Koti ja keittiö

Gluteeniton englantilainen hedelmäkakku

Hyvin säilyvä herkku!

Englantilainen hedelmäkakku on perinteinen leivonnainen, jota valmistetaan usein joulun tienoilla. Hedelmäkakku on selkeästi myös mielipiteitä jakava leivonnainen, jonka ympärille on kehittynyt uusia perinteitä. Tämä gluteeniton englantilainen hedelmäkakku on gluteenittomuudestaan huolimatta rakenteeltaan kuohkea ja useampia kehuja saanut.

Kuivakakut kuuluvat jouluun ja niitä annetaan usein sellofaaniin pakattuina lahjoiksi. Näin siitäkin huolimatta, että kuivakakuilla on maine hieman tympeänä mummojen juttuna. Minusta kuivakakut ovat kerrassaan loistavia herkkuja makeannälkään. Ne ovat helppoja retkeillessä ja kahvilassakin valitsen usein kuivakakun, jos sellaista vain on tarjolla.

Kuivakakkutaikina on lisäksi monipuolinen, sillä samasta taikinasta voi helposti valmistaa kakun tai muffineja, tai sekä että, kuten itse tällä kertaa tein. Tämän kakun valmistuksessa kannattaa olla tarkkana voisokerivaahdon kanssa sekä paistovuoan huolellisessa voitelussa. Muutoin hedelmäkakku syntyy melko helposti.

Herkullista historiaa ja uusia perinteitä

Englantilainen hedelmäkakku on hyvin säilyvä herkku. Sikäli mikäli ei tule heti syödyksi. Jos reseptiin lisää vielä kostukkeeksi alkoholia, paranee kakun säilyvyys entuudestaan. Eräs tapa säilyttää kakkua onkin kuulemma kääriä se alkoholilla kasteltuun liinaan. Tiedä sitten kuinka toimiva ratkaisu on, vaikka alkoholi tappaakin bakteereita.

Hedelmäkakun historia tunnetaan ainakin muutaman tuhannen vuoden taakse. Tuolta ajalta on Roomasta säilynyt resepti, jossa granaattiomenansiemeniä, männynsiemeniä ja rusinoita sekoitettiin ohramuusin tai -soseen joukkoon. Keskiajalla puolestaan hedelmäkakku, johon tuli hunajaa, säilöttyjä hedelmiä ja mausteita, oli suosiossa.

Englannissa hedelmäkakusta tuli suosittu hääkakkuna 1800-luvulla. Vaikka usein puhutaan juuri englantilaisesta hedelmäkakusta, ovat hedelmäkakut yleisiä ympäri Eurooppaa. Ainakin Saksassa, Italiassa, Puolassa, Bulgariassa ja Portugalissa on tapana syödä hedelmäkakkua. Reseptit sisältävät toki alueellisia eroavuuksia.

Hedelmäkakut ovat siirtolaisten mukana matkanneet myös Amerikkaan ja siellä ne ovat niin ikään perinteisiä joululeivonnaisia. Amerikassa vietetään jopa kansallista hedelmäkakkupäivää joka vuosi joulukuun 27. päivä.

Tällä ohjeella valmistettu kakku on kuitenkin kerännyt useampia kehuja, joten epäilen, että sitä jäisi heiteltäväksi asti.

Hedelmäkakulle on omistettu toinenkin päivä, nimittäin tammikuussa vietetään hedelmäkakun heittopäivää (fruitcake toss day). Tämä lienee saanut alkunsa siitä, että hedelmäkakku ei ole kaikkien mieleen. Päivää on ensimmäisen kerran vietetty Coloradossa vuonna 1995, joten tällä uudehkolla perinteellä on ikää jo 25 vuotta.

Hedelmäkakun heittopäivän idea on hyvin yksinkertainen. Otetaan käsillä olevat hedelmäkakut ja aletaan heittelemään niitä. Nähtävästi heittely voi olla täysin satunnaista tai sitten voi heittää vaikkapa kilpaa pituutta. Tämä onkin hyvä takaportti, mikäli hedelmäkakku ei ihan onnistu.

Tällä ohjeella valmistettu kakku on kuitenkin kerännyt useampia kehuja, joten epäilen, että sitä jäisi heiteltäväksi asti. Gluteenittomuudestaan huolimatta kakun rakenne on kuohkea ja maussa gluteenittomuutta ei kovinkaan hyvin edes huomaa.

Gluteeniton englantilainen hedelmäkakku - ohje

Kakkuun tulee kuivattuja hedelmiä ja mantelijauhoja, joten se on makumaailmaltaan hyvin rikas. Taikinasta tulee yksi isompi kuivakakku tai yksi pieni kuivakakku ja seitsemän muffinia.

Taikinassa käytetään ksantaania ja pofiberia, jotka saattavat osalle olla hieman vieraampia ainesosia. Ksantaani on varsinkin gluteenittomassa leivonnassa, makeisissa ja kastikkeissa käytetty sakeuttamisaine (E415), joka valmistetaan sokeriliemestä bakteerikäymisen avulla. Pofiber on puolestaan perunasta valmistettava, erinomaisen nesteensitomiskyvyn omaava kuitu. Pofiber antaa leivonnaisille mehevyyttä ja sen pitäisi myös parantaa leivonnaisen säilyvyyttä.

Ainekset

200 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
2 tl vaniliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ksantaania
2 dl pofiberia
1 dl riisijauhoja
1 dl mantelijauhoja
1-2 dl säilykekirsikoita
1 dl kuivattuja luumuja
1 dl rusinoita

Valmistus

Laita kulhoon huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Vatkaa voisokerivaahto.

Lisää voisokerivaahtoon kananmunat ja sekoita massa tasaiseksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään, eli vaniliinisokeri, leivinjauhe, ksantaani, pofiber, riisijauho ja mantelijauho.

Lisää kuivat aineet taikinaan vähitellen niin, että taikinasta tulee tasainen massa.

Pilko kuivatut hedelmät ja lisää taikinan joukkoon.

Mikäli teet kuivakakun voitele ja jauhota kakkuvuoka. Jos valmistat taikinasta muffineja, jaa taikina muffinivuokiin.

Paista 175-asteessa

    • ns. normaalikokoinen kuivakakku noin 60 minuuttia (halkaisia noin 20-22 cm)
    • pieni kuivakakku noin 40 minuuttia (halkaisia noin 15-16 cm)
    • muffinit noin 20 minuuttia.

Kokeile kakun kypsyys puutikulla, esimerkiksi puisella hammastikulla. Kakku on kypsä, kun puutikkuun ei jää taikinaa kiinni.

Vinkkejä!

Voisokerivaahto on vaahtomainen massa, jota tulee sekoittaa kunnes sokerikiteet eivät enää rahise kulhon pohjaa ja reunoja vasten. Vaahto syntyy huomattavasti helpommin sähkövatkaimella, mutta onnistuu myös käsivatkaimella tai lastalla. Käsipelillä aikaa kului noin 40 minuuttia (taukoineen).

Mantelijauhon tilalla voit käyttää jotain muuta pähkinäjauhoa tai hienoa pähkinärouhetta.

Kuivattuja hedelmiä kakkuun voit valita oman maun mukaan, kunhan muistaa taikinan mittasuhteet.

Alkuperäinen resepti löytyy Marttojen sivulta, gluteenittomaksi versioksi muokannut Johanna Nylund.
Kuvat ja teksti Johanna Nylund 2020
Lähteitä/lue lisää: Hedelmäkakku 1, 2, 3; Ksantaani; Semperin pofiber.
Kiitos jutun jakamisesta!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.