Kädentaidot

Nahkakenkien hoito

Hoida nahkakenkiä ja pidennä niiden käyttöikää

Kenkiä on hyvä muistaa huoltaa säännöllisesti. Tällöin niiden käyttöikä pitenee ja kenkien yleisilme pysyy siistimpänä. Nahkakenkien hoito ei vaadi montaa tuotetta ja kun valitset värittömiä tuotteita, voit hyvin käyttää niitä kaiken värisille nahkakengille.

Kenkiä syytä huoltaa säännöllisesti. Itse pyrin edes muutaman kerran vuodessa käsittelemään nahkakenkäni. Aika usein keväällä ja syksyllä, kun siirryn raskaammista talvikauden kengistä kevyempiin kesäkenkiin ja päinvastoin.

Yleensä huollan useammat kengät kerralla. Tällä kertaa kuitenkin erillisessä kenkäparikohtaisessa hoitovuorossa olivat minulle uudet Vähän käytetty -nettikirppikseltä hankkimani vaaleat kävelykengät. Kierrätetty tuote on aina mukava siistiä ja laittaa kuntoon, kun sen ottaa omaan käyttöön.

Kenkien pintaan päätin viimein testata kesällä 2019 ostamani, ja sen jälkeen hyllyyn unohtamani, Hunajakeijun nahkarasvan. Rasva sisältää luonnonmukaisia aineksia, mehiläisvahaa ja kasviöljyä. Rasvaamisen lisäksi päädyin myös hieman luovempaan puhdistusratkaisuun.

Putsaa – rasvaa – lankkaa

Hoito-operaation aloitin putsaamalla kenkien pinnan ensin harjaamalla ja sitten kevyesti pyyhkimällä kostealla. Toivoin tämän riittävän siihen, että nahassa olevat tummat jäljet olisivat lähteneet irti. Näin ei kuitenkaan kaikesta hinkkaamisesta huolimatta tapahtunut.

Seuraavaksi yritin hinkata nahalla nahkaa, eli kengän kärjillä toisiaan. Nahalla nahan hinkkaaminen on yksi keino yrittää saada tahrat irti. Tällä kertaa hinkkaaminen ei kuitenkaan auttanut tahrojen kanssa.

Tämän jälkeen päätin kokeilla hieman luovempaa ratkaisua. Jotain mitä tähän hätään löytyisi kotoa. En kyllä osaa sanoa, mitä suutari tästä ratkaisusta sanoisi, mutta päätin kokeilla pyyhekumia tahrojen poistoon. Kyllä vain, ihan tavallista valkoista pyyhekumia. Yllätyksekseni tahrat lähtivät jopa kohtuullisen helposti kumittamalla.

Tällaisten luovien ratkaisujen kohdalla on kuitenkin syytä olla aina varovainen, sillä ikinä ei voi tietää, onko lopputulos parempi vai pahempi. Väline tai tekniikka voi olla materiaalille väärä tai liian voimakas ja kuluttava. Tällä kertaa luovuus kuitenkin kannatti, kuten kuvasta näkee.

Myöhemmin löysin tiedon, että valkoinen pyyhekumi olisi hyvä tahrojen poistamiseen mokkanahkakengistä.

Miksi kenkien rasvaus kannattaa?

Seuraavaksi siirryin kenkien rasvaamiseen. Nahkakenkien hoito nahkarasvalla on suositeltavaa, sillä se tekee nahasta vedenpitävämpää ja joustavampaa. Varsinkin, kun edessä ovat kosteammat syyssäät, on kengät hyvä hoitaa nyt.

Kenkien rasvaaminen on yksinkertainen toimenpide. Nahkarasvaa levitetään kengän nahkaosille ohut kerros. Tämän jälkeen rasvan annetaan kuivaa ja imeytyä nahkaan. Itse levitin tuotteen vanhalla sukalla, joka ei enää palvele alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Vanhat sukat ovat näppäriä myös sen vuoksi, että kun käden sujauttaa sukan sisään tulee sukasta sulava ja hyvin kädessä pysyvän apuväline.

On syytä kuitenkin muistaa, että nahkarasva on nimensä mukaisesti rasvainen tuote, joten myös sormet saavat kevyen rasvakäsittelyn samalla. Hunajakeijun nahkarasva on kuitenkin hellävarainen tuote ja sormien rasvoittuminen tuntui lähinnä käsien hoidolta.

Tällä kertaa jätin nahan käsittelyn tähän, enkä lankannut kenkiä. Mikäli kengistä haluaa kiiltävämmät, on ne syytä viimeistellä lankkaamalla, sillä pelkkällä nahkarasvalla käsiteltyä pintaa ei saa kovinkaan helposti kiiltäväksi. Lopuksi sujautin kenkiin vielä uudet pohjalliset ja lähdin kävelylle syysiltaan.

Valitsenko värillisen vai värittömän hoitotuotteen?

Sille kannattaako valita väritön vai värillinen hoitotuote on muutamia lähtökohtia. Huomioi ainakin nämä

  • Valitse nahkakenkien hoitotuotteiksi värittömät nahkarasva ja kenkälankki, niin voit käyttää samoja tuotteita kaikille nahkakengille.
  • Mikäli nahka on käsitelty patinoiduksi, jossa osa pinnasta on vaaleampi ja osa tummempi, on syytä valita värittömät hoitotuotteet.
  • Mikäli kengän väripintaan on tullut naarmuja ja kulumaa, on hyvä valita tuotteet kengän värin mukaan, jolloin kulumat saa värjättyä piiloon.

 

Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.