kirppisvaatteet käyttökuntoon
Kädentaidot

Kirppisvaatteet käyttökuntoon

Pakasta - pese - korjaa …

Mitä tehdä ihanalle kirpparin vaatelöydölle ensimmäiseksi ennen sen käyttöönottoa? Hoitamalla kirppisvaatteet käyttökuntoon muutaman helpon askeleen avulla pidennät vaatteen käyttöikään ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Kierrätettynä ostamiseen liitetään usein uhkakuvia ongelmista, joita tuotteen mukana voi tulla, kuten luteet tai hajut. Riski ei ole olematon, mutta stressiä asiasta ei kannata ottaa niin paljon, että jättäisi kirppistelyn väliin. Kirppisvaatteiden käyttöönotto vaatii lähinnä pientä viitseliäisyyttä ja aikaa, mutta vaikeaa se ei ole. Vaiheittaisen käyttöönoton myötä vaate tulee myös tarkastettua kunnolla ja pienet viat korjattua, joten vaate kestää paremmin siihen kohdistuvaa kulutusta. Vaatteille tarkoitetut ohjeet sopivat yhtä lailla muille tekstiileille.

Pakasta

Pakastaminen on ensimmäinen toimenpide, joka vaatteille kannattaa tehdä. Luteiden tuleminen vaatteiden mukana kirpputorilta kotiin on hyvin epätodennäköistä. Suuremmat riskit liittyvät huonekaluihin. Kuitenkin on hyvä pelata varman päälle. Parhaat keinot ei-toivottujen vieraiden osalta ovat kylmyys ja kuumuus. Luteiden tappaminen vaatii  vähintään 18 astetta pakkasta (-18 celcius) ja vaatteita tulee pitää kylmässä 3 vuorokautta. 

Tee näin!

Laita vaatteet muovipussiin. Sulje pussi kunnolla ja laita pakastimeen 72 tunniksi.

Itse pidän tekstiilejä pakkasessa yleensä jopa 5-7 päivää. Ehkä jonkinlaista “varman päälle pelaamista”. Harvoin kuitenkaan uuden vaatteen päälle pukemisella on niin kova kiire. Lisäksi pyrin erottamaan pakastimesta oman lokeron vaatteita varten. Tämä on tietenkin hankala yhtälö, mikäli pakastin on pieni.

Vinkki! Talvella, jos pakkasta on tarpeeksi, voi vaatteet jättää myös ulos.

Pese

Kuumuus on toinen hyvä keino luteiden torjunnassa. Pesemällä vaatteet 60 asteessa tappaa luteet. Myös kuumaan saunaan tekstiilien vieminen on välillä esillä keinona luteiden torjunnassa. Tämä on kuitenkin hieman hankala metodi, sillä tekstiili pitää saada läpikotaisin kuumaksi. Lisäksi menetelmä voi tulla kalliiksi, jos käytössä on sähkösauna.

Tee näin!

Laita vaatteet pesukoneeseen ja valitse 60 asteen pesuohjelma.

..mutta ole varma, että materiaali kestää sen

On kuitenkin tärkeää huomioida, että kaikki materiaalit eivät kestä lämpöä. Pesu 60-asteisessa vedessä voi sopia hyvin pellavalle ja puuvillalle, mutta villa tai silkki ei sitä kestä. Monien vaatteiden pesuohjeessa pesulämpötilaksi suositellaan 30-40 astetta tai käsinpesua. 

Kirppisvaatteiden kohdalla myös mahdollista, että pesuohje- ja materiaalilaput on leikattu irti, joten varmuutta vaatteen kuumuudenkestosta ei ole. Tästä syystä suosin pakastamista, sillä se soveltuu paremmin kaikille materiaaleille. Pakastamisen jälkeen vaatteet on hyvä joka tapauksessa pestä ennen käyttöön ottamista. 

Viimeisimmät kirppislöytöni ovat olleet viskoosia, silkkiä ja villaa. Toisinaan materiaali on helppoa tunnistaa jopa ilman materiaalitietoja. Toisinaan taas materiaalia on hyvin haastavaa arvioida.


Kuvassa materiaalit

  • vasemmalla ylhäällä viskoosi 100%
  • oikealla ylhäällä silkki 100%
  • vasemmalla alhaalla silkki 100%
  • oikealla alhaalla villa 100%

Hajuista eroon

Lähtökohtaisesti ei välttämättä ole järkevää ostaa kirpputorilta vaatetta, jossa on voimakas haju. Hyvällä tuurilla hajusta voi kuitenkin päästä eroon yllättävän helposti, esimerkiksi pelkällä pesulla, mutta toisinaan pinttynyt haju voi olla tekstiilin pysyvä ominaisuus. 

Tee näin!

Tuuleta vaatetta pihalla tai parvekkeella jopa päiviä.

Talvella tekstiilille voi antaa lumipesuja.

Pakastaminen voi poistaa hajuja.

Tee ruokasoodasta ja vedestä tahna, jota levität haisevaan kohtaan (esim. kainalon alue). Anna tahnan kuivua ja harjaa kuivunut sooda pois.

Omakohtaisesti sitkein hajunpoisto-operaatio tuli vastaan armeijan vanhan sarkatakin kohdalla, joka haisi todella voimakkaasti tupakalle. Pidin takkia talvella pihalla noin viikon verran ja annoin sille lumipesuja. Vähitellen haju mietoni ja tänä päivänä ei tupankanhajua enää haista takista lainkaan.

Korjaa

Vaatteista mahdollisesti löytyvät pienet reiät, purkautuneet saumat tai repeämät on syytä korjata välittömästi, ettei vaurio pääse kasvamaan suuremmaksi. Pieniä vaurioita ei välttämättä aina huomaa ennen ostopäätöstä, joten vaate on hyvä tarkastaa uudemman kerran vielä kotona. 

Korjaamisessa on hyvä käyttää materiaalia, joka vastaa alkuperäistä tekstiiliä. Esimerkiksi villaneule kannattaa korjata villalangalla. Mikäli tämä ei ole mahdollista on syytä valita kestävä materiaali, joka ei kärsi vaatteen tulevista pesulämpötiloista tai muusta huollosta.

Hoida jatkossa materiaalin mukaisesti

Kirppisvaatteet saa käyttökuntoon näillä pienillä toimenpiteillä, ja jatkossa vaatteen oikea hoitaminen takaa pitkän käyttöiän. Pesu materiaalille sopivassa lämpötilassa, linkoaminen ja silittäminen tai niiden välttäminen materiaalista riippuen, tuulettaminen ja korjaaminen.

Pitkää elinkaarta vaatteille ja hyvää kirppisonnea!

Teksti ja kuvat Johanna Nylund 2022
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.