Koti ja keittiö

Paahdettu ja mausteinen myskikurpitsakeitto

Kerman pehmeyttä ja chilin tulisuutta!

Myskikurpitsa on ihanan makuinen, hieman pähkinäinen syysherkku. Ohjeen paahdettu ja mausteinen myskikurpitsakeitto syntyy nimensä mukaisesti paahdetusta myskikurpitsasta ja hienoisesti polttavasta chilistä.

Yhdysvalloista kotoisin olevan myskikurpitsan sesonkiaika on syyskuusta joulukuuhun ja siitä voi valmistaa monenlaisia ruokia. Se sopii osaksi uunissa valmistettavia kasviksia, pataruokia ja soseutettuna esimerkiksi leivontaan. Tällä kertaa valmistin myskikurpitsasta täyteläisen sosekeiton vegaanisena versiona.

Keitot kuuluvat vahvasti osaksi syysruokiani. Tämä kyseinen keitto on maustettu melko voimakkaasti ja sen hienoinen tulisuus tasapainoilee kivasti keiton kermaisuuden kanssa. Mausteet antavat keittoon makua ja lämmittävät mielestäni kehoa mukavasti keittoa syödessä. Samalla mausteet tekevät keitosta ruokaisamman. Chilin sanotaankin tuova ruokailijalle kylläisyydentunnetta.

Myskikurpitsa ei ole kaloririkas raaka-aine, vaan siinä on noin 45 kcal / 100 g. Hiilihydraatteja myskikurpitsassa on kohtuullisesti, noin 12 g / 100 g, vaikka ne muodostavat suurimman ravintoaineryhmän. Lisäksi kurpitsassa on mukavasti vitamiineja, varsinkin A-vitamiinia, sekä kivennäis- ja hivenaineista erityisesti kaliumia.

Paahdettu ja mausteinen myskikurpitsakeitto – ohje

Tämän ohjeen ensimmäisessä vaiheessa kurpitsa paahdetaan uunissa ja toisessa valmistetaan keitto. Keitosta tulee 2-3 annosta.

Ainekset

1 pienehkö myskikurpitsa

5 – 6 dl vettä

0,5 punainen chili

0,5 sipuli

1 dl kookoskerma

0,25 tl kurkuma

0,25 tl kaneli

0,25 tl valkopippuri

1,5 – 2 tl suola

Valmistus

Osa 1: Paahdettu kurpitsa

Halkaise myskikurpitsa puoliksi. Kaavi kurpitsan siemenet ja rihmat pois. Leikkaan tämän jälkeen kurpitsanpuolikkaan noin 1,5 cm:n siivuiksi, jotka asettelet leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Ripottele kurpitsaviipaleiden päälle hieman suolaa (n. 1 tl).

Laita kurpitsaviipaleet paahtumaan uunin keskitasolle 225-asteeseen noin 25 – 30 minuutin ajaksi. Kurpitsan kuori pehmenee valmistuksen yhteydessä, joten kurpitsan kuoriminen ei ole välttämätöntä. Kuori on lisäksi helpompi poistaa paahdetusta ja pehmeästä kurpitsasta.

Osa 2: keiton valmistus

Pilko puolikas sipuli ja chili pienehköksi silpuksi.

Laita leikattu sipuli ja chili kattilaan ja lisää joukkoon 5 dl kylmää vettä, kurkuma, kaneli, valkopippuri ja noin 0,5 – 1 tl suolaa. Anna liemen kiehua noin 15 minuuttia.

Lisää kattilassa olevan sipulimausteliemen joukkoon paahdettu myskikurpitsa ja kookoskerma.

Soseuta kaikki kattilassa olevat ainekset ja lisää tarvittaessa joukkoon hieman kylmää tai keitettyä vettä, jos sose tuntuu liian paksulta. Kiehauta lopuksi keittoa vielä pari minuuttia.

Muutama vinkki

Chilit ovat vahvuudeltaan erilaisia. Itse käytin punaista chiliä, joka on sieltä miedommasta päästä. Chilien voimakkuuksista löydät tietoa esimerkiksi täältä

Paahdettu ja mausteinen myskikurpitsakeitto on mahdollista valmistaa vaihtoehtoisesti maitopohjaiseen kermaan tai johonkin muuhun kasvikermaan, mikäli et pidä kookoksen mausta.

Kurpitsan siemenet voi myös paahtaa. Erottele siemenet kurpitsan rihmasta, pyöräytä ne pienessä määrässä öljyä ja suolaa (+ muita mausteita maun mukaan). Asettele siemenet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda 175-asteessa uunin keskitasossa noin vartti.

Resepti: Johanna Nylund 2020
Kuvat ja teksti: Johanna Nylund 2020
Lähteitä: Satokausikalenteri, Kilokalorit.net
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.