hantalan notkot ja kyla
Tutkimusmatkat

Häntälän notkot ja kylä

Alppimaisemaa Suomessa?

Häntälän notkot ja kylä on mielenkiintoinen retkikohde Varsinais-Suomessa Somerolla. Luontopolulta aukeava näkymä tuo mieleen Alpit, kukkien värittäessä vihreänä kumpuilevaa maisemaa.

Häntälän ja lähialueiden luonnossa näkyvät niin jääkauden jäljet kuin myös Uskelanjoen ja Rekijoen muokkaamat uurteet savimaassa. Merkitty luontopolku kuljettaa notkojen kautta kylän puolelle, joka tarjoaa myös mielenkiintoista katsottavaa.

hantalan notkot ja kyla

Häntälän notkot

Häntälän notkot ovat perinnebiotooppialue ja osa Natura 2000-suojeluohjelmaa. Rekijokilaakson Natura-alue, johon notkot myös liittyvät, jatkuu aina lähikylien alueille. Syvään uurtuneet notkot eivät ole aivan tyypillinen maisema Suomessa, joten paikalla vierailu tarjoileekin jälleen pienen palan Suomen luonnonmaisemien moninaisuutta.

Aluetta kaunistavat keväisin sen kukkaloisto ja runsas perhoslajisto. Notkoilla viihtyvät muun muassa lehtohopeatäplä ja vuonna 1976 rauhoitettu pikkuapollo. Kohde onkin omiaan perhosharrastajille. Alueella kasvaa myös useampia uhanalaisia kasveja.

Polku notkoille lähtee Häntälän kylätalolta. Noin kolme kilometriä pitkä Notkojen luontopolku kulkee sekä korkeammalla rinteillä että notkojen pohjalla virtaavan veden äärellä. Retkeilijöille polku on avoinna toukokuusta lokakuulla ja polun varrelta löytyy myös Murronkulmantieltä pysähdyspaikaksi laavu.

Koska alue on laidunkäytössä, ei koiria voi viedä luontopolulle. Laavulta lähtevälle lyhyemmälle Peuranpolulle voi kuitenkin mennä myös koiran kanssa. Täältä löydät kartan, josta on helppo hahmottaa Peuranpolun sijainti.

Kumpuilevassa maastossa kulkeva polku on paikoin aika jyrkkä ja siksi hieman haastava. Laavun jälkeen luontopolku jatkuu tietä pitkin Häntäkän kylän läpi aina takaisin lähtöpisteeseen.

Häntälän kylä

Häntälän kylä on siirretty vuonna 1492 Uskelan seurakunnasta osaksi Someroa useiden muiden etelä- ja lounaissomerolaisten kylien kanssa. Siirrosta huolimatta Häntälä pysyi kuitenkin osana Turun ja Porin lääniä aina vuoteen 1870, jolloin läänirajat yhtenäistettiin seurakuntarajojen kanssa. Näin Häntälästä tuli osa Hämeenlääniä.

Häntälä on yksi Etelä-Someron vanhimmista kylistä, jossa on lähteen mukaan ollut asutusta jo neljä vuosituhatta sitten. Ensimmäinen maininta asiakirjalähteissä on Häntälästä vuodeltä 1439. Häntälän kylä kasvoi tasaiseen tahtiin ja 1800-luvun puolivälin paikkeilla kylässä oli jo 25 torppaa. Suurin osa nykyisestä rakennuskannasta on kuitenkn 1900-luvun alkupuolelta, mutta vanhempaa rakennuskantaa kerrotaan säilyneen myös.

Esimerkiksi notkojen vieressä sijaitsee Yli-Eskolan talonpoikaismiljöö (Häntäläntie 119), jonka historia jatkuu ainakin 1500-luvulle, jolloin paikka tunnettiin nimellä Eskola. Yli-Eskolasta on asiakirjamerkintöjä 1800-luvulta, ja siitä asti tila on tunnettu tällä nimellä.

Häntälän kylä on valittu vuoden kyläksi vuonna 2009. 

Häntälän notkot ja kylä - Hyvä tietää!

  • Luontopolku lähtee Häntälän kyläkeskukselta osoitteesta Häntäläntie 322.
  • Häntälän kyläkeskuksen pihassa on pysäköintipaikkoja sekä pöytiä ja penkkejä eväiden syömistä varten.
  • Kylätalolla paikallinen yhdistys pitää kesäisin pientä kioskia. Kioski on avoinna toukokuusta elokuulle (10.5. – 8.8.2021) ja palvelee viikon jokaisena päivänä koronarajoitukset huomioon ottaen. 
  • Koirien vieminen luontopolulle on kielletty, sillä polku kulkee laitumella.
  • Peurapolulle ovat myös koirat tervetulleita.
Teksti Johanna Nylund 2021, kuvat Johanna Nylund 2020.
Lähteet/lue lisää: Kartta luontopolusta; Häntälä (wiki); Varsinais-Suomen kylät; Talonlikka
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.