Kädentaidot, Koti ja keittiö

Kananmunien värjääminen

Väriaineet keittiön kaapeista!

Kananmunien värjääminen onnistuu helposti oman keittiön antimilla. Kurkuma, mustikka, sipuli ja vihreä tee ovat esimerkiksi hyviä väriaineita.

Pääsiäisen aikaan koristellaan perinteisesti kananmunia. Munia voi koristella vaikkapa vesiväreillä tai tusseilla, mutta niitä voi yhtä hyvin värjätä keittiön kaapeista löytyvillä raaka-aineilla.

Värjätessä voi rohkeasti kokeilla erilaisia raaka-aineita ja niiden yhdistelmiä. Ensikertalaisen voi olla  kuitenkin hyvä lähteä liikkeelle helpoilla ja tunnetusti hyvin värjäävillä materiaaleilla. 

Värjäystuloksen tasaisuus riippuu hieman väriaineesta ja tekniikasta, mutta kauniita kotivärjäyksellä käsitellyistä munista joka tapauksessa tulee.

Kananmunien värjääminen – ohje

Kananmunia voit värjätä joko niin, että puhallat kananmunien kuoret tyhjiksi ja käsittele pelkkiä kuoria. Tyhjennettyjä kuoria voi myös varovasti keittää. Vaihtoehtoisesti voit keittää kananmunat ennakkoon tai värjäyksen aikana, jos haluat tehdä esimerkiksi pääsiäisaamiaiselle värikkäämpiä munia tarjolle.

Muun muassa mustikalla tai kurkumalla värjätessä kananmuna ei kypsy käsittelyn aikana, kuten sipulilla tai teellä värjätessä on halutessa mahdollista. Eli huomioi värjäyskäsittelyn vaiheet, kun mietit, haluatko käsitellä pelkkiä kuoria vai värjätä syötäväksi tarkoitettuja munia.

Itse käsittelin etukäteen puhaltamalla tyhjennettyjä kananmunankuoria. En keittänyt kuoria värjäävien aineiden kanssa, vaan tein värjäyksen kaatamalla mukiin kiehuvaa vettä, kun kyse oli sipulin kuorilla ja vihreällä teellä värjäämisestä.

Kurkumalla keltaista

Kurkuma on mauste, jolla munankuoriin saa kauniin keltaisen sävyn. Koska kurkuma on tunnetusti tehokas väriaine, kannattaa sen kanssa olla varovainen. Väri tarttuu tiukasti useisiin pintoihin ja materiaaleihin, ja sen poissaaminen voi olla mahdoton urakka.

Värjäykseen tarvitset laakean astian ja kurkumajauhetta. Kastele kananmuna pyörittele sitä kurkumajauheessa. Lisää kostutusta tarvittaessa, jos jauhe ei tartu kunnolla kananmunan pintaan.

Anna kurkuman vaikuttaa 5-15 minuuttia, riippuen siitä kuinka tumman värin haluat. Putsaa lopuksi ylimääräinen jauhe pois kananmunan pinnalta pullasudilla tai pensselillä.

Kurkumalla kananmunan pinnasta tuli melko kirjava, mutta väri on yllättävän voimakas. Käytä kurkumalla värjätessä kananmunan tyhjiä kuoria tai kypsiksi keitettyjä munia.

Mustikan sinistä ja lilaa

Kaada kippoon vajaa desilitra mustikoita ja anna marjojen sulaa. Murskaa sulat marjat haarukalla ja pyörittele kananmunaa marjasoseessa. Vaihtoehtoisesti voit maalata sormin tai pensselillä marjoista tulleella mustikkamehulla kananmunan kuorta. Pidempi vaikutusaika takaa tummemman sävyn.

Muista, että myös mustikka värjää tehokkaasti, joten sen kanssa kannattaa olla niin ikään varovainen. Käytä mustikalla värjätessä kananmunan tyhjiä kuoria tai kypsiksi keitettyjä munia.

Kuvista näkee, kuinka toinen kananmunista värjäytyi hieman enemmän siniseksi ja toinen enemmän lilaksi. Erona munien värjäyksessä oli se, että sinisempisävy syntyi käyttämällä mustikoiden mehua ja enemmän lilaan taittava värjäystulos saatiin, kun mukana oli myös marjojen kuoret.

Kellertävää vihreää teellä

Haalean vihreää ja melko kellertävää sävyä kananmunankuoriin saat vihreästä teestä.

Laita isoon mukiin vihreää teetä ja kiehuvaa vettä. Upota kananmuna teehen noin 10 minuutiksi. Pelkkiä kuoria käsitellessä laita mukiin lisäksi jotain päälle painoksi, että munankuoret pysyvät pinnan alla.

Teellä värjätessä voit myös kypsentää kananmunan samalla. Laita tällöin kattilaan vettä, teepussi ja kananmunat. Keitä kananmunia kattilassa noin 10 minuuttia.

Ensimmäisen värjäyksen jälkeen.
Toisen värjäyksen jälkeen.

Vihreän teen tekemä sävy on todella vaalea verrattuna esimerkiksi mustikkaan tai kurkumaan. Päätinkin värjätä kuoret vielä toiseen kertaan samalla metodilla, mutta tällä kertaa lisäsin joukkoon hieman etikkaa, jonka pitäisi auttaa väriä tarttumaan paremmin.

Tällä kertaa väristä tuli hieman tummempi. On tietenkin vaikea arvioida, johtuuko tummempi lopputulos tuplavärjäyksestä vai etikasta.

Sipulilla punasaven sävyä

Sipulikin on yleisesti tunnettu värjäysaine ja ainakin villalankojen värjäyksestä kiinnostuneille sipuli lienee tuttu. Sipuli värjää kananmunankuoret punertavan sävyisiksi. Minusta lopputulos muistuttaa punasaven väriä.

Laita mukiin yhden sipulin päälimmäiset kuorikerrokset ja kaada joukkoon kiehuvaa vettä. Upota kananmunankuoret sipulinkuoriveteen ja anna vaikuttaa noin 10 minuuttia. Kuten vihreän teen kanssa värjätessä, tarvitset mukiin lisäpainon painamaan tyhjät kuoret pinnan alle.

Mikäli haluat tehdä värjäyksen siten, että kananmunat kypsyvät samalla, lisää sipulinkuoret kananmunien keitinveteen ja keitä munia noin 10 minuuttia.

Vinkkejä

Kun lisäät joukkoon pienen määrän etikkaa, tarttuu värjäävä aine kananmunan pintaan paremmin.

Mikäli sinulla ei ole etikkaa, voi lisätä joukkoon hieman suolaa, jonka pitäisi niin ikään auttaa väriä tarttumaan paremmin.

Kananmunien värjääminen on hauskaa ja luovaa puuhaa. Oman hauskuutensa värjäykseen tekee lopputuloksen yllättävyys. Värjättyjen munien koristelua voi jatkaa muilla menetelmillä, mutta kauniina koristeina ne käyvät myös tällaisina, herkissä ruoka-aineilla tuotetuissa sävyissä.

Onko sinulla hyviä vinkkejä ruoka-aineilla kananmunien värjäämiseen?
Kommentoi alle!

Teksti ja kuvat Johanna Nylund 2021
Lähteitä/lue lisää K-Ruoka
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.