Parempi päivä

Kokeilin joogaa 30 päivän ajan

Kotijooga koukuttaa..

Koronakevät, -kesä ja -syksy ovat laittaneet liikuntatottumukseni uusiksi. Salilla ja ryhmäliikunnassa käyminen on jäänyt. Luonnossa liikkuminen, varsinkin kesän aikana, on puolestaan lisääntynyt. Loppukesästä ajattelin, että liikuntatottumuksia pitäisi jälleen muuttaa, sillä talvella ulos ei tule aina lähdettyä yhtä herkästi kuin kesällä. Siksipä kokeilin joogaa 30 päivän ajan kotona.

Koronan vaikutus näkyy varmasti monien liikuntatottumuksissa. Omalla kohdalla huomasin jo keväällä, että liikunnan väheneminen arjessa alkoi vaikuttaa niin fyysiseen kuin psyykkiseen olotilaani. Aloin tämän vuoksi korvata salikäynnit lisäämällä ulkoilua ja retkeilyä lähiluonnossa.  Itseni tuntien kurakelit eivät kuitenkaan aina saa minua riemusta kiljuen ylös, ulos ja lenkille. Kesän lopulla mietinkin uusia vaihtoehtoja liikunnalle.

Kotona on mahdollista tehdä monipuolisesti erilaisia treenejä, mutta koska joogaa olen harrastanut säännöllisen epäsäännöllisesti jo kahdeksan vuotta, ja toisaalta kehonpainolla treenaaminen kiinnostaa minua, päätin kokeilla joogaa 30 päivän ajan. Joogassa minua kiehtoo erityisestisen rauhoittava ja läsnäoloa lisäävä vaikutus.

Jooga ei vaadi suurta välinearsenaalia, joten sen puolesta kokeilemisen kynnys on matala. Oikeastaan joogamatto on ainoa tarvittava väline. Mitä vähemmän luistava maton pinta on, sitä paremman tuen siitä saa liikkeisiin. Treenivaatteiksi sopivat mukavat ja joustavat vaatteet. Esimerkiksi kulahtaneet verkkarit, kuten kuvasta näkyy.

Koska en ole ikinä tehnyt säännöllisesti tämän tyyppistä kotitreeniohjelmaa, halusin ensin kokeilla ilmaisia palveluita. Mikäli en kokisi kotijoogaa omaksi jutukseni, en olisi sidottu mihinkään sopimuskauteen. Maksulliset palvelut voivat olla hyviä ja tarjota lisäpalveluita, joita ilmaisvideot eivät tarjoa, mutta ilmaisuus tekee kokeilemisen aloittamisesta hyvin helppoa. Kunhan painaa videon käyntiin.

YouTubesta löytyy runsaasti ilmaisia treenivideoita. Sivustolla tuli melko nopeasti vastaan englanninkielinen kanava Yoga with Adriene. Kanavalla on yli kahdeksan miljoonaa tilaajaa, joten kyse on hyvinkin merkittävästä sisällöntuottajasta youtubessa. Tähän väliin mainitsen, että kyse ei ole kaupallisesta yhteistyöstä, vaan päädyin kokeilemaan joogaa Adrienen kanssa valmiin ja helposti aloitettavan 30 päivän treenin vuoksi.

Lyhyesti kuvattuna Home – 30 Days of Yoga With Adriene on nimensä mukaisesti 30 päivän joogaohjelma. Kanavalta löytyy muitakin 30 päivän joogaohjelmia, mutta itse kokeilin uusinta Home-ohjelmaa, jonka videot ovat ilmestyneet viime keväänä. Päivittäin joogaa tehdään noin 20-30 minuuttia. Tietyt liikkeet toistuvat lähes jokaisella kerralla, mutta uusia liikkeitä tulee mukaan jatkuvasti ja päivittäiset ohjelmat ovat aina eri kokonaisuuksia.

Kokeilin joogaa 30 päivän ajan. Mitä kehoni kertoi?

Kirjasin ylös fyysisiä tuntemuksiani koko projektin ajan ja käyn niitä nyt läpi neljälle viikolle jaettuna. Tiivistäen voisi sanoa, että maltti on valttia tällä matkalla. Ennen viikkokohtaista analysointia haluan vielä tuoda esille oman lähtökohtani tähän 30 päivän joogaprojektiin.

