Raision Alppiruusupuisto
Tutkimusmatkat

Raision Alppiruusupuisto

Rhodopuisto kukkeimmillaan!

Raision Alppiruusupuisto on kaunis yhdistelmä kumpuilevaa mäntymetsää ja alppiruusuja. Kauneimmillaan puisto on touko-kesäkuun vaihteessa, kun alppiruusut puhkeavat kukkaan.

Lyhyen matkan päästä Raision keskiaikaiselta Pyhän Martin kivikirkolta sijaitsee upea alppiruusupuisto. Puisto on juuri sopivasti hieman piilossa, vaikka samalla täysin löydettävissä. Epäilenkin useimpien alppiruusujen kukintoa katsomaan saapuvien todennäköisesti tietävän kohteen entuudestaan.

Alppiruusupuistossa vierailu kuitenkin kannattaa, sillä näkymä on häkellyttävä. Kotoisten mäntyjen ja ainavihantien alppiruusujen yhdistelmä on eksoottinen ja kiehtova.

Raision Alppiruusupuisto on verrattain nuori kohde. Puiston noin 1600 alppiruususta ensimmäiset istutettiin parikymmentä vuotta sitten, kun Raision kaupungin viheryksikkö ehdotti alueen kehittämistä vuonna 1999. Hieman päälle 20 vuoden aikana suurimmat alppiruusut ovat kasvaneet muhkeiksi jättiläisiksi, jotka korkeudessaan ylittävät ihmisen pituuden.

Vaikka puistossa on jo runsaasti alppiruusuja, ovat uudet kasviasukkaat tervetulleita entisten joukkoon. Vuonna 2019 alkaneen kampanjan myötä yksityiset henkilöt, yhdistykset tai yritykset ovat voineet ostaa puistoon oman alppiruusunsa. Istutus hoidetaan kaupungin toimesta tai lahjoittaja voi istuttaa oman alppiruusunsa itse kaupungin järjestämässä istutustapahtumassa. Tämän jälkeen kasvin hoito siirtyy Raision kaupungin vastuulle.

Raision Alppiruusupuisto

Ikiaikainen alppiruusu

Alppiruusu, eli rhododendron tai lyhyemmin rhodo on yleinen puutarhakasvi. Suomeksi kasvin suvun nimi on alppiruusut ja atsaleat, ja se kuuluu kanervakasvien heimoon. Jotain kanervamaista kasvin ulkonäössä kieltämättä onkin. Alppiruusulajikkeiksi kasvin on nimennyt luonnontutkija Carl von Linné (1707-1778).

Alppiruusut muodostavat yhden kasvikunnan suurimmista suvuista ja ne ovat esiintyneet maapallolla jo pitkään. Fossiililöytöjen perusteella alppiruusujen tiedetään olleen olemassa jo miljoonien vuosien ajan. Hieman tuoreempaa, kirjallista tietoa alppiruusuista löytyy Aleksanteri Suuren (356-323 ekr.) ajalta. Talteen kirjoitettuna löytyy maininta siitä, että Aleksanteri Suuren olisi sairastunut kelta-atsaleahunajaa syötyään.

Alppiruusujen kukinta-aika on yksilöllinen, mutta useimmilla lajikkeilla se ajoittuu alkukesään.

Kasvi saavuttaa noin 20 vuodessa täyden mittansa, joten Raision Alppiruusupuiston vanhimmat yksilöt ovat jo tässä vaiheessa. Kaikkiaan Rhododendroneihin kuuluu kukinnoltaan eri värisiä ja muotoisia lajikkeita yli 900 ja Alppiruusupuistossa on mahdollista ihastella näistä yli 150 alppiruusulajiketta, joista osa on kotimaisia. 

Alppiruusujen kukinta-aika on yksilöllinen, mutta useimmilla lajikkeilla se ajoittuu alkukesään. Myös Raision puiston rhodot kukkivat hieman eri aikaan. Ajallisesti Alppiruusupuiston kaunein loisto tuntuu kuitenkin lyhyeltä henkäykseltä, jonka kokemiseksi täytyy paikalle osua juuri oikeaan aikaan.

Raision Alppiruusupuisto

Raision Alppiruusupuisto - Miten löydän perille?

Noin 4,5 hehtaarin kokoinen alue sijaitsee asutuksen ja tieverkostojen keskellä, joten puistoon pääsee useampaa reittiä pitkin.

Autolla, tai tietenkin myös kävellen tai pyöräillen, voi paikalle saapua Kirkkoväärtinkujan kautta. Kirkkoväärtinkujan päässä on Raision lukio ja lukion hiekkakenttä, jolle auton voi parkkeerata. 

Kävellen tai pyörällä puistoon pääsee Raision Pyhän Martin kirkon suunnalta Pappilanpolkua pitkin. Kirkon vieressä on myös linja-autopysäkki. Lisäksi alueen reunamilla kulkevat Juhaninkuja ja Laurinkuja yhdistyvät puistoon kävelyteillä.

Alppiruusupuistosta jatkuu etelään kapeahko metsäkaistale, joka pitkin risteilee polkuja Viikarinraitille asti. Viikarinraitti on kevyenliikenteenväylä, jonka toisella puolella sijaitsee Karmelinpuisto sekä ulkotaideteos kivilabyrintti. Täältä alppiruusujen luo on kuitenkin jo hieman enemmän kävelymatkaa.

Suosittelen kuitenkin Alppiruusupuistoon suuntavia käymään myös Karmelinin puiston puolella katsomassa kivilabyrinttiä. Labyrintti on kuvataiteilija Tarja-Orvokki Virtasen ja kuvataidekoulun lasten ja nuorten yhdessä suunnittelema teos, jonka inspiraationa on ollut Mahittulan Tuomolan kalmistosta löytynyt filigraanisoljen ornamentti. Solki on ajoitettu 1100-luvulle.

Hyvä tietää!

Alppiruusupuisto on avoinna ympäri vuoden, eikä alueelle ole pääsymaksua.

Puistossa tulee kulkea vain merkityillä reiteillä. Pyöräily ja mopoilu on puiston alueella kielletty.

Kasveja ei saa kerätä tai vahingoittaa ja koirat on pidettävä kytkettyinä.

Lisää ulkotaidetta: Pyhän Martin kirkon vieressä on myös kirkonrakentaja jättiläisten Killin ja Nallin patsas. Killin ja Nallin tarinaa olen avannut jutussa Saaronniemen kalliohakkaukset ja Kukkarokivi.

Teksti Johanna Nylund 2021, kuvat Johanna Nylund 2020
Lähteitä/lue lisää: Raision kaupunki 1 ja 2; Dendrologian Seura
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.