servettitekniikalla koristeltu kananmuna
Kädentaidot

Koristelu servettitekniikalla

Servetistä koristekuviot decoupace-tekniikkalla!

Pääsiäismunien koristelu servettitekniikalla on hauska vaihtoehto maalaamiselle. Decoupage- eli servettitekniikka sopii hyvin erilaisten pintojen koristeluun.

Tällä kertaa päätin koristella servettien suloisilla tipu- ja kukkakuvioilla pääsiäismunat, joiden vaiheista voit lukea aiemmista blogijutuistani kananmunien tyhjentäminen puhaltamalla ja kananmunien värjääminen

Servettitekniikalla pintakuviosta tulee ohut ja läpikuultava, joten käsiteltävän pinnan pohjaväri näkyy jossain määrin läpi. Ekovärjätyistä munista koristelinkin vain kellertävän, punertavan ja vihertävän, sillä sinililat sävyt tuntuivat liian tummilta pohjaväreiltä näille keltaisille tipusille ja kukkasille.

koristelu servettitekniikalla

Koristelu servettitekniikalla - ohje

Tekniikka ei vaadi suurta arsenaalia varusteita ja useimmat löytyvätkin monilta kotoa: sakset, pensseli, juoksevaa liimaa ja tietenkin servettejä.

Mikäli tekniikka ei ole sinulle entuudestaan tuttu, on kaarevapintainen kananmuna ehkä hieman haastava ensimmäiseksi projektisi, jossa käytät servettitekniikkaa, mutta ei kuitenkaan mahdoton. Kananunan kaarevuuden vuoksi tekniikalla onkin helpompi koristella yksittäisiä kohtia munankuorista koko pinnan sijaan.

Tarvikkeet

tyhjiä kananmunankuoria
pieni pensseli
juoksevaa liimaa, kuten Eri keeperiä
vettä
pieni purkki, vaikka tyhjä jugurttipurkki tai pieni lasi
sakset tai askarteluveitsi
servettejä

 1. Leikkaa servetistä haluamasi kuvio saksilla tai askarteluveitsellä. Voit leikata valmiiksi useampia kuvioita. Muista käyttää pöytää suojaavaa alustaa, mikäli leikkaat kuviot askarteluveitsellä.
 2. Irrota servetistä päällimmäinen kerros, joka liimataan kiinni pääsiäismunaan.
 3. Sekoita tyhjässä purkissa liima ja vesi. Itse käytän mittasuhdetta noin 1 osa liimaa ja 2 osaa vettä. Koska liimavettä kuluu melko vähän näin pienessä projektissa riittää 1 teelusikallinen (tai vähemmän) liimaa.
 4. Levitä liimavettä hieman kananmunankuorelle. Asettele tämän jälkeen servetin kuvio tähän kohtaan kuorta. Käsittele servetin pintaa varovasti levittämällä pensselillä liimavettä koko kuvan päälle. Ole tarkkana ja varmista, että kuva on peittynyt kauttaaltaan liimaveteen.
 5. Anna kuivua.

Vinkkejä

Koristelu servettitekniikalla on kohtuullisen helppoa, mutta muutaman vinkin avulla lopputulos voi onnistua vielä paremmin.

  • Kananmuna on melko haastava alusta kaarevuutensa puolesta. Tasainen suora pinta, esimerkiksi pahvikortti, on helpoin tekniikan harjoitteluun.
  • Valitse servetin kuvion koko sen mukaan, kuinka suurelle pinnalle aiot sen siirtää. Näin ollen kuvio asettuu alustalle kauniisti, eikä servettiin jää ryppyjä.
  • Mikäli servettikuvion reunoihin jää ryppyjä, voit varovasti suoristaa niitä sormin.
  • Servetti on hyvin ohut, joten kuvio repeää helposti. Muista olla varovainen, kun käsittelet servetin pintaa märällä pensselillä.
  • Voit kiinnittää myös esimerkiksi kiiltokuvia kananmunankuoriin tai muihin pintoihin tällä tekniikalla.
  • Myynnissä on servettitekniiikkaan tarkoitettua servettilakkaa, mutta itse olen aina käyttänyt liimavettä servettikuvioiden kiinnittämiseen.

Onko sinulla kokemusta servettitekniikasta ja vinkkejä tekniikkaa kokeileville? Kommentoi alle!

Teksti ja kuvat Johanna Nylund 2021
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.