Tuolin tyynyjen verhoilu
Kädentaidot

Tuolin tyynyjen verhoilu

Ennen kuin hankit uutta..

Tuolin tyynyjen verhoilu on hyvä keino päivittää kalusteen ilmettä sen sijaan, että hankkisi kokonaan uuden. Verhoilussa voi olla myös luova ja piilottaa esimerkiksi makuupussin osaksi sisustusta, kuten itse tein.

Olin jo pidempään ollut kyllästynyt lukunurkkaukseni olevan tuolin ilmeeseen. Valkoiset istuintyynyt, riikinkukkokuvioinen selkänoja ja selän tukena toimiva musta makuupussi eivät sointuneet yhteen millään tavalla. Levoton värisekamelska oli suorastaan silmiä ärsyttävä.

Sen sijaan, että olisin tässä vaiheessa hankkinut kokonaan uuden tuolin lukunurkkaukseeni, mitä kyllä harkitsin, päätin kokeilla, onnistuisiko tuolin tyynyjen verhoilu. Aikanaan olen vuoden ajan opiskellut verhoilua ja tiesin, ettei tämä olisi mahdoton projekti. Enemmän kyse oli siitä, olisiko ompelukoneeni ja saumuri tarpeeksi hyvää tekoa ompelemaan paksumpaa sisustuskangasta. Ja toisaalta siitä, että opinnoistani on jo reippaasti yli 10 vuotta. Mahtaisinko enää osata..?

Kaavoilla ja ilman

Käyttämäni kankaan olen perinyt äidiltäni ja olin jo pidempään miettinyt mihin projektiin tämä melko pieni pala sisustuskangasta riittäisi. Mittailin lattialla tyynyjen kanssa mahtaisiko kangasta olla tarpeeksi istuin- ja selkänojatyynyjen sekä makuupussin uudelleen päällystämiseen. Lopputulos oli kohtuullisen vahva kyllä, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen.

–mittailin tyynyn kanssa suoraan kankaan päällä sopivan kokoiset palat.

Kaavoja en tehnyt erikseen istuin- ja selkänojatyynyjä varten, vaan mittailin tyynyn kanssa suoraan kankaan päällä sopivan kokoiset palat. Sekä istuinosaa että selkänojaa varten leikkasin suorakaiteen malliset kappaleen, joiden sivuille jätin saumavarat. Koska näihin tyynynpäällisiin ei tullut vetoketjuja jätin käännösvaraa enemmän kankaaseen pituussuunnassa. Ideana on siis se, että istuintyynyn ja selkänojan kääntöpuolella kangas menee jonkin matkaa päällekkäin, eikä sisällä oleva tyyny pääse ”irvistämään” näkyville saumasta.

Selkänojan tyynynpäällisen teko oli helppoa, sillä tyyny on neliön mallinen. Istuinosan tyynyssä sen sijaan kaikki kulmat ovat pyöristettyjä. Uuden päällysteen kohdalla päädyin ratkaisuun, jossa ompelemalla pyöristin tyynyn selkänojaan päin tulevan reunan kulmat. Näissä tyynynkulmissa pyöristys on selkeästi voimakkaampi, kuin etureunan kulmissa. Tuolin etuosaan jäävät kulmat jätin kuitenkin tarkoituksella pyöristämättä. Pyöristämisen sijasta käänsin ylijäävän nurkkakankaan tyynyn suunteisesti ja ompelin päälle napin koristeeksi.

Tyynyn takapuolella kangas menee reilusti päällekkäin.
Perintönapit koristavat istuintyynyn etukulmia.

Mikä se ympyrän kaava olikaan..?

Makuupussin päällystäminen oli sitten hieman vaativampi projekti pussi muodon ja päälliseen tulevan vetoketjun vuoksi. Ensin ajattelin toteuttaa päistä kiristettävän suoran putken päälliseksi, mutta lopulta päädyin pussin sivulle pitkittäin tulevaan vetoketjuun ja erillisiin pyöreisiin päätypaloihin.

Päällisen pyöreitä päätyjä varten piti mieleen palauttaa matematiikkaa lukioajoilta, eli käytännössä Googlettaa ohje ympyrän laskemiseksi. Kun oikea kaava oli löytynyt, ilokseni ja yllätyksekseni sain huomata, että olin säästänyt lukioajoilta harpin, joten ympyrän piirtäminen paperille onnistui helposti.

Mikäli kotoa ei löydy harppia ei sen hankkiminen ole välttämätöntä. Ympyrän piirtää myös nuppineulan, langan ja kynän yhdistelmällä, jossa langan mitaksi tulee ympyrän säteen mitta. Nuppineula asetetaan ympyrän keskipisteeseen. Seuraavaksi lanka sidotaan kiinni nuppuneulaan ja toisesta päästä kiinni kynään. Kun nuppineulan ja kynän välissä olevan langan mitta on suoristettuna ympyrän säde, saa oikean kokoisen ympyrän piirrettyä kuljettamalla kynä 360 astetta nuppineulan ympäri. Nuppineulan, ympyrän keskipisteenä, pitää pysyä paikallaan, että ympyrän piirtäminen onnistuu.

Harpille tuli käyttöä 20 vuoden jälkeen.
Putken mallinen tyyny on haastava vaan ei mahdoton projekti.

Oliko tuolin tyynyjen verhoilu vaivan arvoista?

Lyhyesti: Kyllä. Lopputuloksesta tuli parempi kuin odotin. Verhoilemista en ole tehnyt moneen vuoteen ja olikin hauskaa palautella mieleen toimintatapoja projektin edetessä. Nyt tyynyjen ilme on yhtenäinen ja kukapa edes osaisi arvata, että putkityyny on oikeasti makuupussi. Makuupussi, joka toisinaan toimittaa myös makuupussin virkaa. Pienessä asunnossa, jossa säilytystilaa on rajallisesti, on tämän kaltaisten ideoiden hyödyntäminen kannattavaa.

Varsinkin tavallisten koristetyynyjen päällisten ompeleminen on sen verran helppoa, että se luonnistuu liki jokaiselta. Siksi ennen uuden hankkimista kannattaa aina miettiä vaihtoehtona sitä, että päivittää ensin jo olemassa olevaa.

Oletko sinä uuden hankkimisen sijaan päivittänyt huonekalujen ilmettä? Kommentoi alle!

Teksti ja kuvat Johanna Nylund 2020
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.