Pehmeän ja hienostuneen makuisesta kukkakaalista syntyy herkullinen sosekeitto, joka maistuu vuodenajasta riippumatta. Kukkakaalikeitto on sovellettavissa helposti myös vegaaniseksi versioksi.
Kukkakaalin satokausi alkaa meillä kesällä ja jatkuu aina marraskuun puolelle. Tänä päivänä kukkakaalia kasvatetaan varsinkin Euroopassa ja Aasiassa, mutta satokautena myynnissä on kotimaista kukkakaalia. Monipuolisena raaka-aineena kukkakaali sopii lisukkeeksi sekä yhtä lailla myös pääruuaksi. Koska kukkakaalia kasvatetaan eri väreissä, voi kukkakaaliruokiin saada vaihtelua valitsemalla tutun vaalean version sijaan vaikka vihreän tai lilan vaihtoehdon.
Kukkakaali on muunnos kaalista ja ravinteikas raaka-aine. Kukkakaali sisältää mm. useita B-ryhmän vitamiineja, foolihappoa, C-, K- ja E-vitamiineja, kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia. Vähärasvainen kukkakaali on lisäksi proteiinipitoinen, sisältäen proteiinia jopa 33 %. Kotona kukkakaalia kannattaa pitää viileässä, sillä se säilyy parhaiten 2-5 lämpöasteessa.
Kukkakaalista poistetaan yleensä lehdet, kuten myös tässä ohjeessa, mutta ne ovat kukinnon tapaan syötäviä. Itse en ole koskaan kukkakaalin lehtiä syönyt, mutta voisin kuvitella, että ne saattaisivat toimia ihan hyvin osana sosekeittoa tai vaikka wokissa.