Parempi päivä

Valoisa talvi

Kiittääkö mieli lumisesta talvesta?

Tänä vuonna meillä on ollut valoisa ja luminen talvi. Mielenterveyteni kiittää. Kontrasti on suuri viime vuoteen verrattuna. Tuolloin  märkä ja pimeä talvi havahdutti huomaamaan sen, mikä merkitys lumen tuomalla valkeudella ja valolla vaikuttaa olevan omalle jaksamiselle.

Vuosi 2021 on alkanut lumisissa merkeissä, myös täällä Turussa. Lumi ja koronan aiheuttamat rajoitukset vapaa-ajan tekemismahdollisuuksiin ovat saaneet ihmiset joukolla talviharrastusten pariin. Turkulaisten into hiihtoladulle on huomioitu jopa YLE:n sivuilla saakka. Onkohan lumi ja sen mukana tulevat ulkoaktiviteetit tehneet monelle tämän koronatalven hieman helpommaksi?

Lumi on tehnyt maiseman ”valoisammaksi” pilvisinäkin päivinä ja sillä on ollut merkittävä vaikutus ainakin omaan jaksamiseeni. Viime talvena, kun lunta ei ollut täällä Turun keskustan tuntumassa, olin talven jälkeen jopa hieman hämmentynyt siitä, kuinka paljon lumettomuus sekä jatkuva kosteus ja pimeys minuun vaikuttivat. Ja miksi eivät vaikuttaisi. Muinakin vuodenaikoina usean päivän yhtäjaksoiset matalapainejaksot saavat mielialani pohjalukemiin ja pääni särkemään.

Loppuvuodesta 2020 odotinkin hieman pelolla, tuleeko talvesta 2021 samanlainen märkä rätti kuin mitä edeltävä talvi oli. Vielä vuodenvaihteen tienoolla näytti pahasti siltä. Alla oleva kuva on otettu 31.12.2020.

Valonpuutetta vai korkeaa kosteusprosenttia?

Miten sääolosuhteet vaikuttavat ihmisiin on tutkittu, mutta täysin yhdenmukaisia tutkimustulokset eivät ole. Eniten tulokset tukevat ajatusta siitä, että valon määrällä tai valoisan ajan määrällä, on meihin vaikutus. Tutkimukset ovat kuitenkin hieman ristiriitaisia sen suhteen onko sääolosuhteilla merkitystä. Esimerkiksi pilvisyydellä tai ilmankosteudella.

Valoisan ajan vaikutus meihin tuntuu hyvin ilmeiseltä. Onhan valolla suora vaikutus käpyrauhaseen. Tämän huomasin, kun aikanaan asuin yhden talven Kokkolassa. Silloin huomasin todella kaipaavani aurinkoa, valoa.

Montako vuotta kestäisi sopeutua päiviin ilman aurinkoa?

Kokkolassa asuessa talvi oli luminen, mutta aurinko näkyi pilvettöminä päivinä vain kajona puurajassa. Muistan silloin leikkineeni ajatuksella Lapissa asumisesta ja pohtineeni, kuinkakohan pärjäisin läpi kaamosajan? Montako vuotta kestäisi sopeutua päiviin ilman aurinkoa?

Masennusoireita vaikuttaa olevan enemmän pimeään vuodenaikaan ja pilviset talvet eivät tätä helpota. Esimerkiksi vuonna 2013 talvi oli hyvin pilvinen ja auringosta päästiin nauttimaan vain satunnaisesti. Tuolloin kirjoitetussa YLE:n artikkelissa nostettiin esille pilvisen talven aikana kasvanut tarve mielenterveyspalveluille. Jutussa haastateltu psykologi totesi, että ilmastonmuutoksen vaikutuksia pitäisi miettiä myös mielenterveyden kannalta.

Tämä on tärkeä huomio. Kun ilmasto lämpenee, niin todennäköisesti samalla pilvisyys tulee lisääntymään. Kun pilviä ja pimeää riittää, miten käy jaksamisemme?

Marraskuussa 2019 ja joulukuussa 2020 näytti hyvin samanlaiselta.

