Kädentaidot, Koti ja keittiö

Kananmunien tyhjentäminen puhaltamalla

Uhkun, puhkun ja puhallan!

Sen sijaan, että heittäisin kananmunankuoret biojätteeseen, ota haasteeksi kananmunien tyhjentäminen puhaltamalla ja tee tyhjistä kuorista kauniita koristeita.

Pääsiäinen alkaa olla ihan nurkan takana ja lienee soveliasta uhrata hetki aikaa pääsiäiskoristeille. Tänä vuonna päätin kokeilla pitkästä aikaa koristeiden valmistamista tyhjistä kananmunankuorista. Työhön käyminen käy varsin helposti, sillä raaka-aineet tähän projektiin löytyivät jo valmiiksi kotoa.

Kuorien tyhjäksi puhaltaminen on melko yksinkertaista, mutta yllättävän haastavaa. Kuoriin tehtävien reikien kautta valkuainen ja keltuainen poistetaan munan sisältä, mutta kuten kananmunia ruoanlaitossa käyttävät varmasti tietävät, sisältää munan rakenne myös hieman paksumpia osia, joiden saaminen ulos kuoresta voi olla hankalaa.

Kananmunien tyhjentäminen puhaltamalla haastoi ainakin minun hermoni ja keuhkoni. Kenties kyse on tekniikkalajista, mutta kyllä ne kuoret lopulta tyhjenivät. Ja vain yksi kananmuna hajosi tahattomasti puhaltamisen aikana.

Kananmunien tyhjentäminen puhaltamalla – ohje

Tarvitset kananmunia, neulan ja pienen kovan esineen, jolla voit koputella varovasti neulaa. Työssä kannattaa hyödyntää kananmunakennoa, sillä siinä munat pysyvät hyvin paikallaa.

1. Reikien teko

Aseta neulan kärki vasten kennossa olevan kananmunan kärkeä ja naputa kovalla pienellä esineellä varovasti neulaa. Itse käytin pientä säiliöterotinta tähän vasaroimiseen. Aloita naputtaminen varovasti, jotta voit tarkkailla mikä on sopiva määrä voimaa työssä.

Kun kuoreen on muodostunut pieni reiän alku, voit jatkaa reiän kovertamista pyörittelemällä neulaa. Vähitellen neula kaivautuu kuoren läpi.

Seuraavaksi aloita reiän suurentaminen. Pyörittele neulaa varovasti hieman viistossa asennossa tekemässäsi reiässä siten, että neula vähitellen hioo kuorta pois reunan ympäriltä. Tässä vaiheessa voit käyttää myös varovasti askarteluveistä tai vastaavaa pientä terää reiän suurentamiseen.

Tee samalla tavalla reikä myös kananmunan toiseen päähän. Puhallusreikä voi olla hieman pienempi kuin ulostuloreikä.

2. Puhaltamalla tyhjentäminen

Aloita nyt puhaltaminen. Aseta pöydälle kulho, johon puhallat munan sisällön.  Tämän jälkeen puhalla voimakkaasti toiseen päähän tehtyyn reikää. Kuoren sisälle pyrkivä ilma pakottaa kananmunan sisällön vähitellen toisesta reiästä ulos.

Osa kananmunan sisäosista ovat paksumpia ja tulevat hieman hankalammin ulos kuoresta. Kun tällainen osa muodostuu tulpaksi kuoreen tehtyyn reikään, voit avittaa osan ulos tulemista neulalla. Hölskyttele kananmunaa aina välillä, jos rakenne ei tunnu juoksevalta.

3. Lopuksi puhdistus

Valuta kuoren sisälle vettä, ravista ja puhalla vesi ulos, kuten edellä puhallettiin kananmunan sisältö ulos. Itse laskin vettä kraanasta pienellä teholla suoraan kuoreen, mutta sitä saa helpommin kuoren sisälle, jos sinun on mahdollista käyttää ruiskua tai muuta apuvälinettä. Viimeistele työ pyyhkimällä kuoret etikalla.

Tyhjät kuoret asettelin lautaselle odottamaan koristelua.

Kananmunien tyhjentäminen puhaltamalla onnistuu kyllä, mutta työ vaatii hieman pitkää pinnaa ja tarkkuutta, että kuori ei lähde halkeilemaan. Näin kävi osalle omista yritelmistäni.

YLE:n sivuilta löytyy hyvä ja havainnollistava video kananmunien tyhjäksi puhaltamisesta.

Onnea matkaan!

Teksti ja kuvat Johanna Nylund 2021
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.