Kädentaidot

Värjää tekstiilejä kotona

Keltaista keskelle harmautta!

Tekstiilien värjäys on hyvä keino päivittää kankaiden ilmettä ja samalla siirtää haaveita uusista tekstiilihankinnoista myöhemmäksi. Värjää tekstiilejä kotona käyttämällä kaupan värejä tai luonnonantimia.

Tekstiilien värjääminen tuli ajankohtaiseksi, sillä aloin kaipaamaan väri harmaaseen marraskuuhun. Värjättäviksi valikoituivat Vallilan Aurajoki-lakanat, jotka eivät enää tuntuneet istuvan vähitellen värikkäämmäksi muuttuneeseen sisustukseen, ja tämä häiristi esteettistä silmääni.

Tiedän, että kuulostaa aika pieneltä asialta, mutta kyllä se pienikin ”ongelma” alkaa häiritä, kun sitä tarpeeksi kauan katselee. Varsinkin nyt koronan aikana monien ollessa etätöissä ja vapaa-aikakin kuluu enemmän kodin seinien sisäpuolella, on kodin sisustamisesta tullut suorastaan oma ilmiönsä.  

Mikäli itse olet kaivannut muutosta kotiin, niin helpon, nopean ja kohtuullisen hintainen ratkaisun pieneen ilmeen kohotukseen saa värjäämällä tekstiilejä kotona. Värjääminen on myös hyvä vaihtoehto uuden ostamisen sijaan. Ihan mitä tahansa materiaalia ei kuitenkaan kotona voi värjätä.

Kaupan väri vai sipulinkuoria kiehumaan?

Itse olen aloittanut värjäyskokeiluni joskus 1990-luvulla. Aluksi käytin kaupan käsinvärjäykseen tarkoitettuja värejä. Niillä olen värjännyt vaatteita ja kenkiä onnistuneesti. Tällä tekniikalla olen kokeillut myös batiikkivärjäystä, eli ns. solmuvärjäystä, silloin joskus kun se edellisen kerran oli muodissa.

Viime vuosina, kun olen kaupan väreillä värjännyt, olen valinnut pesukonevärin. Pesukonevärin käyttö on lähes yhtä vaivatonta kuin vaatteiden peseminen, ja toisaalta minulla ei edes ole tällä hetkellä riittävän isoja värjäysastioita suurempien tekstiilien  käsinvärjäystä ajatellen.

Kauppojen tekstiilivärien lisäksi voi vaihtoehtoisesti käyttää luonnonmateriaaleja. Kasvivärjäys on aihe, joka on alkanut kiinnostaa minua enemmän vuosien aikana. Aikoinaan luontoyrittäjäopintojen aikana pääsin seuraamaan villalankojen värjäämistä ja tuolloin värjäävinä aineksina olivat muun muassa sipulinkuoret ja erilaiset sienet. Ammattitaitoisen värjääjän isoissa padoissa ja luonnon raaka-aineilla langat värjäytyivät kauniisti murretun ruskeiksi, keltaisiksi, vihreiksi ja punaisen eri sävyiksi.

Itse olen tehnyt vain pieniä kokeiluja, värjäämällä pitsinauhaa kattilassa väriaineena tee. Mustatee värjäsi puhtaanvalkoiseen pitsiin mukavan luonnonläheisen sävyn, mutta värin kestosta en osaa sanoa. Kuulemma ilman puretusta, eli langan käsittely metallisuoloilla, ei väristä tule kestävä.

Kasvivärjäykseen sopivat monet raaka-aineet. Mainittujen sipulinkuorien ja sienien lisäksi värjäykseen soveltuvat avokadon kuoret, kurkuma, kanerva, puiden lehdet, nokkonen, havut jne. Hyviä ohjeita kasvivärjäykseen löytyy ainakin Käsityökekkerit ja Luonto Maisema Ympäristö sivuilta.

Tällä kertaa päätin päivittää lakanat kaupan pesukoneeseen laitettavalla värillä. Ratkaisuuni vaikuttivat

  • Oma kokemattomuus kasvivärien käytöstä, joten lakanat ovat melko iso projekti kun asiaa vasta harjoittelee.
  • Lakanoita ajatellen minulla ei ole kunnollisia käsinvärjäykseen tarvittavia välineitä, kuten tarpeeksi isoa astiaa.
  • Tekstiilien värjäys koneessa kaupan värillä on tuntemistani värjäystavoista helpoin ja vähiten aikaa vievä vaihtoehto. Joten se onnistuu vaikka työpäivän jälkeen.

