gluteeniton sienipiirakka
Koti ja keittiö

Gluteeniton sienipiirakka

Syksyn makuja!

Valmista sienistä herkullinen gluteeniton sienipiirakka, joka sopii hyvin kuulaan syyspäivän lounaaksi. Käytä voimakkaamman tai miedomman makuisia sieniä oman mieltymyksesi mukaan.

Syksyn on sienten osalta parhaimmillaan. Tänä vuonna sieniä tuntuu olevan runsaasti tarjolla, toisin kuin viime vuonna. Ainakin Turun seudulla viime syksynä tuntui olevan lähes mahdottomuus löytää suurempia määriä sieniä. Nyt alkusyksy tuntuu tarjoavan varsinkin tatteja – ainakin ihmisten somepäivitysten saaliskuvien perusteella – mutta metsässä on myös haperoita ja rouskuja tarjolla, ja suppilovahveroitakin voi jo löytää.

Jos et ole kokonaan omaa sienisaalistasi säilömässä, niin tuoreista sienistä voi valmistaa mitä herkullisimpia ruokia. Sienipiirakka on hyvä ja kohtuullisen nopeasti valmistuva ruoka, joka sopii vaikkapa lounaaksi tai kahvin kanssa nautittavaksi.

Tällä kertaa piirakan sienitäytteeseen valikoitui vahveroita, lähinnä kanttarelleja ja suppilovahveroita. Todennäköisesti myös kosteikkovahveroita. Vahverot ovat suosikki sieniäni, sillä niiden putsaaminen on yleensä nopea prosessi ja niitä on harvemmin joku metsän asukki käynyt syömässä.

Gluteeniton sienipiirakka – ohje

Tällä ohjeella valmistat piirakan, josta tulee noin 4–5 palaa. Vuokana käytin halkaisijaltaan 10 cm irtopohjallista kakkuvuokaa. Ohjeessa käytetään valmiiksi paisettuja sieniä, mikä tarkoittaa tuoreita sieniä, joista on pannulla paistamalla saatu ylimääräinen neste pois.

Taikina
100 g voita
2 dl kaurajauhoja
0,5 dl pofiber
0,5 tl leivinjauhetta
1–2 rkl vettä

Täyte
1 pieni punasipuli
1,5 dl valmiiksi paistettuja sieniä
1 prk kermaviiliä
2 kananmunaa
1 tl perunajauhoja
suolaa
mustapippuria
meiramia
1 dl juustoraastetta

Paistolämpötila ja -aika
200-astetta noin 25 minuuttia

Valmistus

  1. Ota 100 g voita huoneenlämpöön noin 30 min ennen leivonnan aloittamista.
  2. Laita uuni lämpiämään samalla kun aloitat taikinan valmistamisen.
  3. Sekoita kaurajauho, pofiber ja leivinjauhe ensin keskenään ja lisää sitten voin kanssa samaan kulhoon. Nypi voi ja jauhot käsin ja lisää lopuksi vesi taikinan joukkoon. Työstä taikina tasaiseksi massaksi.
  4. Vuoraa vuoka leivinpaperilla tai voitele ja jauhota vuoan sisäpinta. Painele taikina sormin noin 10 cm halkaisijaltaan olevan vuoan pohjalle ja reunoille. Taikinaa on sen verran, että reunaa muodostuu muutaman senttimetri.
  5. Valmista täyte. Aloita pilkkomalla sipuli ja ripottele se sen jälkeen taikinan päälle.
  6. Lisää seuraavaksi kypsennetyt sienet sipulin päälle.
  7. Sekoita kermaviili, kananmunat, perunajauhot ja mausteen keskenään. Vatkaa aineksia sen verran, että perunajauho sekoittuu varmasti tasaisesti kermaviilin joukkoon. Kaada seos piirakan päälle.
  8. Paista piirakkaa 200-asteessa noin 10 minuuttia ja ripottele tämän jälkeen päälle juustoraastetta. Paista piirakkaa vielä 15 minuuttia.

Vinkkejä!

Taikinan voi levittää halutessaan myös hieman suuremmalle piirakkavuoalle, jolloin pohjasta jäävät laidat pois. Mikäli käytät suurempaa vuokaa, niin täytteen joukkoon voi lisätä hieman kermaa ja noin 0,5 tl lisää perunajauhoja, että se varmasti riittää koko piirakalle.

Kaurajauhot ja pofiberin voi korvata 2,5 dl muita jauhoja, kuten vehnäjauhoja tai vehnä- ja ruisjauhojen sekoitusta.

Pofiber on perunasta valmistettava, erinomaisen nesteensitomiskyvyn omaava kuitu. Pofiber antaa leivonnaisille mehevyyttä ja sen pitäisi myös parantaa leivonnaisen säilyvyyttä.

Kuvat ja teksti Johanna Nylund 2021
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.