Minulla on yleensä aina oikea kylki enemmän jumissa kuin vasen. Tämä johtuu kenties pienten onnettomuuksien mukana tulleista vaivoista ja mahdollisista virheasennoista. Oikeasta polvesta aikanaan taitettu nivelsiteet ja oikea olkapää-hartiaseutu on ottanut osumaa kolarissa. Toisaalta nämä kehon vaivat ovat aina olleet minulle syy liikkua ja pyrkiä estämään niiden paheneminen. Keholliset kokemukset ovat kuitenkin yksilöllisiä ja omissa kokemuksissani tulevat esille nämä omat vaivani.

Ensimmäinen viikko (päivät 1-7)

Heti ensimmäisen päivän treenin jälkeen huomasin, kuinka jumissa kehoni oli. Minusta tuntui, että lihakseni, lihaskalvoni, niveleni.. kaikki reagoivat kuin olisivat olleet staattisessa tilassa pitkään. Kaikesta hyötyliikunnasta huolimatta näin.

Yleensä minulla jumittavat niska-hartiaseutu, rintakehänalue sekä lonkat ja takareidet. Yleisiä ongelma-alueita ainakin istumatyöläisille. Viikon kuluttua huomasin takalinjani olevan vähän vähemmän kireä. Esimerkiksi alaspäin katsovassa koirassa (downward facing dog – Adho Mukha Svanasana) kantapäiden lattiakosketus ei tuntunut täysin mahdottomalta ajatukselta. Tämä ei muuten ole edes kaikille mahdollista, vaan kehosi rakenne vaikuttaa asiaan. Itse kuitenkin tiedän, että aiemminkin olen saanut kantapäät tässä asanassa lattiaan saakka.

Negatiivisena asiana päivittäinen jooga tuntui ensimmäisen viikon jälkeen liian kovalta rasitukselta lonkalleni, sillä vasen lonkkani selkeästi kipuili. Tämän huomasin varsinkin sotureihin nousuissa sekä kuudennen päivän vatsalihasliikkeissä. Kipuilu voi kuitenkin johtua myös heikentyneestä lihaskunnosta ja kehonhallinnan puutteesta, jolloin liikkeeseen ei saa ideaalia tukea omasta kehosta.

Toinen viikko (päivät 8-14)

Epämieluisat tuntemukset kehossa jatkuivat uuden viikon alussa. Kahdeksantena päivänä harjoituksen rauhallinen pään pyörittely tuntui niskassani epämukavalta nitinältä ja natinalta. Ja sitten yhdeksännen päivän aamuna tunsin voimakkaamman ”muljahduksen” jossain lapojen seudulla. Sellainen ”Oho, joku liikahti” tuntemus. Tämä oli kuitenkin onneksi positiivinen muljahdus, sillä tapahtuneen jälkeen pääsin huomattavasti helpommin alaspäin katsovaan koiraan ja eteentaivutuksiin.

Toisen viikon aikana kehoni alkoi vähitellen olla avautumassa pidemmän, alkukeväästä alkaneen joogatauon jälkeen. Joogassa on mielestäni tärkeää kuunnella omaa kehoaan ja olla sille lempeä, vaikka olisikin asettanut itselleen tavoitteita kehittyä esimerkiksi tiettyjen asanoiden kohdalla. On tärkeää muistaa antaa keholle aikaa. Voi kestää pidempäänkin, ennen kuin keho alkaa tuntua rennolta. Varsinkin jos mukanaan kantaa pahoja jumeja.

Toisen viikon aikana alkoivat haasteet edetä 30 päivän joogaohjelmassa. Viikon aikana minulta jäi kahden päivän treenit välistä, mutta kirin nämä päivät kiinni tekemällä yhtenä päivänä kolme treeniä putkeen.

Kolmas viikko (päivät 15-21)

Kolmas viikko oli haastava. Toisella viikolla alkanut lipsunta päivittäisestä treenistä jäi päälle ja lopulta viikko venyi kaksi päivää pitkäksi. Huomasin myös, että osana päivistä treeni aiheutti minussa ärtymystä. Tämä ärtymyksen tunne on minulle tuttu joogan tai minkä tahansa liikunnan harrastamisesta. Usein tunne on sidoksissa arjen tapahtumiin ja hormonikiertoon. Kuukautisikiertoa seuraamalla voikin omia tunteitaan ja olotilassa tapahtuvia muutoksia ymmärtää hieman paremmin.

