, kuten vintage-tyylisiin ja 1940-luvun naisten neulemalleihin, joista pidän kovasti.

Tee itse kauniit sukat

Kokeile jotain seuraavista malleista:

Palmikkokuvio 1 ja palmikkokuvio 2 ovat helpoimpia, sillä niissä sama malli toistuu usein. Suosittelen näitä ensimmäistä kertaa kuvioneulosta kokeileville. Palmikkokuvio 2 toteutetaan samalla periaatteella kuin palmikkokuvio 1, mutta silmukoiden siirto toteutetaan erilaisella kerrosten rytmityksillä. Mikäli palmikon perusidea on jo opittu, ovat nämä palmikkokuvio 2 sukat sinulle todennäköisesti helpot neuloa.

Listasta löytyvät pitsineulosohjeet ovat myös kohtuullisen helppoja myös aloittelijalle. Kuviot toistuvat moneen kertaan työn edetessä ja kuviota on helppo seurata virheiden välttämiseksi. Pystyraitasukkien ohjetta muokkasin siten, että kokeilin muutaman kerroksen jälkeen muokata mallia siten, että raita muuttuu vinoraidaksi. Lue tarkemmin sukkien ohjeesta.

Toki vaativampiakin kuvioita löytyy, mutta näillä malleilla on kohtuullisen helppo aloittaa. Artikkelissa mainitsemani perussukkaohje löytyy Seitsemän veljestä sukkalangan yhteydestä tai sähköisenä Novitan sivuilta.

Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.