Kädentaidot

Sukat palmikkokuviolla

Kuinka teen sukat palmikkokuviolla?

Kuvioneuleet voivat olla haastaampia tai helpompia, mutta uskallan melkein luvata, että sukat palmikkokuviolla onnistuvat lähes keneltä tahansa, joka on edes hieman elämässään neulonut.

Nämä palmikkokuviot ovat ensimmäiset koskaan tekemäni kuvioneulokset sukissa. Ajattelin pitkään, että kuvioneuleet ovat jostain syystä liian vaikeat tehdä, vaikka villasukkia olenkin neulonut jo yli 20 vuotta. Kuinka väärässä olinkaan ollut!

Sukissa tein palmikkokuviota vain puikoille II ja III. Muilta osin neuloin sukan itselleni tutulla sukkamallilla, jotta sain rauhassa keskittyä kuvion opetteluun. Suosittelen tämän idean ottamista myös omaan käyttöösi, mikäli pitsineulesukkien tekeminen on vielä hieman vieraampaa sinulle.

Kuviota voi myös harjoitella helposti tekemällä mallikappaleen. Mikäli päätät tehdä mallikappaleen, on kuvio ehkä helpommin hahmotettavissa, jos nurjalla puolella ei tarvitse tehdä silmukoiden nostoja apupuikolle.

Palataksemme alkuperäiseen kysymykseen Kuinka teen sukat palmikkokuviolla? Vastaus löytyy alta:

Ohje

Ohjeen sukka on noin kokoa 37-39 jalalle varren paksuuden perusteella.

Luo 48 silmukkaa ja jaa ne puikoille siten, että jokaisella puikolla on 12 silmukkaa. Aloita neulomalla joustinneuletta (vuoron perään 2 oikein, 2 nurin) noin 2 cm. Siirry tämän jälkeen palmikkokuvion neulomiseen.

Neulo I puikolla ja IV puikolla kaikki silmukat oikein kantapäähän saakka.

1. kerros:
Neulo II ja III puikolla neulekuvio seuraavalla tavalla

  • neulo 4 silmukkaa nurin
  • nosta 2 silmukkaa apupuikolle työn etupuolelle
  • neulo 2 silmukkaa oikein
  • neulo 2 apupuikolla olevaa silmukkaa oikein
  • neulo 4 silmukkaa nurin

2. ja 3. krs:
Neulo II ja III puikolla

  • 4 silmukkaa nurin
  • 4 silmukkaa oikein
  • 4 silmukkaa nurin

Yksinkertaisuudessaan homma on tässä! Nyt vain toistat kantapäähän saakka puikoilla II ja III näitä kolmea kerrosta ja jatkat oikean neulomista puikoilla I ja IV. Voit myös helposti muokata palmikon mallia toistamalla ohjeen 2. ja 3. krs:n osaa kaluamasi kerrosmäärän.

Mikäli haluat tehdä toiseen suuntaan kiertävän palmikon nosta silmukat apupuikolle työn taakse. Voit esimerkiksi tehdä toiseen sukkaan oikealle kaartavan palmikon ja toiseen vasemmalle. Itse olen tehnyt tällä kertaa molempiin sukkiin samaan suuntaan kaartavan palmikon.

Kuten kuvasta näkyy, oli ensimmäinen kuvioneulekokeilu itselleni sen verran haastava, että en jaksanut tehdä kuviota kärkeen saakka. Jälkikäteen tämä hieman kyllä harmittaa, mutta toisaalta ensimmäinen yritys on aina ensimmäinen yritys. Tärkeintä tässä sukkaprojektissa oli omien ”en osaa” ennakko-oletusten rikkominen.

Lisää helppoja ohjeita löydät täältä.

Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.