paistoaika- ja lämpötila talteen
Koti ja keittiö

Paistoaika ja -lämpötila

Olikos se 175- vai 225-astetta ja montako minuuttia?

Oletko sinäkin luovempi ruuanlaittaja, joka ei aina ohjeita kaipaa?  Meneekö homma hankalaksi siinä vaiheessa, kun pitäisi päättää ruuan paistoaika ja -lämpötila? Tästä jutusta löydät paistoajat ja -lämpötilat muutamille perusruuille ja leivonnaisille. Merkkaa jutun osoite suosikkeihin ja tai ota taulukot talteen.

Mökillä aikaa viettäessä hain uunivuokaa ruuanlaiton yhteydessä ja käsiini osui vanha paistoaikaohje. Ja hyvällä hetkellä osuikin, sillä olin juuri valmistamassa jutun kuvassa olevaa mitä kaapista löytyy -piirakkaa. En tiedä mikä taho ohjeen on koostanut tai koska se on mökille tiensä löytänyt, mutta kätevä se on. Siksipä jaan sen tietosisällön nyt teidän kanssanne.

Muistathan kuitenkin, että uunit ovat hieman erilaisia ja paistolämpötilat saattavat vaihdella muutamilla minuuteilla. Tästä syystä on suositeltavaa aina tarkkailla uuniruokien valmistumista, varsinkin paistoajan loppupuolella. Taulukoista löytyvien esimerkkien avulla voit myös arvioida samankaltaisten ruokien ja leivonnaisten paistoaikoja ja -lämpötiloja.

En ole testannut kaikkia paistoaika- ja lämpötilaohjeita, vaan olen kopioinut ne suoraan löytyämästä, arviolta 1980- tai 1990-luvulta peräisin olevasta listauksesta. 

Kiertoilmauuni vai tasalämpöinen uuni?

Ennen kuin alat uunissa ruokia paistamaan, on hyvä varmistua siitä, onko käytössäsi kiertoilmauuni vai tasalämpöinen uuni. Kiertoilmauunin ja tasalämpöisen uunin lämmitysperiaatteet eroavat toisistaan. Tasalämpöinen uunin lämpiää vastuksilla, jotka on sijoitettu uunin ylä- ja alaosaan. Myöhemmin viittaan ohjeessa keskilämpöön, joka tarkoittaa hellan kytkimessä kuvaa, jossa nelikulmion keskellä on tummempi alue.

Kiertoilmauuni puolestaan on tehokkaampi ja nopeasti lämpiävä uuni, jonka puhaltimet kierrättävät ilmaa. Paistaminen useammalla tasolla samanaikaisesti onnistuu kiertoilmauunissa paremmin. Kiertoilmauunia voi käyttää tasalämpöisen uunin lailla, kun kiertoilmatoimintoa ei valita käyttöön. Mikäli kiertoilmatoiminto on käytössä ovat paistolämpötilat matalampia. Aste-erot voivat olla useampia kymmeniä asteita.

Taulukoista löytyy myös kohta uunin taso, jolla viitataan uunista löytyviin uunipellin pidikkeisiin. Yleensä pidikkeitä on neljästä viiteen, riippuen hieman uunin koosta.

  • Ylätaso = ruoka paistetaan uunin yläosassa
  • Keskitaso = ruoka paistetaan uunin korkeuden keskivaiheilla
  • Alataso = ruoka paistetaan sijoittamalla se alimpien pidikkeiden varaan.

Paistoaika ja -lämpötila - Kiertoilmauuni

Kiertoilmauunissa voit valmistaa ruokaa seuraavan taulukon mukaisesti.

