Kädentaidot

Villasukkien korjaus

Korjaisiko sukat parsimalla vai vaihtaisiko rikkinäisen osan uuteen?

Villasukkien korjaus paikkaamalla on hyvä keino pidentää niiden käyttöikää, sillä usein muu osa sukasta kestäisi vielä useamman vuoden. Vaihtoehtoisesti villasukkien korjaus onnistuu myös vaihtamalla isompi osa sukasta purkamalla ja neulomalla uutta.

Villasukat tuppaavat kulumaan aina tietyistä kohdista. Omissa sukissani lopulta langat kuluvat rikki ja varvas pilkistää irvistävästä sukankärjestä. Sukkia ei kuitenkaan kannata heittää pois vielä tässä vaiheessa.

Paikkaaminen, korjaaminen ja hoitaminen vähentävät tekstiilijätettä, joka on yhä kasvava ongelma. Korjaamalla vanhaa säästät luontoa, resursseja ja rahaa. Vuoden 2021 käsityötekniikaksi onkin valittu parsiminen ja paikkaus Taitoliiton toimesta.

Kierrätys ja kestävämpi kulutus ovat asioita, jotka eivät enää nykyisin liity esimerkiksi häpeään vähävaraisuudesta, vaan korjatuista vaatteista voi ja saa olla ylpeä. Vaatteiden käyttöiän pidentäminen korjaamalla onkin tänä päivänä suositumpaa kuin vielä 10 vuotta sitten.

Samaan henkeen aloin itsekin korjata kuluneita villasukkia. Molemmat sukat ovat olleet käytössä jo useamman vuoden ja selkeästi pahimmat kulumakohdat näkyvät sukkien kärjissä ja kantapäissä. Toisen sukat päätin korjata parsimalla ja toisista vaihtaa koko jalan osan uuteen.

Villasukkien korjaus parsimalla ja paikkaamalla

Harmaat villasukat olen saanut äidiltäni ehkä viitisen vuotta sitten ja, kuten kuvasta näkyy, niiden kärjet ovat kuluneet rikki. Muu sukka on ehjä, mutta sukan pohja on melko huopunut.

Koska pinnan huopuneisuus ei ole muuta kuin esteettinen ongelma, päätin korjata nämä sukat parsimalla kärkien reiät umpeen ja samalla vahvistamalla sukkien kantaosat. Ristikkoparsinnalla tehty korjaus valmistuu nopeasti ja tämän jälkeen sukat ovat jälleen käyttökunnossa.

Tein nyt korjaukset tarkoituksella sukkien ulkopinnoille näkyviksi, mutta halutessa korvauksen voi tehdä myös sukan kääntöpuolelle. Varsinkin, jos korjaus on vielä enemmänkin vahvistamista, eikä pinta ole pahasti rikki, voi korjaus olla lähes täysin huomaamaton.

Korjaustekniikoita on erilaisia. Novitan sivuilla on selkein kuvin esitelty muutamia, jos ristikkoparsinta ei miellytä omaa silmää. Mielestäni korjaamisen kanssa kannattaa kuitenkin olla luova ja muokata perusohjetta omaan projektiin sopivaksi. Näin tein itsekin. 

Villasukkien korjaus vaihtamalla osa sukasta

Toiset rikkinäiset sukkani päätin korjata korvaamalla sukan nilkasta kärkeen kokonaan uudella neuloksella. Nämä sukat on itseasiassa kerran aikaisemmin korjattu jo samalla tavalla.

Sukat ovat kauppatavaraa ja olen saanut ne yli 10 vuotta sitten joululahjaksi. Sukkien varret ovatkin jo aika huopuneet. Sukat ovat kuitenkin edelleen melko ehjät ja pidän niiden kirjoneulekuvioinnista. Miksipä en siis tekisi samaa korjaustoimenpidettä uudemman kerran?

Ensimmäisellä kerralla sukat on leikattu varresta poikki ja reuna on siksakattu ompelukoneella siten, ettei neulos pääse purkautumaan. Tämän jälkeen alkuperäisen neuloksen mukaisesti on langan ja virkkuukoukun avulla luotu varren ympäri uusia silmukoita. Projektissa kannattaa hyödyntää jotain perussukkien ohjetta ja huomioida oma käsiala sekä puikkojen paksuus. Kun silmukat on luotu, voit alkaa neulomaan sukkaa tavanomaiseen tapaan.

Tällä kertaa päätin poimia silmukat edellisestä uudisosasta, jossa käsiala on väljempää kuin alkuperäisissä sukissa. Pujotin puikot suurin piirtein saman kerroksen silmukoiden läpi ennen varren leikkaamista.

Sukat leikkasin hieman työhön pujotetun puikon alapuolelta ja purin lankaa muutaman kerroksen saadakseni kokonaan ehjän kerroksen silmukoita esille. Tämän jälkeen poimin silmukat ehjältä kerrokselta neljälle puikoille. Silmukoita sain kerättyä puikoille I-IV 15, 14, 14 ja 15.

Aiemmassa korjauksessa alkuun oli neulottu joustinneulosta (2 o, 2 n), mutta jätin tämän tällä kertaa pois. Aloitin neulomalla kolme kerrosta oikeaa ennen kuin siirryin kantapalan vahvistetun osan neulomiseen. Ohjeena käytin Yhteishyvän sivuilta löytyvää ilmaista sukkaohjetta: Tapa 2 vahvistettu kantapää.

Mukavia korjausprojekteja!

 

Teksti ja kuvat Johanna Nylund 2021
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.