Kolmannella viikolla kehossa tuntui jonkin verran rasitusta. Rasitus ei tunnunut niinkään kipuna, vaan sen sijaan huomasin tunnistavani tiettyjen lihasten läsnäolon paremmin. Kehoni välitti muitakin tuntemuksia. Kuten aiemmin mainitsin, on oikea kylkeni yleensä hieman enemmän jumissa kuin vasen, ja nyt kolmannella viikolla keskivartaloni tuntui toispuoleiselta. Peilistä katsoessa en näyttänyt seisovan vinossa, mutta minusta tuntui kuitenkin siltä.

Lonkkien alue oli tässä vaiheessa 30 päivän ohjelmaa  selkeästi avoimempi kuin alussa. Tämän laitoin merkille varsinkin perhosessa (Butterfly Pose – Baddha Konasana), jossa lattialla istuttaessa jalkapohjat asetetaan toisiaan vasten ja polvien annetaan laskeutua mahdollisimman lähelle lattiaa. Edelleen perhoseni oli (ja on) toispuoleinen, mutta lonkkien alueen kiristävä tunne on hellittänyt hieman.

Vaikka kehitys on hidasta, niin kolmannen viikon aikana huomasin, että olin saanut paremman yhteyden lihaksiin  ja eri liikkeitä tehdessä tuen ja avun hakeminen koko kehosta sujui jo luontevammin.

Neljäs viikko + viimeiset kaksi päivää (päivät 22-30)

Joka päivä joogaamisen vaikeudet jatkuvat viimeisellä viikolla. Keskimääri tein joogaa joka toinen päivä ja aina kaksi treeniä kerrallaan. Tuplatreenejä tekemällä huomaa muuten joogaliikkeiden raskauden paremmin.

Neljännellä viikolla tunsin lisää positiivisia tuntemuksia kehossa. Varsinkin kyljet tuntuivat venyvän välillä ”täyteen mittaansa” ja ryhdin suorana pitäminen oli helpompaa ja jotenkin automaattisempaa. Neljännellä viikolla merkittävin motivaattori oli kuitenkin ohjelman loppuun saattaminen, eli projektin päättyminen onnistuneesti tai ainakin sen viimeisteleminen.

Kokeilin joogaa 30 päivän ajan. Mitä jäi käteen?

Alkuun muutama sana ohjelmasta Home – 30 Days of Yoga With Adriene. Joogaohjaajana Adriene oli omaan makuuni sopiva. Ohjaamisen tyyli on rauhallinen ja selkeästi ohjaava. Lisäksi isona plussana videoilla esiintyy Adrienen koira Benji! Joogakaveriksi Benji on kyllä hämmentävän rauhallinen koira.

Iso plussa Adrienen onjelmalle on sen vaihtelevuus. Välillä päiväohjelman painopiste on enemmän tasapainossa, välillä keskivartalon lihaksissa ja välillä rentoutumisessa (jolloin harjoituksen voi tehdä vaikka laiturilla). Monipuolisen kokonaisuuden ansiosta en kyllästynyt ohjelmaan, vaan mielenkiinnolla odotin millaisia liikkeitä seuraavalla kerralla oli luvassa. Liikkeistä voi muuten tehdä haastavampia tai kevyempiä versioita, josta Adriene muistutti ajoittain. Ohjelma sopii siksi eritasoisille joogaajille.

Ohjelman viimeisenä päivänä liikkeet tehtiin ilman Adrienen ohjaavaa puhetta. Periaatteessa idea oli ihan hauska, sillä samoja liikkeitä on harjoiteltu jo 29 päivän ajan. Ohjelmat ovat kuitenkin vaihtuneet päivittäin, joten myös tämä 30. päivän ohjelma oli uusi kokonaisuus. Tästä syystä vilkuilin ruutua jatkuvasti ja keskittyminen liikkeisiin kärsi hieman. Tämä muistutti minua siitä, millaista on olla joogassa vasta-alkaja.

Keskittymisen mennessä enemmän ohjaajan seuraamiseen ja hengityksen miettimiseen, ei välttämättä oikein pääse täysin kiinni siihen läsnäolon tunteeseen, jonka olen maininnut. Tähän onneksi yksinkertaisena ratkaisuna on harjoitteleminen. Vähitellen liikkeet muistaa paremmin ja voi keskittyä enemmän omaan treeniin.