Entä sitten se ilmakosteus? Toisin sanoen, saavatko myös sadesäät mielen matalaksi.

Tutkimusten mukaan ilmankosteudella voi olla vaikutusta hyvinvointiimme, mutta tulokset eivät ole yhdenmukaisia. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että korkealla ilmankosteudella saattaa olla epäsuotuisa vaikutus meihin, kun vertaillaan kosteammilla ja kuivemmilla alueilla asuvien vointia.

Mutta onko sillä sitten väliä missä muodossa sade tulee?  Tällaisesta tutkimuksesta olisi mielenkiintoista lukea, sillä ilmankosteushan on suuri myös lumisateella, vaikka ilma tuntuukin hieman kuivemmalta. Kuitenkin nyt kun meillä on ollut luminen talvi, monet tuntuvat jaksavan hieman paremmin kuin viime talven vesisateiden aikana.

Ehkä se on plasebovaikutusta, mutta minulle se kelpaa kyllä.

Märkä sää ei ainakaan houkuta liikkumaan, joten liikunnan ja ulkoilun positiiviset vaikutukset jäävät herkästi pois, kun taivaalta tulee vettä. Tämä voi osaltaan selittää vesi- ja lumisateisten talvien eroa hyvinvoinnin kannalta.

Vaikea sanoa mikä asian todellinen laita on, mutta kun lämpötila laskee ja lumi verhoaa ulkona maiseman valkoiseksi, koen piristyväni, vaikka aurinko ei paistaisikaan. Ehkä se on plasebovaikutusta, mutta minulle se kelpaa kyllä. 

Valoisa talvi – lunta ja lisäksi pilvettömiä päiviä

Vielä vuoden 2020 lopussa olin huolissani talven pimeydestä ja omasta jaksamisestani. Kun lumi viimein saapui tänne Turun suunnalle, koin suurta helpotusta. Lumen myötä meillä oli valoisa talvi, tai ainakin hieman valoisamman oloinen. Maailma ei näyttänyt enää niin pimeälle ja synkälle.

Tammi-helmikuussa alkoivat myös talven aurinkoiset pakkaspäivät, joita tuntuu tänä vuonna olevan kohtuullisen paljon. Vaikka päivät kuluvatkin töissä sisätiloissa, eikä ulos kävelylle ehdi aina valoisaan aikaan, niin pelkkä lumen ja auringon näkeminen ikkunasta nostaa hymyn huulilleni.

Vaikka onhan lumettomassakin talvessa ne hyvät puolet. Tai ainakin yksi, eli se, ettei tarvitse kadulla kävellessä liukastella. Toisaalta tämäkin lienee pukeutumiskysymys, kuten sekin, että pärjää pakkassäällä metsäretkellä.

Nykyisin ”rumat” liukuesteet kuuluvatkin vakiona talvivarustukseeni. Nuo kumiset nastalisäkkeet tekevät arjesta aika paljon helpomman, vaikka kuulemma ovatkin mummoille, ainakin yhden tuttuni toteamana. No ollaanpa mummoja sitten, mutta pysytään pystyssä, eikä anneta sääolojen hidastaa menoa!

Onko valoisa talvi enää vain poikkeus?

Tietyt ennusteet ja tilastot tukevat näkemystä siitä, että tulevaisuudessa meillä on yhä harvemmin lumisia talvia. Omat havaintoni täältä etelärannikolta tukevat myös tätä.

Niin paljon kuin rannikolla asumista ja merta rakastankin, niin myönnän talvien pimeyden ja vesisateiden saaneen minut miettimään pohjoisemmaksi muuttamisesta, mutta katsotaan nyt talvi kerrallaan. Ja toisaalta muistan kyllä sen auringonvalon kaipuun, jota koin Kokkolassa asuessani. Kumpi on sitten lopulta raskaampaa lumettomuus vai valonpuute?

Mieltä sinä olet? Oletko sinä huomannut miten lumi tai lumettomuus vaikuttaa mielialaasi talvella?

Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Mielekiintoisia havaintoja! Valo on parhaimmillaan pimeyden jälkeen. Kevään valoa 🙂

    1. admin says:

      Joka vuosi kevään valo on kyllä upea kokemus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.