Ruoka

Määrä

Lämpötila
(astetta)

Aika (minuuttia)

Uunin taso

Paisti

1 kg

175

120

alataso

Kalan paistaminen

1 kg

175

60

alataso

Pannukakku

1 kpl

225

30

keskitaso

Vuokaruuat

1 kpl

175

60

keskitaso

Lämpimät voileivät

1 pellillinen

225

20

keskitaso

Valmiin ruuan lämmittäminen

1 vuoka

175

20–30

keskitaso

Ruuan lämpimänä pitäminen*

 

75

  

Pakasteiden sulattaminen uunissa

1 vuoka

175

30–50

keskitaso

*Ruuan lämpimänä pitäminen sisältää vain lämpötilan uunille. Mikäli aiot pitää ruokaa pidempään uunissa, kannattaa paistoastia peittää kannella tai foliolla, ettei ruoka kuivahda.

Leivonnaisten paistoajat löytyvät seuraavasta taulukosta. Kaikki paistetaan uunin keskitasossa. Mikäli paistat useamman pellillisen käytä uunin kannattamia 1 ja 3, ja lisätä  paistoaikaan noin 5-15 minuuttia. 

Leivonnainen

Määrä

Lämpötila
(astetta)

Aika (minuuttia)

Kuivakakku

1 kpl

175

50–60

Karjalanpiirakat

1 pellillinen

225

25–30

Kääretortun pohja

1 kpl

200–225

15

Marengit

1 pellillinen

100

60–120

Pikkuleivät

1 pellillinen

175

15

Sämpylät

1 pellillinen

200

15–20

Sokerikakkupohja

1 kpl

175

40

Tuulihatut

1 pellillinen

200

30–35

Pullapitko/pullat

1 pellillinen

200

20–25

Mikäli aiot paistaa useamman pellillisen kerralla sijoita paistettavat tuotteet uunin ylä- ja alaosaan ja jätä keskiosa uunista tyhjäksi.

Paistoaika ja -lämpötila - Tasalämpöinen uuni

Ruuanlaitto onnistuu seuraavan taulukon kanssa. Tasalämpöisessä uunissa on vastusten mukaisesti erilaiset lämmitysmahdollisuudet. Paistaminen tapahtuu keskilämmöllä.

Taulukossa olevalla alustalla viitataan uunin mukana tuleviin paistotasoihin, jotka ovat matala leivinpelti (matalareunainen pelti), uunipannu (korkeareunainen pelti) ja ritilä.

Ruoka

Alusta

Lämpötila
(astetta)

Aika (minuuttia)

Uunin taso

Kala

uunipannu

225-250

30-60

keskitaso

Paistin ruskistus

uunipannu ja ritilä

250-300

 

alataso

Paisti lämpömittarin kanssa, n. 1 kg

uunipannu ja ritilä

125-175

150-180

alataso

Pannukakku

uunipannu

225-250

25-30

keskitaso

Vuokaruoka

ritilä

200-225

30-120

alataso

Pakasteiden sulatus: pullat

uunipannu

200

5-10

alataso

Pakasteiden sulatus: vuoka

ritilä

150

60-180

alataso

Seuraavien leivonnaisten paistaminen tapahtuu tasalämpöisessä uunissa uunin keskilämmöllä.

Leivonnainen

Alusta

Lämpötila
(astetta)

Aika (minuuttia)

Uunin taso

Kuivakakku

ritilä

175–200

45–60

alataso

Karjalanpiirakat

leivinpelti

275–300

10–15

keskitaso

Kääretorttupohja

uunipannu

175–200

15–20

keskitaso

Marengit

leivinpelti

75–100

10–15

keskitaso

Pikkuleivät

leivinpelti

200–250

5–10

keskitaso

Sokerikakkupohja

ritilä

175–200

40–50

alataso

Sämpylät

leivinpelti

225–250

8–10

keskitaso

Tuulihatut

leivinpelti

200

25–30

keskitaso

Pullapitko

leivinpelti

175–200

18–23

keskitaso

Pullat

leivinpelti

225–250

6–10

keskitaso

Teksti ja kuvat Johanna Nylund 2021.
Lähteet/lue lisää: Kotiliesi
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.