Tutkimusmatkat

Paraisten Lenholm

Keväinen valkovuokkomeri ja perinnemaisemaa saaristossa

Turusta noin 35 kilometrin päässä sijaitsee Paraisten Lenholm. Tämä vehreä luonnonsuojelualue tarjoaa keväisin vierailijoilleen ihasteltavaksi upean valkovuokkomeren.

Saaristotietä (180) kohti Nauvoa kuljettaessa, noin 4 – 5 kilometriä ennen lauttarantaa, sijaitsee Lenholmenin luonnonsuojelualue. Itse olen vieraillut alueella useamman kerran viimeisen 14 vuoden aikana ja paikan lehdoille tyypillinen vehreys jaksaa ihastuttaa joka kerta. Pidemmästä patikoinnista kiinnostuneille Lenholmenia en suosittele, mutta jos rento päiväretki lehtipuiden varjoihin houkuttaa, on Lenholm oivallinen kohde.

paraisten lenholm

Alueen 36 hehtaarin pinta-alasta 31 hehtaaria on yksityistä luonnonsuojelualuetta, joka on perustettu 1980-luvun lopulla. Loput viisi hehtaaria kuuluvat lehtojensuojelualueesiin, ja on liitetty osaksi suojeltua kokonaisuutta vuonna 1992.

Vain noin 1 prosentti maamme metsäalasta on lehtoja ja suojelutoimilla pyritään säilyttämään lehtoalueiden edustavuus ja biologisesti arvokkaimmat piirteet. Runsaslajisimpia metsätyyppejä edustavat lehdot sisältävät usein sellaisia piirteitä, joita ei muilla metsätyypeillä ole. Lenholmenin alueella tiedetäänkin viihtyvän 29 uhanalaista lajia.

Alue on kaunis ympäri vuoden, mutta keväisin, perinteisesti äitienpäivän tienoille osuvan valkovuokkojen kukinnan aikaan alue on erityisen kaunis. Tuolloin vuokkoja tuntuu riittävän silmänkantamattomiin alueen kumpuilevassa maastossa.

Reitit ja palvelut

Lenholmenin alueelle saavuttaessa tullaan ensimmäiseksi parkkialueelle, joka on kohteen ainoa.  Parkkipaikalta lähtee noin 1,2 kilometriä pitkä merkitty polku, joka kiertää lenkin palaten takaisin parkkialueelle. Reitin varrelta löytyvät vierailijoille kuivakäymälä ja pöytä penkkeineen evästaukoa varten.

Polkua kulkiessa pääsee näkemään vilauksen merestä ja lintutornista avautuu näkymä Mattholmin fladalle, eli kaislikkoiselle merenlahdelle. Varsinkin keväisin ja alkukesästä on fladan suunnalla nähtävissä aktiivista lintujen elämää.

Alueesta osa on perinnemaisemaa ja kesäisin paikalla laiduntaa karjaa maisemanhoidollisia tehtävissä. Itse olen Lenholmenissa törmännyt lampaisiin, mutta alueella laiduntavat myös lehmät. Maatilan eläinten lisäksi Lenholmenissa, kuten monissa muissakin luontokohteissa, voi törmätä myös luonnonvaraisiin eläimiin, esimerkiksi käärmeisiin. Alueella liikkuessa onkin hyvä tarkkailla maastoa sen verran, että turhilta yhteentörmäyksiltä voidaan välttyä.

Lenholmenissa vierailevan on syytä varautua muutamaan aidan ylityksen, sillä laiduntavien eläinten vuoksi alueella on aidattuja kohtia, joiden kautta merkitty polku kulkee. Tätä varten on rakennettu puisia ylityspaikkoja kävelijöille, joista laiduntamassa olevat eläimet eivät osaa kulkea. Muutoin Lenholmenin alueen reitti sopii kokonsa ja maaston puolesta hyvin eri ikäisille kävijöille.

paraisten lenholm

Saapuminen kohteeseen

Lenholmeniin pääsee kätevästi omalla autolla tai pyörällä Saariston rengastietä pitkin. Parkkipaikkojen rajallisuus on kuitenkin hyvä ottaa huomioon. Paraisten keskustasta matkaa Lenholmeniin on noin 9 kilometriä.

Vaihtoehtoisesti voit myös hypätä Turun linja-autoasemalta, tai matkan varrelta, Korppoon bussiin (numero 901 ja 902). Turun suunnasta saavuttaessa pysäkki sijaitsee jonkin matkaa Lenholmenin risteyksen jälkeen ja bussimatka kestää noin tunnin.

Tarkemmin pysäkkien sijainnin näkee Paraisten kaupungin tuottamasta kartasta, jossa näkyy myös Lenholmenin merkitty reitti sekä alueen palvelut.

Paraisten Lenholm - Hyvä tietää!

  • Lehtojensuojelualueilla liikkuessa on hyvä tietää, että leiriytyminen ja tulenteko on rauhoitusmääräyksissä kiellettyä, vaikka alueella voi muutoin liikkua jokamiehenoikeuksin.
  • Lenholmenin alueelle suunnatessa on muistettava, että liikkuminen muualla kuin merkityllä polulla on kiellettyä 15.4. – 30.6.
  • Paraisten kaupungin sivuilla kerrotaan, että koirien ja muiden lemmikkien tuominen Lenholmenin luonnonsuojelualueelle on kiellettyä.
  • Kohde ei sovellu liikuntarajoitteisille.
Teksti Johanna Nylund 2021, kuvat Johanna Nylund 2020
Lähteitä/lue lisää: visitpargas.fi; luontoon.fi; Metsähallitus lehtojensuojelualueet 
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.