Kädentaidot

Pitsineulepaita

Pitsineulepaita pitkillä hihoilla

Pitsineulepaita on kaunis, kevyt ja muodissa. Tämä helpolla mallikerralla tehty vintage-tyylinen pitsineule syntyi muokkaamalla Vintageneuleet (Weston & Taylor) kirjan ohjetta.

Vuonna 2020 tein päätöksen opetella neulomaan pitsineuletta. Aloitin villasukista ja sittemmin olen siirtynyt myös muihin neuletöihin. Pitsineuleet ovat tuoneet mukavasti lisää haastetta neulontaan, mutta silti toisinaan malli näyttää haastavammalta kuin mitä sen neulominen lopulta on. Näin esimerkiksi tämän vintage-tyylisen pitsineuleen mallikerran kohdalla. Älä siis turhaan pelkää pitsineuleiden kokeilemista itse.

Puikot vähän sinnepäin..

Tämän paidan mallina on Madeline Westonin ja Rita Taylorin Vintageneuleet (2012, suom. Tuija Sulisalo 2014) kirjasta löytyvä höyhenkuvioinen Natalie-paita. Westonin ja Taylorin kirjassa on monta ihanaa mallia. Mikäli vintage-tyyli ja -neuleet kiinnostavat on tämä kirja hyvä hankinta omaan hyllyyn.

Paidan tein koossa M. Lankana käytin 100%:sta puuvillalankaa. 100 g = 340 m. Langan menekki oli 280 g. Hihojen osalta muokkasin ohjetta, sillä halusin paitaan pitkät, pussittavat hihat. Tarkempi ohje hihoille löytyy alempana.

Puikkojen osalta valitsin omistani lähimpänä ohjetta olevat puikot. Neulonnassa käytin puikkoja 3 ja 3,5. Ohjeessa suositellaan puikkoja 3,25 ja 3,75. Paidan kaula-aukon neuloin pyöröpuikoilla 3,5 (40 cm). Kirjan ohjeessa pääntie tulisi tehdä puikoilla 3,25. Toinen kotoa löytynyt vaihtoehto olisi ollut koon 3 pyöröpuikot. Näin jälkikäteen sanoisin, että ehkä olisi kannattanut valita ohuemmat puikot, mutta kyllä valmista tuli paksummillakin.

Mallikerran oikean muodostumisen seuraamiseksi kannattaa kehittää jokin oma sääntö tai tapa.

Mallikerrassa ainostaan kerros 3 on enemmän huomiota vaativa:
Ensimmänen kerros neulotaan oikein ja seuraava nurin.
Kolmannella kerroksella tehdään kavennukset ja langankierrot: 1 o, 1 n * 2 o yht., 2 o yht., (L1 , 1 o) x 4, 2 o yht., 2 o yht., 1 n* 1 o.
Neljäs kerros neulotaan nurin.

Mallikerran oikean muodostumisen seuraamiseksi kannattaa kehittää jokin oma sääntö tai tapa. Seuraa miten mallikerta muodostuu ja mikä on sinulle loogisin tapa jakaa silmukat esimerkiksi erilaisiin ryhmiin.

Itse käytin tällä kertaa mallikerran kolmannen kerroksen toistettavan osan lopussa olevaa, nurjaksi neulottavaa silmukkaa tarkastuskohtana (lihavoitu). Tullessani tähän kohtaan tarkistin, että mallikerta toistui oikein ja nurja silmukka toistui aina samalle kohdalle.

Selitteet:
o = oikein, n = nurin, yht. = yhteen, L1 = lisää silmukka langankierrolla,
* – * = toistettava väli. Videoidun ohjeen langankierrolle löydät esimerkiksi täältä.

Neulepaita koostuu neljästä osasta. Valmiit osat höyrytetään ennen palojen yhdistämistä. Höyrytetty neulos on sileämpi ja paloja yhdistäessä sitä on helpompi käsitellä. Kaula-aukon jousteneule neulotaan etu- ja takakappaleen yhdistämisen jälkeen.

Ohje hihalle

Halusin paitaan pitkät pussittavat hihat, jollaisia kirjan mallissa ei ollut. Lopputuloksena tein hihat omalla ohjeella, johon yhdistin alkuperäistä ohjetta hihapyöriön muotoilun osalta.

  • Hihan aloitin luomalla 42 silmukkaa.
  • Tämän jälkeen neuloin 9 cm joustinneuletta: 2 o, 2 n.
  • Seuraavassa vaiheessa lähes tuplasin silmukoiden määrän tekemällä langankierron jokaisen silmukan jälkeen, paitsi viimeisen silmukan jälkeen: *1 o, L1* 1 o.
  • Neuloin yhden kerroksen oikein ja seuraavalla kerroksella aloitin mallikerran. Jatkoin mallikerran neulomista kaventamatta silmukoita, kunnes hiha oli tarpeeksi pitkä ja aloitin hihapyöriön muotoilun kirjan ohjeella. Hihapyöriötä tehdessä sovelsin ohjetta kuitenkin hieman, sillä silmukkamäärä oli M- ja L-kokojen väliltä. Mikäli haluaa kuitenkin tehdä pyöriön suoraan kirjan ohjeen mukaisesti tulee silmukoita kaventaa pois tai lisätä työhön muutamilla edeltävillä kierroksilla.

Hihapyöriön muotoilu oli haastavin osa tätä projektia. Ensimmäisen yritelmäni jouduin purkamaan. Itselleni haasteen muodosti se, että samaan aikaan kavennetaan silmukoita ja mallikerrassa niitä lisätään ja kavennetaan, joten en saanut tehtyä pyöriön kavennuksia täysin järjestelmällisesti. Pienen taistelun jälkeen onnistuin kuitenkin neulomaan jonkinlaiset pyöriöt.

Itse tehdyissä vaatteissa minulle iloa tuottaa vaatteen sopiva koko. Pitkänä ihmisenä kaipaan usein esimerkiksi hihoihin lisäsenttejä. Muokkaamalla ohjetta sain tehtyä tähän paitaan juuri haluamani mittaiset hihat.

Tämä vintage pitsineule onnistui pyöriöhaasteista huolimatta mielestäni ihan kivasti ja paita tulee varmasti ahkeraan käyttöön. Mitähän sitä seuraavaksi neuloisi..?

Kuvat: Johanna Nylund 2020 ja L.R. 2020
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

3 kommentti

  1. Pauliina says:

    Tosi kaunis malli ja ihanat tunnelmalliset asukuvat!

    1. admin says:

      Kiitos palautteesta Pauliina!

  2. Kirsi says:

    Ajaton neule ja sopii kauniisti yhteen kaupungin syysvärien kanssa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.