Kaikkiaan 30 päivää joogaa oli mielenkiintoinen kokemus. Alle 30 minuutin päivittäisiin ohjelmiin oli periaatteessa helppo lähteä, sillä aloittaminen ei vaatinut muuta kuin maton levittämisen lattialle. Lisääksi alle 30 minuutin mittaisista treeneistä palautuminen oli nopeaa. Valmiit videot mahdollistavat myös sen, että treenin voi tehdä silloin kun itselle sopii. Kokemuksen perusteella voisin olla kiinnostunut myös maksamaan kotijoogatunneista, sillä minun tuli oikeasti tehtyä joogaa kotona, vaikka epäilin, että kokeilu saattaisi jäädä kesken.

Vaikka treeni oli kohtuullisen kevyttä, huomasin 30 päivän aikana enemmän muutoksia kehossani, kuin mitä olin odottanut. Ryhtini suoristui, lihakseni tuntuvat ”pidemmiltä” ja vähemmän jumissa olevilta. Fyysisten muutosten lisäksi huomasin myös psyykkisiä muutoksia. Joogaa tehdessä mieli rauhoittuu, ja koinkin oloni huomattavasti levollisemmaksi ohjelman loppua kohden.

Suurimpana erona 30 päivän treeniohjelmalla aiempaan joogaamiseeni ei niinkään ollut viikon aikana tehdyn joogan määrä. Olen siis aiemminkin tehnyt muutamia pidempiä treenejä viikon aikana, jolloin harjoituksen pituus on noin 1,5 h kerralla. Suurin ero oli joogan harjoittaminen päivittäin tai lähes päivittäin. Juuri tällä voi olla iso merkitys. Harjoitukseen liittyvä aktivoituminen, keskittyminen, rentoutuminen, pysähtyminen ja hiljentyminen useamman kerran viikossa vaikuttaa tekevän hyvää.

Miksi on niin vaikeaa irrottaa 30 minuuttia päivässä asialle, josta tulee hyvä olo?

Suurin haaste ja kysymys tämän 30 päivän jälkeen on selkeä. Miksi on niin vaikeaa irrottaa 30 minuuttia päivässä asialle, josta tulee hyvä olo? Tätä kysymystä minun tulee pohtia hieman tarkemmin. Vastaus siihen löytyy todennäköisesti sisältäni, sillä puoli tuntia on kuitenkin hyvin kohtuullinen aika vuorokaudesta. Syy ei minun kohdallani ole siinä, etteikö minulla olisi puolta tuntia aikaa. Enemmänkin kyse on siitä, että minun on välillä vaikea päästää irti jatkuvasta kiireen tunteesta.

Tämä lienee useille tunnistettavissa oleva haaste. Olemme tottuneet siihen, että koko ajan pitäisi olla tekemässä tai suunnittelemassa. Aivot ovat koko ajan valjastettu pohdintaan, vaikka tässä hetkessä niille ongelmille, jotka pohdituttavat, ei voisi tehdä mitään. Positiivisesti ajatellen ongelmaa ei voi ratkaista ennen kuin sen on tunnistanut, ja nyt ongelma on selkeästi tunnistettu. Ehkäpä tämä ongelma ratkeaa yksinkertaisesti sillä, että jatkan päivittäisiä keskittymisharjoituksia, esimerkiksi joogan muodossa. Kenties harjoitus tekee mestarin. Katsotaan..

Miten aion jatkaa tästä eteenpäin?

Kokeilin joogaa 30 päivän ajan ja koin harjoittelun tuovan niin paljon positiivisia elementtejä arkeeni, etten ole valmis luopumaan niistä. Päästyäni 30 päivän joogaohjelman loppuun päätin aloittaa sen alusta. Toisella kierroksella olen huomannut selkeämmin mm. kehonhallinnassa tapahtuneen kehityksen. Nähtäväksi jää, saanko nyt viimein useiden joogan ON/OFF -vuosien jälkeen juurrutettua harjoitukset kiinteäksi osaksi arkeani.

Millaisia joogakokemuksia sinulla on? Mikä on ollut haastavaa? Mikä on ollut hauskaa ja innostavaa? Kommentoi alle!

Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.