Pitsineulospaita lyhyillä hihoilla
Kädentaidot

Pitsineulospaita lyhyillä hihoilla

Merinovillaneule kevääseen!

Suomessa villaa voi hyvin käyttää ympäri vuoden, kuumimpia hellejaksoja lukuunottamatta. Pitsineulospaita lyhyillä hihoilla on hieman keveämpi vaihtoehto perinteisestä villapaidasta ja sopii siksi hyvin keväisiin ilmoihin.

Tämä pitsineule on ottanut aikansa valmistua ja  projektia voi hyvin kuvata sanoilla ”hiiri kun kissalle liiviä ompeli”. Valmista kuitenkin tuli. Pitsineule sopii hyvin keväisiin päiviin, viileämpiin kesäiltoihin ja alkusyksyyn. Lyhyet hihat tekevät paidan ilmeestä kevyen ja vintage-henkisen.

pitsineule lyhyillä hihoilla

Ikuisuusprojekti

Tämä paita on yksi niin sanottuja ikuisuusprojekteja. Alun perin ostin paidassa käyttämäni värjäämättömän merinovillalangan sillä ajatuksella, että värjään langat itse. Värjäämiseen asti en kuitenkaan koskaan päässyt, sillä viilenevien säiden myötä iski tarve neuloa, ennen ehdin lankojen värjäämiseen kunnolla perehtyä.

Kertaalleen syksyllä neuloin langat kaarroketta vaille valmiiksi paidaksi, mutta olin kuitenkin jollain tapaa tyytymätön aikaansaannokseeni. Tässä vaiheessa totesin, että haluankin tehdä toisenlaisen paidan näistä langoista. Eipä sitten muuta kuin purkamaa ja paluu lähtöruutuun. Kuvassa vielä purkamattomat hihat ensimmäisestä yrityksestä.

Toisinaan onkin hyvä vetää henkeä hieman, kun jonkun käsityön tekeminen tuntuu hankalalta ja turhauttavalta. Kenties myöhemmin turhautumista pintaan nostanutta projektia on helpompi edistää uusin ajatuksin tai sitten materiaalit voi käyttää kokonaan uuteen ideaan.

Sinänsä neulonta on hyvin armolista materiaaleja kohtaan, sillä purkaminen on kohtuullisen helppoa ja nopeaa. Toki langan laadusta riippuen.

Ohje

Ohjetta koko paidan valmistamiselle minulla ei ole antaa, sillä paita ”muotoutui tehdessä”. Osaltaan tämä myös hidasti paidan valmistumista, sillä välillä jäin jumiin pohtiessani ratkaisua esimerkiksi kaula-aukon ja hihojen kohdalla. Kuvion mallin on Madeline Westonin ja Rita Taylorin Vintageneuleet (2012, suom. Tuija Sulisalo 2014) kirjasta. Kirjan ohjeilla olen neulonut myös toisen pitsineulospaidan.

Lankana käytin värjäämätöntä merinovillaa. Josta 80 % on hienoa merinovillaa ja 20 % alpakkaa. 100 g vastaa noin 200 metriä. Puikkoina käytin joustinneuleessa puikkoja 2,5 ja pitsikuviossa puikkoja 3,5. Kaula-aukon joustinneuleen tein pyöröpuikoilla 2,5. Paida lopullinen langanmenekki on 420 g ja paidan koko on väliltä M ja L.

Kuvio löytyy Vintageneuleet-kirjasta Shirley pitsitopin ohjeesta. Kirjassa mallikerrat ovat auki kirjoitettua tekstiä, eikä niitä kuvata lainkaan kuvana, mikä voi hankaloittaa hieman kuvion hahmottamista. Siksipä päätin avata mallikerran tähän juttuun kuvallisessa muodossa.

Mallikerta on 20 riviä korkea ja kuviossa se näkyy lihavoituna. Huomioi, että jokainen pariton kerros alkaa aina oikealla silmukalla (x, ei lihavoitu) ja kerroksen lopuksi tulee viimeinen silmukka neuloa oikein (ei näy mallikerrassa). Näin rivi alkaa ja loppuu oikeaan silmukkaan. Tämä helpottaa esimerkiksi silloin, kun mallikerta alkaa langankierrolla.

Parilliset kerrokset, joita ei ole kuvattu mallikerran kuvassa, neulotaan aina kokonaan nurjilla silmukoilla.

Tulkinta
Pariton kerros 1 oikealta vasemmalle:
1 s oikein, *langankierto, ylivetokavennus, 7 s oikein, 2 s oikein yhteen, langankierto, 1 s oikein*.

*-* (sarakkeet 2-13) on aina kerroksella toistettava osuus, eli kuvassa merkitty ensimmäinen silmukka oikein ei kuulu osaksi varsinaista kuviota. Eli esimerkkinä: Kuvio toistuu 10 kertaa, kun silmukoita on 122. Tässä huomioituna myös kerroksen alussa ja lopussa oleva oikea silmukka. Hieman haastavammaksi kuvioiden neulonta muodostuu, kun neuloksen malli vaatii kavennuksia tai levennyksiä.

Hihojen malli on itse suunnittelemani ja muokkaantui neuloessa. Pitsineuleeseen pyöriön kavennusten tekeminen on minusta hankalaa ja muutaman kerran jouduin myös purkamaan hihoja, sillä kuvio oli muodostunut virheelliseksi.

Hihoista tuli lisäksi pyöriön osalta hieman liian pitkät, joten hihan saumaan jäi nyt noin 1 cm:n verran ylimääräistä neulosta. Harkinnassa onkin, uskaltaisinko saumurilla  ommella saumat uusiksi ja samalla poistaa ylimääräisen osan neulosta.

Kaiken kaikkiaan sain kuitenkin projektin lopulta valmiiksi ja ihan hauska tästä vyötärömittaisesta neuleesta tuli. Pitsineulospaita lyhyillä hihoilla toimisi ehkä vielä paremmin, jos lanka olisi hieman ohuempaa. Suosittelenkin valitsemaan kevätneuleen materiaaliksi ohuen ja sileän langan, jotta lopputulos pysyy tarpeeksi keveänä.

Teksti Johanna Nylund 2021
Kuvat Johanna Nylund 2020 ja 2021
Lähteet: Madeline Weston & Rita Taylor Vintageneuleet, 2012, suom. Tuija Sulisalo 2014
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.