Tutkimusmatkat

Pomponrahka

Harvinaisuuksien suoalue

Pomponrahka on pieni pala rauhaa lentokentän ja kehätien välissä. Kaunis suoalue tarjoaa helppokulkuisen reitin ja mahdollisuuden tutustua liki koskemattomaan suoluontoon.

Pomponrahkan luonnonsuojelualue muodostuu Pomponrahkasta ja Isosuosta, joita polut yhdistävät. Tämä 77,8 ha luonnonsuojelualue kuuluu valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan ja on lähes luonnontilaisena säilynyt suoalue.

Täällä vieraillessa kaupungin ja ihmistoiminnan läheisyys eivät pääse ihan helpolla kuitenkaan unohtumaan, sillä kehätien äänet kulkeutuvat myös luontoon. Pomponrahka on lähempänä kehätietä kuin Isosuo, joten liikenteen äänet kulkeutuvat selkeämmin sinne.

Alueella kulkee merkitty noin 2 km pitkä reitti, joka alkaa Isosuon parkkialueen läheltä. Reitti kuljettaa läpi metsikön ja pitkospuita pitkin suolle sekä takaisin metsän kautta parkkipaikalle. Reitti kulkee enemmän Isosuon puolella, mutta siltä poikkeaa polku myös Pomponrahkalle. Merkitty reitti on suhteellisen helppokulkuinen lukuun ottamatta hieman vaativampaa nousua sen läntisellä reunalla.

Pomponrahkan luonnonsuojelualueella kulkee useita polkuja ja reittejä, joista itse en tunne läheskään kaikkia. Lisäksi Aerotien vieressä Pomponrahkan itäisellä reunalla on nähtävyytenä Suomen kolmanneksi suurin siirtolohkare Pirunpesä, jota itseasiassa en ole vielä käynyt katsomassa. Onpahan uutta nähtävää, kun seuraavan kerran suuntaan Pomponrahkalle.

Hämähäkki ystävineen!

Alue on tunnettu monimuotoisesta eliöstöstä ja siellä elää runsaasti erilaisia ja harvinaisia perhosia, luteita ja hämähäkkejä. Suomessa elää noin 600 hämähäkkilajia ja näistä kolmasosaa on tavattu Pomponrahkalla.

Tämä on itseasiassa ihan hauska yksityiskohta, sillä en ole ajatellut, että alueella eläisi noin paljon eri hämähäkkilajeja. Suoalueillahan on aina hyönteisiä ja hämähäkkejä vähän enemmän, mutta tätä hämähäkkien määrää voin muistella sitten, kun seuraavan kerran konttailen sienten ja marjojen perässä Pomponrahkan luonnonsuojelualueella.

Kuten mainitsin, kuuluu Pomponrahka soidensuojeluohjelmaan. Ohjelman avulla pyritään säilyttämään näytteitä suoluonnon monipuolisuudesta ja siihen kuuluvia kohteita on ympäri Suomen. Suojeluohjelma on aloitettu jo 1980-luvulla.

Alueen luonto on monipuolista ja osa sen eliölajeista on uhanalaisia. Siksi onkin hyvä tietää mitä alueella saa ja ei saa tehdä. Marjojen ja ruokasienten kerääminen Pomponrahkalla on sallittua, mutta kiellettyjen lista onkin hieman pidempi.

Kiellettyä on

  • moottoriajoneuvoilla kulkeminen
  • koirien irti pitäminen
  • maa- ja kallioperän vahingoittaminen tai muovaaminen
  • kasvien ja kasvinosien kerääminen ja vahingoittaminen
  • metsästys
  • eläinten häiritseminen ja pesien vahingoittaminen
  • toiminta, joka saattaa muuttaa alueen maisemakuvaa
  • toiminta, joka voi vaikuttaa epäedullisesti kasvillisuuden ja eläimistön säilymiseen

Vaikka nämä kiellettyjen asioiden listat tuntuvat ehkä tylsiltä, on hyvä muistuttaa itseään siitä, miten luonnossa tulee liikkua. Varsinkin tällaisissa kohteissa, jotka tarjoavat kodin uhanalisille eliöstöille. Itse ajattelenkin olevani vieras toisten kodissa, kun menen luontoon. Ja koska haluan kohteen säilyvän vierailemisen arvoisena, huolehdin siitä, etten vahingoita tai roskaa kohdetta.

Hyvä tietää

Pomponrahkalla ei ole grillikatosta tai käymälää.

Selkein reitti on saapua autolla, pyörällä tai kävellen paikalle Runosmäen suunnasta Vahdontietä pitkin, joka alittaa kehätien. Vahdontieltä kääntyy ajotie Isosuon parkkialueelle.

Pomponrahkalle pääsee Runosmäen kautta myös toista kautta, jos kulkee linja-autolla/kävellen tai pyörällä. Suuntaa Varusmestarintielle, jonka pohjoispäästä pääset kehätien alikululle ja Pomponrahkan puolelle. Varsinaista merkittyä kulkua ei Pomponrahkalle tästä ole, mutta kallioisen kohdan yli kulkemalla pääsee suoraan merkitylle reitille. Alikululta voi vaihtoehtoisesti jatkaa vasemmalle, jolloin päätyy Vahdontielle.

 

Teksti Johanna Nylund 2021
Kuvat Johanna Nylund 2020 ja 2021
Lähteitä/lue lisää: Turku.fi; Karttapaikka; Soidensuojelualueet; Pomponrahka säännöt; Pomponrahka kartta; Kärsämäen Pirunpesä
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.