Koti ja keittiö

Vähäsokeriset gluteenittomat muffinit

Nopeat muffinit!

Nämä vähäsokeriset gluteenittomat muffinit valmistuvat hyvin pienellä vaivalla. Muutamalla muokkauksella leivonnaiset muuttuvat myös kokonaan sokerittomiksi.

Tästä ei paljon taikinan valmistaminen enää helpommaksi muutu. Työvaiheita on vain muutama ja pääosa valmistusajasta on passiivista muffinien paistoaikaa.

Resepti on helppo muuttaa sokerittomaksi ja reseptin alkuperäinen nimi onkin ketobanaanimuffinit (keto banana muffins). Vaikka reseptiä ei lähtisikään muokkaamaan, on käytettävän sokerin määrä melko vähäinen. Itse käytin 12 muffinin taikinaan vain yhden ruokalusikallisen vaniljasokeria ja kaksi ruokalusikallista kookossokeria.

Ohje on muokattu Sugar Free Londoner -blogin ohjeesta, ja siksi reseptissä on desilitrojen ja ruokalusikallisten lisäksi myös grammamääriä. Valmistin taikinan taaraamalla keittiövaa’an aina lisättyäni yhden ainesosan, joten tarkkoja desilitramääriä en tähän reseptiin saanut lisättyä.

Vähäsokeriset gluteenittomat muffinit – ohje

Tämä taikina on todella nopea ja helppo valmistaa. Taikinasta tulee noin 12 muffinia.

Ainekset

1 hyvin kypsä banaani
2 kananmunaa
1,2 dl mantelimaitoa
60 ml kookosöljyä
200 g mantelijauhoja
30 g pellavansiemenrouhetta
2-4 rkl kookossokeria, sokeria tai makeutusainetta maun mukaan
1 rkl leivinjauhetta
40 g kaakaonibsejä
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kanelia
1 rkl kardemummaa
0,5 dl rusinoita

Valmistus

Kuori banaani ja soseuta se. Lisää joukkoon mantelimaito, kananmunat ja kookosöljy. Itse käytin tässä sauvasekoitinta, mutta blenderi tai miksei vaikka perunasurvin toimii todennäköisesti aivan yhtä hyvin tässä työvaiheessa.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon.

Lisää lopuksi taikinaan rusinoita, jos haluat hieman kosteutta ja makeita sattumia muffineihin. Muffinit toimivat kuitenkin hyvin myös ilman rusinoita.

Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 180-asteessa uunin keskitasossa 25-30 minuuttia.

Vinkkejä

Muuta taikina sokerittomaksi!
Korvaa sokeri makeutusaineella, kuten erytritolilla (karppisokeri), ja vaniljasokerin sijasta lisää taikinaan pieni määrän vanilja-aromia.

Kaakaonibsit voit korvata raastamalla taikinaan tummaa suklaata.

Teksti ja kuvat Johanna Nylund 2021
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.