Koti ja keittiö

Puurosämpylät esijuurella

Näin valmistat puurosämpylät esijuurella

Juuren käyttö on tällä hetkellä nouseva trendi leivän valmistuksessa kotona. Mikäli valmista juurta ei ole ja viikon mittainen juuren valmistusprosessi ei vielä tunnu houkuttelevalta, voi tuntumaa hakea kertakäyttöisestä juuresta. Nämä puurosämpylät valmistuvat kertakäyttöisellä esijuurella helposti. Sämpylät ovat herkullisia ja samalla taikinan joukkoon katosivat aamupuuron jämät.

Olen jo pitkään halunnut kokeilla esijuurella leipomista. Itse olen kiinnostunut erityisesti gluteenittomasta hapanjuurileivonnasta, jolloin juuri tehdään usein riisijauhoihin. Juuren valmistusta en kuitenkaan ole vielä saanut aikaiseksi kokeilla, mutta ehkäpä syksyn mittaan tämän voisi ottaa projektiksi.

Päätyessäni kokeilemaan Meillä kotona -sivuston puurosämpyläohjetta olin mökillä ja mieleni alkoi kaivata leipää. Saaristossa kauppa on kaukana, mutta keittiön kaapin tuotevalikoimasta löytyi onneksi jauhoja ja kuivahiivaa. Eri ohjeita selaillessani mielenkiintoni heräsi tämän kohdalla kahdesta syystä. Ohjeessa käytetään esijuurta, eli raskia, ja lisäksi ohjeen sämpylöihin sai kätevästi hyödynnettyä aamupuuron jämät.

Perinteisesti raski liitetään ruisleivän valmistukseen, mutta yhtä käyttökelpoinen se on vaalean leivän valmistuksessa. Kertakäyttöinen esijuuri, jota ohjeessa käytetään, on juurileivonnan helpoin vaihtoehto. Se valmistuu jo vuorokaudessa (tai alle), sillä sekä juureen että taikinaan lisätään hieman hiivaa.

Tämä on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun lähtee tyhjästä eikä valmista juurta ole käytössä. Juurileivonnassahan käytetään usein juurta, jonka valmistus vie noin viikon. Osa tästä juuresta otetaan talteen odottamaan seuraavaa leivontakertaa.

Miksi raskin käyttöä leivonnassa kannattaa kokeilla?

Maa- ja kotitalousnaisien sivuilla todetaan, että Raskin ansiosta leivän väri, leikattavuus sekä rakenne paranevat. Leivonnaisiin saadaan pehmeämpi sisus, rapeampi kuori, kiiltoa ja uutta ulkonäköä. Lisäksi säilyvyys tuoreena paranee. 

Kyllä edellä siteerattu vuolas kehu raskileivonnan lopputuloksen hyvistä puolista on minunkin osalta ainakin osin allekirjoitettavissa. Taidan kuitenkin kaivata vielä lisää kokemusta asiasta, päästäkseni kunnolla kiinni esijuuren ideaan ja mahdollisuuksiin.

Ohjeen avulla sämpylät onnistuivat hyvin ja taikinan osiksi jakamista lukuun ottamatta valmistus oli mielestäni helppoa. Raskin käyttö tuo joka tapauksessa vaihtelua leivontaan ja suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ainakin tätä helposti valmistettavaa kertakäyttöistä esijuurta!

Ohje

Taikinasta valmistuu noin 9 kappaletta sämpylöitä ja valmistukseen tulee varata 10-26 tuntia. Valmistusajasta suurin osa on passiivista raskin valmistumisen odottelua. Alkuperäiseen ohjeeseen pääset tästä.

Raski

3 dl vehnäjauhoja

1 tl kuivahiivaa

1,5 dl vettä

Lisäksi tarvitset

1,5 dl kylmää kaurapuuroa (tai muuta puuroa)

0,5 dl kylmää vettä

0,5 tl kuivahiivaa

0,5 tl suolaa

2 dl vehnäjauhoja (noin)

Valmistus

Valmista raski sekoittamalla vehnäjauhot, kuivahiiva ja vesi keskenään. Anna raskin tekeytyä vähintään kahdeksan tuntia huoneenlämmössä. Mikäli aikaa on, voi raskin antaa levätä koko vuorokauden.

Kun raski on valmista (kohonnut, kuohkea ja ilmava) lisää taikinan joukkoon kaurapuuro, vesi, kuivahiiva ja suola. Sekoita aineksia kunnes taikina on tasainen. Aloita tämän jälkeen jauhojen lisääminen. Taikinan tulee jäädä kohtuullisen löysäksi, joten lisää jauhoja, kunnes taikina pysyy koossa, älä enempää. Jatka taikinan vaivaamista 10-20 minuuttia.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, leikkaa lastalla taikinasta paloja. Itse jaoin taikinan yhdeksään palaan. Tämä vaihe on hieman haastavampi, sillä löysän taikinan käsittely oli ainakin minulle uusi kokemus.

Ripottele vielä taikinapalojen päälle jauhoja ja peitä sämpylät liinalla. Kohota sämpylöitä 40 minuuttia ja paista tämän jälkeen 225-asteessa 15 minuuttia.

Tuoreet sämpylät ovat kyllä todella herkullisia. Tulevaisuudessa voisi olla mielenkiintoista kokeilla, miten sämpylät onnistuvat, jos taikanassa on suhteessa enemmän puuroa.

Nautinnollisia sämpylähetkiä!

Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.