Kädentaidot

Neulepanta lehtikuviolla

Nopeasti jämälangoista!

Kaunis neulepanta lehtikuviolla syntyy helposti vaikka jämälangoista. Nopea neuloja saa pannan valmiiksi jopa yhdessä illassa. Toisaalta pitsineuleiden tekoa opettelevalle panta on sopivan kokoinen harjoitteluprojekti.

Pannat ovat mielestäni varsin oivallisia viileämpien ja tuulisempien kelien päähineitä. Samaan aikaan ne suojaavat korvia ja päästävät ylimääräistä lämpöä haihtumaan, kun päälaki ei ole peitetty.

Pannan neulominen on nopea pikkuprojekti, joka ei vaadi suurta määrää lankaa. Keittiövaa’alla punnittuna tämä panta vastaa 49 grammaa lankaa, joten todennäköisesti yhdestä tai useammasta jämälangasta saa helposti koottua riittävän määrän materiaaleja tähän työhön.

En enää muista tarkalleen mitä lankaa olen pannassa käyttänyt, mutta todennäköisesti 7 veljestä tms. peruslankaa, jossa villaa on noin 75 % ja polyamidia 25 %.

Neulepanta lehtikuviolla – Ohje

Tämän pannan lehtikuvioon olen katsonut mallia Novitan sivuilta löytämästäni sukkaohjeesta. Kuvion mukautin pantaan sopivaksi. Tallettamaani verkkosivua, jolla sukkaohje oli, ei kuitenkaan ole enää löydettävissä. Tämän jutun mallikerran tein katsomalla kuvion suoraan valmiista pannasta.

Lehtikuvio toistuu pannassa kahtena rinnakkain kulkevana lehtivanana. Kuviota toistetaan, kunnes neulos on sopivan mittainen ja tämän jälkeen päät yhdistetään. Itse olen yhdistänyt päät turbaanimaisella tavalla.

Tarvitset

Puikot 3,5
Lankaa noin 50 g
Parsinneula

Mallikerta on 10 kerrosta korkea. Pannan keskellä kulkevat lehtikuviot ja reunoilla neljän oikean silmukan ja yhden nurjan silmukan kaistale, jonka avulla neuloksen reuna ei lähde yhtä helposti rullautumaan.

Huomaa, että mallikerrassa olevia tyhjiä ruutuja ei neulota ollenkaan. Paperille auki piirrettynä näyttää siltä, että kuvion reunat tekisivät sahalaitaa, kulkien oikealta vasemmalle ja taas oikealle. Syntyvä neulos on kuitenkin suorakaiteen mallinen.*

Mallikerta:

Pannan pituus on sopiva, kun se on hieman pään ympärysmittaa lyhyempi. Mikäli haluat tehdä turbaanimallin suoran ompeleen sijaan, neulo pari kerrosta enemmän.

Tee pantaa turbaanimainen "solmu"

Pannan reunat taitellaan kerroksittain siten, että  nurjapuoli jää ulospäin ja oikeapuoli jää neuloksesta muodostuvan lenkin sisäpuolelle. Harsi päät yhteen niin, että lanka kulkee jokaisen taitoksista muodostuvan kerroksen läpi.

Kun olet harsinut taitokset yhteen käännä oikeapuoli ulos päin ja nurjapuoli jää pannan sisäpuoleksi. Näin sauma jää nurjalle puolelle ja päälle muodostuu turbaanimainen ”solmu”.

Viimeistele panta höyryttämällä se.

Neulepannat sopivat hyvin asusteeksi ulkoillessa. Liike laittaa veren kiertämään ja panta takaa miellyttävän ilmanvaihdon, kun päälaki jää ilman villakerrosta. Lisäksi (sotkuinenkin.. heh..) nuttura saa heilua vapaasti pään päällä, mikä ei esimerkiksi pipon kanssa ole mahdollista.

Lisää neuleohjeita:
Pitsineulepaita
Sukat palmikkokuviolla
Kauniit neulossukat

*Lisätty 31.1.2021.

Teksti Johanna Nylund 2020
Kuvat Johanna Nylund 2020 ja 2021
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.