Kädentaidot

Kumisaappaiden hoito

Syyssäät kutsuvat kumppareita!

Kumisaappaiden hoito on hyvinkin yksinkertaista ja nopeaa. Ennen ja jälkeen -kuvat osoittavat hyvin, että hoidettuna kumpparit näyttävät paljon paremmilta ja siistimmiltä. Lisäksi hoito pitää kumipinnan elastisena. Tiesitkö muuten miksi kumisaappaita kannattaa säilyttää aina auringonvalolta suojattuna?

Syksy ja sateet, sekä metsiemme satokausi, saavat useimmat meistä kaivamaan kumisaappaat viimeistään nyt esille. Kumisaappaat ovat kätevät kaupungilla, kun sadesäät saavat kadut tulvimaan. Kumpparit ovat omiaan myös metsässä liikkuessa, säällä kuin säällä, sillä ne jalassa ei tarvitse olla niin huolissaan esimerkiksi käärmeistä. Tästä on ihan omakohtaistakin kokemusta.

Itsehän käytän kumisaappaita keväästä syksyyn. Enemmän kuitenkin metsässä liikkuessa kuin kaupungilla. Mutta mikäli tulevasta talvesta tulee viime talven kaltainen säiden puolesta (vesisadetta ja vesisadetta), jäävät saappaat ympärisvuotiseen käyttöön.

Mielestäni kumisaappaiden materiaaliksi kannattaa valita kestävä kumi. Vanhoja nokialaisia (Nokia-merkkiset saappaat) meilläkin on mökin eteisessä pitkä rivi, joista vanhimmat lienevät 1980-luvulta. Kerran olen ostanut kivannäköiset ja halvat muovisaappaat, jotka sitten halkesivat, kun altistuivat hieman syksyisille aamupakkasille. On toki mahdollista, että kyseiset saappaat olivat jotenkin vialliset, mutta kokemuksen jälkeen en ole enää ollut kiinnostunut muovisaappaista.

Kumisaappaita olen tähän mennessä hoitanut lähinnä pyyhkimällä kostealla liinalla tai pesemällä miedolla saippuavedellä saappaiden pintoja. Yleensä lähinnä kurakelien jäljiltä olen halunnut saappaiden yleisilmeen siistimmäksi. Pesu ei kuitenkaan ole poistanut nokialaisista harmaita jälkiä. Toisen saappaan pinta on alkanut myös halkeilla irti varren yläosasta.

Nokialaiset ennen käsittelyä.

Koska saappaiden yleisilme on tässä vaiheessa jo aika rähjäinen, päätin harkinnan jälkeen hankkia toiset saappaat nokialaisten rinnalle. Aloin haravoimaan kierrätyssaappaiden valikoimia läpi ja totesin, että aika monet myynnissä olevat saappaat kärsivät tuosta harmaantuneesta pinnasta.

Tämän myötä törmäsin pian myös tietoon, että kumisia kenkiä voi hoitaa kuminhoitoaineella. Monille tämä on varmasti aivan selkeä asia, mutta itse en ole aiemmin saappaiden hoitoon perehtynyt näin syvällisesti. Oikeastaan en ole asiaa suuresti aikaisemmin edes miettinyt. Oppia ikä kaikki!

Asiaa hieman lisää tutkittuani päätin ottaa riskin ja ostaa kierrätetyt saappaat, joissa oli hieman samaa harmaata jälkeä pinnassa kuin nokialaisissani. Muutoin saappaat vastasivat hyvin kaikkea sitä mitä etsin.

Nyt minulla oli siis käsiteltävänä kahdet saappaat. Vuodesta 2007 käytössä olleet vanhat Nokian tummansiniset saappaat ja juuri hankkimani Hunterin saappaat.

Kumisaappaidein hoito

Kumisaappaiden hoito on hyvin yksinkertaista.

Pyyhi saappaiden pinnasta lika pois kostealla ja pehmeällä liinalla. Käytä tarvittaessa mietoa saippuavettä saappaiden puhdistamiseen. Vältä pintaa hankaavia puhdistusvälineitä.

Käsittele saappaiden pinta kuminhoitoaineella.

Siinäpä se. Helppoa ja nopeaa. Kuten kuvista käy hyvin ilmi, kumisaappaiden hoito kannattaa.  Ero on huomattava varsinkin kuminhoitoaineella käsittelyn jälkeen, sillä pelkkä pesu ei tosiaan poista harmaita jälkiä, joita molemmissa saappaissa oli.

Kuminhoitoaineita löytyy useammaltakin valmistajalla, mutta tällä kertaa käytössä oli Nokian kuminhoitoaine.

Mistä nuo harmaat jäljet sitten saappaissa johtuvat?

Nokian jalkineiden sivuilta löysin vastauksen tähän kysymykseen. Syitä harmaille jäljille on kaksi.

Uusien saappaiden pinta viimeistellään lakalla ja silikonilla. Varsinkin, jos saappaita käytetään ahkerasti ja ne altistuvat usein auringonvalolle, kuluu silikoni pois. Tämä puolestaan tekee kumisaappaiden pinnan herkemmäksi UV-säteilylle, joka aiheuttaa tuota harmaantumista ja pitkä altistuminen jopa haurastumista.

Toinen vaihtoehto harmaantumiselle ovat apuaineet, joita käytetään kumiseoksen valmistuksessa. Toisinaan nämä aineet saattavat nousta vulkanoinnin jälkeenkin saappaan pintaan aiheuttaen harmaata liitumaista jälkeä. Vulkanointi on kumin valmistusprosessin vaihe, jonka ansiosta raakakumi kestävämmäksi, kovemmaksi ja paremmin kemikaaleja sietävämmäksi.

Oli syy kumpi tahansa, näistä harmaista jäljistä pääsee eroon käsittelemällä pinnan joko silikonilla tai kuminhoitoaineella. Säännöllisellä hoidolla kumipinta pysyy siistinä, elastisena ja ehjänä.

Käsittelyä edeltävistä kuvista näkyy hyvin, että siniset nokialaiseni ovat olleet ahkerassa ulkokäytössä vuosia. Kuitenkin kumipinnan hoitamatta jättäminen ja sen seurauksena UV-säteiden aiheuttamat vauriot ovat edenneet pinnan haurastumiseen saakka. Näin on siis käynyt, vaikka säilytän saappaita auringonvalolta suojattuina.

Tämä ”saapasprojekti” on ollut hyvin opettavainen. Olen oppinut paljon kumituotteiden hoitamisesta ja siitä mitä tapahtuu, mikäli saappaita ei hoida tai säilytä oikein. Harmi sinänsä, että havahduin asiaan vasta nyt, enkä silloin kun nokialaisten pinta oli vielä ehjä. Jatkossa aionkin hoitaa saappaita säännöllisesti myös kuminhoitoaineella.

Toivottavasti kumisaappaiden hoito-ohjeista on sinulle hyötyä. Tämän myötä toivotan saappaillesi pitkää ikää!

P.S. Myös nahkakengät kannattaa hoitaa kuntoon alkusyksystä. Siitä lisää täällä.

Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Laura says:

    Ostin juuri huuto.netistä lähes käyttämättömät Nokiat. Viikko tämän jälkeen löytyi rappukäytävästä naapurin jättämästä saa ottaa -pinosta hyvin käyttämättömän näköiset italialaiset kumpparit, jotka istuivat jalkaani täydellisesti. Tuli nyt sitten hoidettua molemmat kuminhoitoaineella. Lähes uudenveroisista saappaista tuli uudenveroiset!

    1. admin says:

      Olipa mahtava kumisaapaslöytö omasta rappukäytävästä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.