Koti ja keittiö

Gluteenittomat ja sokerittomat taatelimuffinit

Herkkuja ilman valkoista sokeria!

Gluteenittomat ja sokerittomat taatelimuffinit ovat yksi suosikkireseptejäni ja helppoja valmistaa. Otsikossa sokerittomuus viittaa nimenomaan siihen, ettei näissä ole valkoista sokeria ja ovat siksi hieman terveellisempi vaihtoehto. Muffineissa on kuitenkin reipas määrä taateleita, joten vähähiilarisia nämä eivät ole.

Gluteenittomat ja sokerittomat taatelimuffinit ovat jo usean vuoden ajan kuuluneet niihin luottoresepteihin, jonka hukkaaminen aiheuttaisi vähintäänkin hetkellisen elämänhalun menettämisen. Alunperin olen löytänyt tämän ohjeen netistä, mutta en muista enää tarkemmin mistä. Resepti oli gluteenittoman ja sokerittoman taatelikakun ohje, jonka muokkasin muffineille sopivaksi, sillä en tuolloin omistanut kakkuvuokaa.

Reseptissä on taateleita, voita ja mantelijauhoja, joten kovin kevyestä leivonnaisesta ei ole kyse. Nämä muffinit ovat kahvihetkiin sopivia, mutta energiapitoisuutensa vuoksi myös oivallisia retkieväitä. Viljoja tässä reseptissä ei ole ollenkaan ja nämä muffinit sopivatkin hyvin gluteenittomalla ruokavaliolla oleville. 

Gluteenittomat ja sokerittomat taatelimuffinit – ohje

Taikinasta tulee noin 13-14 muffinia.

Ainekset

250 g kuivattuja taateleita
150-160 g voita
0,5 dl vettä
3 kananmunaa
2,5 dl mantelijauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,5 tl kardemummaa

Valmistus

Irrottele kuivatut taatelit toisistaan ja laita kattilaan. Tarkista samalla, ettei taatelien joukkoon ole eksynyt taatelinkiviä.

Lisää kattilaan vesi ja voi. Sekoita aineksia kattilassa miedolla lämmöllä niin kauan, että taatelit sulavat voin ja veden joukkoon. Anna seoksen jäähtyä.

Lisää kananmunat seoksen joukkoon. Sekoita massa tasaiseksi taikinaksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa. Lisää jauhoseosta vähitellen taikinan joukkoon.

Kun olet seikoittanut kaikki jauhot taikinan joukkoon, jaa taikina muffinivuokiin.

Paista 175-asteessa 20 minuuttia.

Jutun kuvat on retkeltä Ruissaloon. Siellä taatelimuffinit tekivät hyvin kauppansa. Samaan eväsastiaan olin pakannut mukaan myös manteleita.

Teksti Johanna Nylund 2021
Kuvat Johanna Nylund 2020
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Laura says:

    Miehen mielestä minun leipomat terveelliset herkut on monesti vähän tylsiä tai korkeintaan ihan ok. Nämä maistuivat kuulemma oikeasti herkulta. Inhoaa myös taateleita, eikä tajunnut muffinsseissa olevan niitä.

    1. admin says:

      Kiva kuulla, että muffinit maistuivat 🙂
      Todettava on, että useampi on kyllä ihmetellyt sitä, ettei näissä ole valkoista sokeria. Ihan herkuista menevät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.