Kaupan väri ja lopputulos

Vallilan lakanoissa on kuviona kaupunkimaisema. Pohjaväri on vaalea, joten siihen värin voi olettaa tarttuvan hyvin. Lisäksi lakanoiden materiaali on 100 %:nen puuvilla, joka sopii värjäämiseen onnistunutta lopputulosta ajatellen.

Värjättävät tekstiilit

Vallilan Aurajoki-lakana x 2 ja Vallilan Aurajoki-tyynyliina x 2
= n. 1850 grammaa

Väri

Dylon Sunflower Yellow x 2

Dylon on tekstiilivärimerkki, joka lienee tuttu useimmille kotivärjäystä testanneille. Valmistaja lupaa, että väri tarttuu hyvin puuvillaan, pellavaan sekä viskoosiin, mutta polyesteriä sisältävät sekoitteet värjäytyvät heikommin. Villan, silkin tai 100 %:sen keinokuidun värjäämistä ei suositella.

Suositeltava määrä tekstiiliä yhtä väripakettia kohden on 600 grammaa. Mikäli tekstiilien paino ylittää tämän vaikuttaa se värjäyslopputulokseen siten, että väristä tulee haaleampi. Omassa värjäysprojektissani tuo 600 grammaa ylittyi, mutta lopputuloksesta tuli kuitenkin yllättävän kirkas.

Vallilan pussilakanoiden värimaailma sisälsi valkoista, harmaan sävyjä ja hieman jo haalistunutta mustaa. Näissä lakonoissa näkyy hyvin se, kuinka alkuperäisen värin tummuus vaikuttaa lopputulokseen. Mitä vaaleampi pohjaväri sitä kirkkaampi värjäystulos.

Uutta minulle Dylonin konevärissä oli se, ettei värjäykseen tarvinnut enää varata erillistä suolaa, vaan kaikki tarvittava on samassa paketissa.

Värjäsin lakanat kahdessa osassa, eli 1 x pussilakana, 1 x tyynyliina ja 1 x väripurkki kerralla. Näin kone ei tullut liian täyteen ja värjäystulos on tasaisempi. Värjäys etenee vaiheittain näin:

Värjättävät tekstiilit esipestään. Itse käytin lakanat 15 minuutin pikaohjelman läpi, sillä ne olivat valmiiksi puhtaat.

Tämän jälkeen kosteiden tekstiilien seuraksi koneeseen lisätään väripurkki, josta on poistettu etiketit ja purkin päällä olevan aukon peittävä suoja. Tekstiilit pestään tavanomaisella 40- tai 30-asteen pesuohjelmalla.

Kun pesuohjelma on valmis, pestään tekstiilit uudelleen 40- tai 30-asteen pesuohjelmalla. Tällä kertaa koneeseen lisätään pyykinpesuainetta, joten tekstiileihin ei pitäisi jäädä suuria värijäämiä, jotka voivat ärsyttää ihoa.

Kun pesuohjelma on valmis, voi värjätyt tekstiilit ripustaa kuivumaan. Märässä kankaassa väritulos näyttää hieman lopullista väriä tummemmalta.

Pesukone tulee pestä värjäyksen jälkeen. Tyhjä kone laitetaan käymään läpi 40- tai 60-asteen pesuohjelma, joka putsaa koneen.

Tarkat ohjeet löytyvät valmistajan sivuilta www.dylon.se

Värjää tekstiilejä kotona ja pidennä niiden käyttöikää

Lähdin hakemaan piristävää väriä ja olen tyytyväinen värjäyksen lopputulokseen. Nyt lakanat sopivat paremmin makuuhuoneen muuhun värimaailmaan. Mikäli keltainen sävy alkaa jossain vaiheessa tympäisemään, voisin kuvitella, että ruskeaan tai vihreään taittavalla värillä voi värisävyä muokata jatkossa onnistuneesta. Tällaista muutosta voisi hyvin kokeilla kasviväreillä.

Lakanoilla on muuten ikää jo kuusi tai seitsemän vuotta, mutta nyt uskon, että näillä mennään vielä vuosi eteenpäin!

Onko sinulla kokemuksia kotona tekstiilien värjäämisestä? Kommentoi alle!

Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.