Koti ja keittiö

Itsetehdyt joulukoristeet: syötävää ja maatuvaa

Itsetehdyt joulukoristeet osa 2

Joulukoristeiksi voi valikoida myös materiaaleja, jotka kuormittavat vähemmän ympäristöä. Keittiön kaapeista ja metsästä löytyy tähän monia käyttökelpoisia ja kauniita aineksia.

Vaikka meille ei ole tulossa joulukuusta, ei se ole este sille, etteikö ”kuusenkoristeita” voisi tehdä ja ripustaa esille. Tänä vuonna päätin koristella kaksi ikkunaväliä, joiden sisällä koristeet eivät ole pienessä asunnossa tiellä, mutta kuitenkin jokapäiväisenä ilona.

Ensimmäinen jouluikkuna sisälsi askartelemiani koristeita kierrätysmateriaaleista ja tähän toiseen jouluikkunaan valikoitui syötäviä materiaaleja, vanhoja olki- ja tuohikoristeita sekä metsän elementtejä. Kokonaisuus, jonka voi käytön jälkeen laittaa biojätteeseen tai viedä takaisin metsään, mikäli koristeita ei halua säilyttää.

Omassa jouluikkunassani olevat olki- ja tuohikoristeet ovat melko vanhoja ja kulkeutuneet kotiini kierrätyslaatikosta ja perintönä. Talonpojan kulta, eli olkikoristeet ovat olleet osa juhlien koristusta keskiajalta alkaen. Varsinkin himmeli on pitänyt pintansa perinteisenä olkikoristeena. Suomeen himmeliperinne on saapunut Ruotsista.

Lapsuudesta asti olen pitänyt ehkä eniten juuri olkisista kuusenkoristeista. Niiden maanläheisyys ja värit sopivat kauniisti kuusen oksille. Ikkunassakin ne näyttävät mielestäni hauskoille. Nämä olkienkelit ovat lapsuudestani säilyneitä ja olivat alun perin osa isompaa olkikoristetta. Enkeleitä ympäröinyt olkikehikko hajosi kuitenkin muutama vuosi sitten kuljetuksen yhteydessä, mutta päätin kuitenkin säästää nämä pienet enkelit siitä.

Tuohikoristeet sain sen sijaan töistä. Siellä siivousoperaation myötä kahvihuoneeseen kerääntyi pahvilaatikollinen vanhoja joulukoristeita ja muita pieniä esineitä, joille ei koettu olevan enää käyttötarvetta. Laatikosta valikoin mukaani pienen tuohivirsun ja -repun.

Keittiön kaapista koristeeksi

Olki- ja tuohikoristeiden rinnalle halusin tähän jouluikkunaan perinteisiä, mutta itse valmistettuja koristeita. Piparit ovat juuri tähän sopia ja ne tuovat kotiin mukanaan jouluista tuoksua. Näiden koristepipareiden erikoisuus on isomaltoosisokerista tehdyt ikkunat. Olen jo useamman vuoden miettinyt sokeri-ikkunoiden kokeilemista, mutta tänä vuonna sain itseäni viimein niskasta kiinni. Isomaltoosin käyttö oli yllätyksekseni yllättävän helppoa, ainakin tämän tyyppisessä tarkoituksessa.

Ongelma on kuitenkin siinä, että tummunut isomaltoosi ei kuivu samalla tavalla kuin kirkas.

Isomaltoosista, eli kondiittorisokerista, voi valmistaa upeita lasimaisia koristeita. Sen käyttö on ainakin periaatteessa hyvin simppeliä, laita kattilaan, sulata ja muotoile. Sulanut sokeri on kuitenkin todella kuumaa ja sen kanssa on suositeltavaa olla erittäin varovainen.

Omassa koristeluprojektissani käytin isomaltoosia kahdesti pipari-ikkunoiden tekemiseen. Ensimmäisellä kerralla alkuun kaikki sujui hyvin, mutta sitten sokeri tummui fariinisokerin väriä muistuttavaan sävyyn. Todennäköisesti tämä johtui siitä, että pidin hellan levyä liian kuumalla liian pitkään.

