virkkaa kesakassi
Kädentaidot

Virkkaa kesäkassi!

Helppo reppu tai kassi virkkaamalla

Virkkaa kesäkassi täydentämään oma kesätyylisi. Kätevässä kassissa kulkevat mukana kaikki kesäpäivän tarpeelliset tavarat.

Virkkaamalla syntyy helposti kesäinen reppu tai kassi. Itse olen valmistanut nämä harjoitellessani virkkaamista, joka on minulle hieman vieraampi tekniikka. Kassin hyvä puoli virkkausharjoitukseen on se, että ei ainakaan tarvitse tehdä kahta samanlaista. Lankana olen käyttänyt kalastajanlankaa, joka on 100% puuvillaa.

Virkkaa kesäkassi! - ohjeet

Helppo reppu

Reppu on valmisteltu virkkaamalla usea kerros ketjusilmukoita. Valmiin virkatun työn pinta-ala on 84 x 32 cm. Lisäksi tarvitaan isosilmäinen neula ja noin 2 x 1,7 metriä nyöriä olkahihnoihin. Samalla mallilla repun voi valmistaa myös käyttämällä valmista kangasta, jos virkkaaminen ei innosta.

Työvaiheet

 1. Virkkaa kerroksittain ketjusilmukoita (tai maun mukaan pylväitä) noin 84 cm x 32 cm kokoinen suorakaiteen muotoinen pala.
 2. Ompele suorakaiteen päihin noin 2 cm leveät käänteet, jotka jäävät päistä auki. Käänteiden saumat jäävät valmiin työn sisäpuolelle.
 3. Taita virkattu kangas kaksinkerroin nurjapuoli ulospäin. Käänteet tulevat vastakkain ja repun suuaukko muodostuu niiden väliin.
 4. Ompele sivusaumat käsin käyttäen isosilmäista neulaa.
  • Ompele saumat yhteen siten, että kun käännät repun oikein päin, jäävät käänteiden päädyt aukinaisiksi. Näin olkahihna pääsee kulkemaan käänteiden läpi.
  • Jätä lisäksi sivusauman alareunasta pieni pätkä ompelematta. Tästä aukosta pujotetaan olkahihnan päät repun sisäpuolelle.
 5. Käännä muodotunut pussi nyt oikein päin ja pujota olkahihnat paikoilleen.
  • Pujota olkahihna yläreunan käänteen läpi ensin yhdeltä puolelta ja tämän jälkeen takaisin päin vastakkaiselta puolelta suuaukkoa.
  • Pujota tämän jälkeen hihnan vapaana olevat päät alareunaan jätetystä aukosta repun sisäpuolelle.
  • Ompele aukko kiinni ja varmista, että olkahihnan päät pysyvät paikoillaan. Toista sama toisella olkahihnalla.

Boheemi kesäkassi

Tälle sattumanvaraiselle kesäkassille minulla ei ole antaa tarkkaa ohjetta, sillä se on valmistunut kokeilemalla työn edetessä. Koko kassi lähti liikkeelle siitä, että kokeilin ympyrän virkkaamista. Ohjeena käytin Drops Designin videota. Ympyrän ollessa halkaisijaltaan noin 20 cm päätin kokeilla, josko työ kehittyisi ympyrästä kassiksi.

Lopputuloksen muotoutuminen työn edetessä on minulle melko tyypillinen tapa työskennellä, mutta käytän yleensä lähtökohtana kuitenkin jonkinlaisia ohjeita suuntaa antamaan. Tämä kassi on kuitenkin ympärän virkkaamisen ohjetta lukuun ottamatta täysin ”fiilispohjalta” valmistunut. Lähdin kokeilemaan ketju- ja pylvässilmukoin erilaisia tekstuureja ja vähitellen kassi löysi muotonsa.

Työvaiheet

 1. Virkkaa halkaisijaltaan noin 20 cm ympyrä. Työstä kassia tämän jälkeen putkena pohjasta ylöspäin. Kassi muodostuu näin kokonaan yhdestä palasta.
 2. Kun kassi on tarpeeksi korkea viimeistele suuaukko. Virkkaa muutama kerros ketjusilmukoita antamaan ryhtiä kassin suuaukolle.
 3. Kassin kahvojen virkkaaminen.
  • Itse virkkasin ensin olkahihnan pituuden verran ketjulimukoita ja yhdistin ketjun pään kassin suuaukon vastapuolelle. Tämän jälkeen palasin pylväitä tehden olkahihnan alkupäähän ja hihnan kolmas kerros oli ketjusilmukoita, joita tehdessä päädyin uudelleen suuaukon toiselle puolelle hihnan kiinnityskohtaan. Olkahihna muodostuu näin ketjusilmukoista, joiden välillä kulkee kerros pylvässilmukoita.
  • Toisen olkahihnan aloitin virkkaamalla ketjusilmukoita suuaukon reunan myötäisesti, kunnes katsoin olevani sopivassa kohdassa työtä toisen kantohihnan paikaksi. Toistin ketju- ja pylvässilmukat samalla tavalla kuin ensimmäisessä hihnassa.
virkkaa kesakassi
virkkaa kesakassi

Virkkaa kesäkassi - projekti sopii aloittelijoille

Suosittelen rohkeasti kokeilemaan tämän tyyppistä projektia, vaikka ohjeet ovatkin ehkä hieman laveat. Olit sitten aloittelija tai jo hieman taitavampi virkkaaja, on tällainen vapaamuotoisempi luova työ hauska toteuttaa. Lisäksi meidän aloittelijoiden on hyvä muistaa, että virkattua työtä on helppo purkaa, jos tilanne alkaa näyttää siltä, että työ kehittyy väärään suuntaan.

Sekä reppu että boheemi kesäkassi ovat molemmat helppoja toteuttaa. Repussa tärkeintä on pitää huolta siitä, että työ pysyy virkkausvaiheessa päistä tasaisena ja suorakaiteen muotoisena. Kesäkassin kohdalla on huolehdittava puolestaan siitä, että kassi ei laajene tai kapene liikaa siinä vaiheessa, kun pyöreän pohjan jälkeen lähdetään työstämään kassin reunoja ja lopuksi suuaukkoa olkahihnoineen.

Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.