Koti ja keittiö

Kermainen sosekeitto kukkakaalista!

Kukkakaalikeitto

Pehmeän ja hienostuneen makuisesta kukkakaalista syntyy herkullinen sosekeitto, joka maistuu vuodenajasta riippumatta. Kukkakaalikeitto on sovellettavissa helposti myös vegaaniseksi versioksi.

Kukkakaalin satokausi alkaa meillä kesällä ja jatkuu aina marraskuun puolelle. Tänä päivänä kukkakaalia kasvatetaan varsinkin Euroopassa ja Aasiassa, mutta satokautena myynnissä on kotimaista kukkakaalia. Monipuolisena raaka-aineena kukkakaali sopii lisukkeeksi sekä yhtä lailla myös pääruuaksi. Koska kukkakaalia kasvatetaan eri väreissä, voi kukkakaaliruokiin saada vaihtelua valitsemalla tutun vaalean version sijaan vaikka vihreän tai lilan vaihtoehdon. 

Kukkakaali on muunnos kaalista ja ravinteikas raaka-aine. Kukkakaali sisältää mm. useita B-ryhmän vitamiineja, foolihappoa, C-, K- ja E-vitamiineja, kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia. Vähärasvainen kukkakaali on lisäksi proteiinipitoinen, sisältäen proteiinia jopa 33 %. Kotona kukkakaalia kannattaa pitää viileässä, sillä se säilyy parhaiten 2-5 lämpöasteessa.

Kukkakaalista poistetaan yleensä lehdet, kuten myös tässä ohjeessa, mutta ne ovat kukinnon tapaan syötäviä. Itse en ole koskaan kukkakaalin lehtiä syönyt, mutta voisin kuvitella, että ne saattaisivat toimia ihan hyvin osana sosekeittoa tai vaikka wokissa.

Kukkakaali ei ole uusi tuttavuus

Vuoden vihannekseksi vuonna 2001 valittua kukkakaalia tiedetään kasvatetun jo ainakin muutaman tuhannen vuoden ajan. Euroopassa kukkakaalin käyttö on yleistynyt Ranskassa 1600-1700-luvuilla ja Englannissa 1800-luvun alkupuolella. Samoihin aikoihin myös suomalaiset ovat päässeet tutustumaan kukkakaalin makuun.

Ensimmäisestä suomenkielisestä keittokirjasta Kokki=kirja (1849) löytyy kukkakaaliruoan resepti. Kirja on kuitenkin käännös, eikä sinänsä kerro suomalaisesta ruuanlaitosta, mutta se kertoo kuitenkin siitä, millaisia raaka-aineita on ollut todennäköisesti saatavilla.

Kukkakaalikeitto - ohje

Ainekset

0,5 kukkakaalia

1 peruna

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

4 dl vettä

1 dl kermaa

0,5 tl suolaa

mausteet: neilikka, valkopippuri, kurkuma, kaneli, meirami

Valmistus

Irrota kukkakaalista lehdet ja pilko kaali kattilaan, jossa on höyrytysritilä. Voit käyttää myös höyrytyskattilaa. Höyrytä kukkakaali.

Kuori ja pilko perunat, sipuli ja valkosipuli toiseen kattilaan. Keitä pilkotut kasvikset 4 dl:ssa vettä, johon on lisätty mausteet. Lisää mausteita maun mukaan. Itse käytin keittoon noin 0,25 tl neilikkaa, valkopippuria, kurkumaa ja kanelia. Meiramia noin 0,5 tl.

Lisää keitetyjen kasvisten joukkoon kerma ja höyrytetty kukkakaali. Soseuta keitto.

Maistele soseutettua keittoa ja lisää mausteita tarvittaessa.

Pieniä muunnelmia

Jos sinulla ei ole höyrytysritilää tai -kattilaa, voit vaihtoehtoisesti keittää kukkakaalin. Tällöin kuitenkin kaalin hyvät ravintoarvot kärsivät hieman. Varsinkin kivennäisaineet liukenevat kasviksista helposti keitinveteen.

Mikäli haluat tehdä keitosta vegaanisen, voit korvata ohjeesta kerman kasvipohjaisella vaihtoehdolla, esimerkiksi kookosmaidolla tai -kermalla.

Keitossa olevat mausteet voit korvata yhdellä kanaliemikuutiolla.

Mikäli haluat keittoon sattumia, voit jättää hieman höyrytettyä kukkakaalia sivuun ja pilkkoa sen pieniksi paloiksi soseutetun keiton joukkoon.

Yllä oleva kuva on syysjuhlistamme. Juhlissa meillä oli pääruokana kukkakaalikeittoa metsäsienillä, jotka sopivat hyvin kukkakaalikeiton kanssa. Kypsennä sienet pannulla ja mausta kevyesti suolalla.

Resepti: Johanna Nylund
Kuvat: Johanna Nylund 2020
Lähteitä: Finelli; Satokausikalenteri; deliverde.fi; agrikolaverkko.fi; kasvikset.fi

Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.