Sinänsä isomaltoosiin tullut värisävy ei haitannut minua, sillä rusehtavankellertävä on kauniin värinen. Ongelma on kuitenkin siinä, että tummunut isomaltoosi ei kuivu samalla tavalla kuin kirkas. Ruskean sävyiset pipari-ikkunat vaikuttavat olevan pysyvästi hieman tahmeita ja ikkunassa roikkuessaan ne myös valuvat. Tämän huomasin, kun asettelin myöhemmin jouluikkunaan kaarnaa ja tuohta. Tämä ei omassa taloudessa ole mikään katastrofi, sillä sokeritipat saa pois lämpimällä vedellä.

Valmistin tänä vuonna myös piparilyhdyn, johon tein isomaltoosista ikkunat. Siitä voit lukea lisää ja katsoa kuvat täältä.

Kuivatut appelsiinit

Pipareiden lisäksi halusin tänä vuonna tehdä kuivattuja appelsiinisiivuja koristeiksi. Pipareiden tavoin appelsiini tuo kotiin miellyttävän tuoksun. Appelsiineja voi kuivata uunissa tai kuivurissa, ja pitkähermoisimmilta asia onnistunee myös huoneenlämmössä, mutta kuivumiseen menee kyllä melkoisen pitkä aika.

.. appelsiinit löysivät tiensä joulukoristeiksi 1800-luvulla.

Kuivatut appelsiinit ovat selkeästi jonkinlainen trendikoriste tänä jouluna. Niiden käyttö koristeina kantaa kuitenkin kohtuullisen pitkälle historiaan. Eräiden lähteiden mukaan appelsiinit löysivät tiensä joulukoristeiksi 1800-luvulla. Eksoottiset appelsiinit edustivat joulukoristeina kolmea kultaista palloa, jotka Pyhä Nikolai antoi kolmelle köyhälle neidolle käytettäviksi myötäjäisiin. Tarinan mukaan nämä lahjat pelastivat neidot orjuudelta.

Kuivatut appelsiinit - ohje

Leikkaa appelsiineista noin 1 cm paksuisia siivuja, asettele siivut kuivuriin tai uuninpellille.

Kuivurissa valmistus: Pidin appelsiinisiivuja yhteensä ehkä noin 10-12 tuntia kuivurissa. Kuivumisaika on kuitenkin kuivurikohtainen. Esimerkiksi omassa kuivurissani ei ole mahdollista säätää lämpötilaa, joten on tyytyminen vain tilanteen seuraamiseen. Kuivurin käytön jälkeen osa siivuista kaipasi vielä lisäkuivatusta, ja nämä siivut jätin kuivurin ritilän päälle huoneenlämpöön vielä pariksi vuorokaudeksi.

Uunissa valmistus: Kuumenna uuni 50 -75 asteeseen. Appelsiinien kuivumiseen menee noin 5 tuntia tai jopa kauemmin, riippuen siivujen paksuudesta. Siivuja voi käännellä lastan avulla kuivausprosessin aikana.

Vinkki! Piparit ja kuivatut appelsiinit sopivat hyvin myös pieniksi joulutervehdyksiksi.

Jouluikkunoiden lisäksi olen tehnyt pieniä jouluasetelmia koristamaan pöytiä ja ikkunalautoja. Asetelmissa olen käyttänyt samoja luonnonelementtejä. Asetelmat tuovat lisäksi tuoksun muodossa tunnelmaa asuntoon, sillä ikkunoiden välistä eivät appelsiinit ja piparit oikein sisälle asti tuoksu.

Tiesitkö muuten, että luonnosta haettuja materiaaleja on käytetty talvijuhlien, erityisesti talvipäivänseisauksen, koristeina pitkään. Esimerkiksi roomalaiset juhlivat keskitalvena maanviljelyksen ja sadonkorjuun jumalaa Saturnusta koristelemalla asuntoja luonnonmateriaaleista valmistetuilla köynnöksillä. Tavasta on nähtävästi kehittynyt vähitellen nykyinen perinne tuoda joulukuusi sisälle.

Mukavaa joulunodotusta!

Teksti ja kuvat Johanna Nylund 2020
Lue lisää/lähteitä: kpcNEWS; BouldenClean; kitchn; YLE
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.